Τα ακριβά καύσιμα «καίνε» καταναλωτές και επιχειρήσεις

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα ακριβά καύσιμα «καίνε» καταναλωτές και επιχειρήσεις
Στάση αναμονής παρατηρείται στην αγορά ενόψει των εθνικών εκλογών. Σημαντικές αμφιβολίες εγείρονται για το αν η τουριστική περίοδος θα «σώσει την παρτίδα».

Ανησυχία επικρατεί στον κλάδο των καυσίμων εν όψει καλοκαιριού, με παράγοντες της αγοράς να αναμένουν ότι θα βρεθούν στο ίδιο έργο θεατές και θα δουν την περυσινή κακή εμπειρία να επαναλαμβάνεται. Παρά το γεγονός ότι η τουριστική περίοδος ανέκαθεν αποτελούσε μια ανάσα για τον κλάδο των μεταφορών και την αγορά των καυσίμων, οι υψηλές τιμές, η μείωση της κατανάλωσης αλλά και η στάση αναμονής σε όλα τα επίπεδα που παρατηρείται συνήθως σε μια προεκλογική περίοδο έχουν βάλει την αγορά «στον πάγο».

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (του α’ τετραμήνου) κατά μέσο όρο οι βενζίνες σημείωσαν πτώση κατά 3,5%, το diesel κινήθηκε οριακά ανοδικά, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης δείχνει να είναι εκείνο το οποίο «έσωσε την παρτίδα» καθώς για το πρώτο τετράμηνο οι πωλήσεις κατέγραψαν άνοδο κατά 25% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Οι επιχειρήσεις του κλάδου ωστόσο δείχνουν να «κρατούν μικρό καλάθι» και για φέτος το καλοκαίρι. Όπως αναφέρει παράγοντας της αγοράς μιλώντας στο insider.gr, «όσον αφορά στη βενζίνη οι πωλήσεις σημείωσαν πτώση κατά 5,5% ενώ μόνο το diesel κινήθηκε οριακά ανοδικά. Φέτος οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν στασιμότητα λόγω των εκλογών».

Εκτός από τη συγκυρία, αρνητικά στη ζήτηση λειτουργεί και η υψηλή τιμή των καυσίμων. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιοχές ξεπερνούν τα 2 ευρώ το λίτρο.

Η μέση τιμή λιανικής για την αμόλυβδη 95 οκτανίων στο τέλος της εβδομάδας διαμορφώθηκε στα 1,590 ευρώ ανά λίτρο στην Αττική, στα 1,569 ευρώ ανά λίτρο στη Θεσσαλονίκη, στα 1,715 ευρώ στην Ευρυτανία ενώ τα νησιά καταγράφουν για άλλη μία φορά ρεκόρ ακριβείας με τη μέση τιμή στις Κυκλάδες να διαμορφώνεται στα 1,854 ευρώ και στην Κεφαλονιά στα 1,741 ευρώ.

Εξορθολογισμό στην αγορά ζητά ο κλάδος της διύλισης και εμπορίας πετρελαιοειδών

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες εμπορίας αναφέρθηκε μιλώντας την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανδρέας Σιάμισιης. Ο κ. Σιάμισιης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα της φορολογίας ενώ σημείωσε, «τα τελευταία χρόνια τα πρατήρια έχουν μειωθεί, οι εταιρείες εμπορίας δυσκολεύονται. Πρέπει να υπάρξει εξορθολογισμός στην αγορά των πρατηρίων, να υπάρξει μια υγιής κερδοφορία στο σύστημα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider