Στηρίξτε μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στηρίξτε μικρομεσαίους και ελεύθερους επαγγελματίες
Ο Δημήτρης Πεφάνης εξηγεί ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες στην οικονομία

Είναι ξεκάθαρο ότι ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές και η οικονομία χρειάζεται αντίστοιχα πρωτόγνωρα μέτρα προκειμένου αφενός να μην καταρρεύσει και αφετέρου να ανακάμψει το συντομότερο δυνατό.

Αν θέλουμε να έχουμε ένα μοντέλο ανάκαμψης τύπου “V” ή έστω τύπου “U” πρέπει να σπάσουν πολλά δημοσιονομικά ταμπού σε επίπεδο Ευρωζώνης.

Αλλά ακόμα και αν γίνει αυτό, το μεγάλο στοίχημα είναι η οικονομική ενίσχυση να κατευθυνθεί εκεί που πραγματικά θα πιάσει άμεσα τόπο. Και όπου θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά, κλείνοντας τις πληγές που δημιουργεί ο κορονοϊός, και δίνοντας στην οικονομία και την κοινωνία το «καύσιμο» που χρειάζεται για να ανακάμψει.

Και στην Ελλάδα, εκεί που πραγματικά θα πιάσει τόπο είναι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Εκείνοι δηλαδή που απασχολούν την πλειονότητα των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα αλλά και οι αυτοαπασχολούμενοι, που μέχρι στιγμής συγκαταλέγονται στους μεγάλους χαμένους.

Αυτοί έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη στήριξης και οφείλουν να είναι εξαιρετικά ψηλά στις προτεραιότητες εκείνων που θα αποφασίσουν πού κατευθυνθούν τα μέτρα στήριξης.

Η ραχοκοκαλιά της οικονομίας

Οι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και οι εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενοι σε αυτή τη χώρα είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας, κινούν τη χώρα και θρέφουν εκατομμύρια οικογένειες. Και χρειάζονται διαφορετικού τύπου στήριξη σε σχέση με τις μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις.

«Πάγωμα» και επιδότηση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, έκτακτη ρευστότητα με μηδενικά επιτόκια από τις τράπεζες, πρόσβαση σε κεφάλαιο κίνησης χωρίς περιορισμούς, αναστολή του ΦΠΑ είναι μόνο λίγα από τα μέτρα που πρέπει άμεσα να τεθούν στο τραπέζι και να εφαρμοστούν.

Και βέβαια, πρέπει να συνοδεύονται από δικλίδες ασφαλείας, προκειμένου να εξασφαλισθούν οι θέσεις εργασίας και οι αποδοχές των εργαζομένων. Γιατί αυτό που δεν θέλουμε είναι στην αναμπουμπούλα να πλουτίσουν (πάλι) οι λίγοι επιτήδειοι, εκμεταλλευόμενοι την κρατική ενίσχυση σε βάρος των εργαζομένων.

Το είδαμε να γίνεται στα capital controls, όταν εκείνοι που είχαν το μέγεθος και τον τρόπο να βγάλουν χρήματα στο εξωτερικό κυριάρχησαν στην αγορά, εις βάρος των μικρών που έδιναν μόνοι τους τον αγώνα της επιβίωσης.

Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, ας αναλάβουν τόσο η κυβέρνηση όσο οι τράπεζες το ρόλο που τους αναλογεί. Και ας φροντίσουν να στηρίξουν εκείνους που στηρίζουν την οικονομία και τη χώρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider