Καλοχαιρέτα τους πεζούς…

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καλοχαιρέτα τους πεζούς…
Ο Δημήτρης Πεφάνης σχολιάζει γιατί η κρητική μαντινάδα είναι επίκαιρη όσο ποτέ

«Καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις, για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις». Την Άνοιξη του 2017, στα πλαίσια μιας επίσκεψής του στην Κρήτη, ο τότε πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «ανέβασε» τη συγκεκριμένη μαντινάδα στο λογαριασμό του στο Twitter, σχολιάζοντας ότι αποτελεί για εκείνον οδηγό ζωής.

Και πράγματι, με βάση την προσωπική του συμπεριφορά, θα μπορούσε κανείς να πει ότι το τηρεί, στο βαθμό που το επιτρέπουν η θέση και οι υποχρεώσεις του.

Αν πάμε όμως λίγο παρακάτω, και όχι μόνο στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά ευρύτερα στον επιχειρηματικό κόσμο, λίγοι είναι εκείνοι που τη συμμερίζονται. Γιατί στο πρώτο εξάμηνο μετά τις εκλογές του Ιουλίου, έχω (και έχουμε) διαπιστώσει πολλά και διάφορα ευτράπελα.

Είναι λογικό, αναμενόμενο και θεμιτό μια τόσο ριζική αλλαγή στην κυβέρνηση και στην πολιτική της να φέρει αλλαγές σε πρόσωπα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Όπως είναι αναμενόμενο επιχειρήσεις, επιχειρηματίες και στελέχη που ζορίζονταν, τώρα μπορούν να δουν «φως» και να ανακάμψουν. Εξάλλου, σε μεγάλο βαθμό αυτό είναι και το ζητούμενο, δηλαδή πολλές επιχειρήσεις να περάσουν ξανά σε κερδοφορία, να μεγαλώσουν και να ρίξουν χρήμα στην αγορά.

Αυτό που δεν είναι ούτε λογικό, ούτε αναμενόμενο, ούτε και θεμιτό είναι η τόσο ριζική αλλαγή στη συμπεριφορά τόσων ανθρώπων. Εκείνων που όλο το προηγούμενο διάστημα επιδίωκαν συναντήσεις, ζητούσαν χάρες και κινούσαν λυτούς και δεμένους ώστε να τύχουν της πολιτικής και επιχειρηματικής εύνοιας. Και μόλις άλλαξε η κατάσταση, έσπευσαν να γίνουν ακριβοθώρητοι, να μην βγαίνουν στα τηλέφωνα και να μιλούν για τον εαυτό τους με τόσο έπαρση. Σαν να ξέχασαν οι ίδιοι –και όλοι εμείς οι υπόλοιποι- πώς συμπεριφέρονταν λίγους μήνες πριν.

Προσοχή, δεν μιλάω για εκείνους που είναι πραγματικά πνιγμένοι. Για όσους βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα βουνό ευθυνών και υποχρεώσεων και τρέχουν και δεν φτάνουν. Αυτούς τους καταλαβαίνω και τους δικαιολογώ, μια και δεν θέλει πολύ για να «χάσεις τη μπάλα», ειδικά όταν έχεις τόσο μεγάλες ευθύνες.

Αρχή άνδρα δείκνυσι

Αλλά, καλοί μου φίλοι, ας μην ξεχνάμε ότι η αγορά και μικρή είναι και μεγάλη μνήμη έχει. Που σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα τα πράγματα θα αλλάξουν και δεν θα είστε για πάντα καβάλα στο άλογο. Και επειδή οι πεζοί μπορεί να περπατάνε αλλά δεν είναι χαζοί, μάλλον δεν θα σας χαιρετούν, όταν κατά πάσα πιθανότητα θα ξαναπέσετε στην ανάγκη τους.

«Αρχή άνδρα δείκνυσι» έλεγε ο Βίας ο Πριηνεύς και τα δείγματα που παίρνουμε σε πλήθος περιπτώσεων δεν είναι διόλου κολακευτικά. Γι’ αυτό πάρτε το αλλιώς πριν ξεπεζέψετε και μάλιστα βίαια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider