Ανδριοσόπουλος: Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης της ενεργειακής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανδριοσόπουλος: Υπάρχουν περιθώρια ανάπτυξης της ενεργειακής σχέσης Ελλάδας- ΗΠΑ
O πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, μιλά στο insider.gr.

Η σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ στην ενέργεια έχει διαχρονικό χαρακτήρα και επιπλέον έχει τις προοπτικές για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο με αμοιβαία οφέλη και για τις δύο χώρες, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο insider.gr ο Δρ. Κώστας Ανδριοσόπουλος, πρόεδρος της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας του Ελληνο-αμερικανικού Επιμελητηρίου.

Ενόψει του συνεδρίου Southeast Europe Energy Forum, μιλήστε μας λίγο για το πως βλέπετε την ελληνοαμερικανική σχέση στον τομέα της ενέργειας και ποιες ευκαιρίες ανοίγονται στο εξής.

Το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, για την Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο είναι δεδομένο, καθώς η Ουάσιγκτον στηρίζει την απεξάρτηση της περιοχής και της Ευρώπης συνολικά από το ρωσικό αέριο μέσω της προσθήκης νέων πηγών εφοδιασμού και νέων οδών που θα ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια.

Αυτό πλέον έχει λάβει μια πιο έμπρακτη μορφή μέσω της συμμετοχής της ExxonMobil στις έρευνες υδρογονανθράκων, μέσω του ενδιαφέροντος για το δεύτερο τερματικό LNG στην Αλεξανδρούπολη και για εισαγωγές αμερικανικού LNG στη χώρα μας και στην ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα, πλέον οι τιμές του LNG σε Ευρώπη και Ασία έχουν έρθει πιο κοντά και αυτό ευνοεί την εισαγωγή ποσοτήτων από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πράγμα που ήδη γίνεται αισθητό από πέρυσι καθώς περισσότερα φορτία καταλήγουν στις ακτές της Ευρώπης. Επίσης, έχουμε τη σταθερή στήριξη από την πλευρά των ΗΠΑ σε έργα όπως οι αγωγοί IGB, EastMed και ο Νότιος Διάδρομος.

Από εκεί και πέρα, γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ότι αμερικανικός εξοπλισμός χρησιμοποιείται στην Ελλάδα σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, φυσικού αερίου και ΑΠΕ, ενώ και δικές μας επιχειρήσεις έχουν δραστηριοποιηθεί επιτυχώς στον ενεργειακό τομέα των ΗΠΑ, όπως για παράδειγμα η Τέρνα Ενεργειακή με τα εκατοντάδες μεγαβάτ αιολικών που έχει υλοποιήσει εκεί.

Κατ' επέκταση, η ελληνοαμερικανική ενεργειακή σχέση είναι πιο δραστήρια από ποτέ και μεταφράζεται σε επενδύσεις, αλλά θα πρέπει να δούμε ποια είναι τα περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξή της από τη στιγμή που η χώρα μας θα χρειαστεί ετησίως 2 δις. επενδύσεων για την ενέργεια ως το 2030 με βάση τις εκτιμήσεις της ΗΑΕΕ, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στην πρόσφατη ετήσια έκθεση που παρουσιάσαμε τον Μάιο με τίτλο “Greek Energy Market Report 2019”.

Βλέπουμε λοιπόν γιατί είναι σημαντικό το φετινό συνέδριο Southeast Europe Energy Forum, το οποίο αποτελεί συνδιοργάνωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και της Ελληνικής Δεξαμενής Σκέψης για την Ενεργειακή Οικονομία (ΗΑΕΕ) και θα πραγματοποιηθεί στις 6 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Φέτος στο συνέδριο πρόκειται να λάβουν μέρος εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας των κρατών της περιοχής, ο Αμερικανός Πρέσβης, αλλά και εκπρόσωποι φορέων από διεθνείς οργανισμούς όπως το Atlantic Council, υψηλόβαθμα στελέχη του τραπεζικού τομέα, της βιομηχανίας και φυσικά του ίδιου του ενεργειακού κλάδου. Με τον τρόπο αυτό, θέλουμε να δώσουμε μια πλήρη διάσταση που θα συνδυάζει το πολιτικό σκέλος με το οικονομικό και το ενεργειακό.

Κατά τη γνώμη σας τι θα χρειαστεί ώστε να προσελκύσει η χώρα μας περισσότερες επενδύσεις στον ενεργειακό κλάδο και ποιοι είναι οι πιο υποσχόμενοι τομείς;

Υπάρχει μια βελτίωση τα τελευταία χρόνια όσον αφορά το πως βλέπουν οι ξένοι επενδυτές την ελληνική αγορά, μέσω της βελτίωσης της οικονομίας, της άρσης των capital controls και του ανοίγματος της αγοράς σε διάφορα επίπεδα. Ωστόσο, υπάρχουν ακόμη αρκετά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε να γίνουμε ένας ελκυστικός προορισμός για ξένες επενδύσεις και να αποκομίσουμε οφέλη σε όρους ενεργειακούς και οικονομικούς.

Για παράδειγμα, θα ήθελα να θυμήσω το πάγιο αίτημα των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ΑΠΕ για μια πιο απλοποιημένη και σύντομη αδειοδοτική διαδικασία που θα μειώσει το χρόνο υλοποίησης των επενδύσεων και θα βοηθήσει την Ελλάδα να πετύχει το στόχο του 2030. Το ίδιο ισχύει και στις έρευνες υδρογονανθράκων, όπου οι χρόνοι παραδοσιακά ήταν πολύ μεγάλοι και σε ένα περιβάλλον με σχετικά χαμηλή τιμή πετρελαίου θα βοηθούσε πολύ τις ξένες εταιρείες αν τους συντομεύαμε στο βαθμό του εφικτού και πάντα φυσικά με απόλυτο σεβασμό στις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Τα παραπάνω είναι δύο μόνο παραδείγματα που για να τα πετύχουμε χρειάζεται αφενός επαρκής στελέχωση και λειτουργία των δημοσίων Αρχών και φορέων, αλλά θα πρέπει να σταθώ και στη γενικότερη νοοτροπία που επικρατεί στη χώρα μας, η οποία συχνά βλέπουμε πως παραμένει κάπως προσκολλημένη στο παρελθόν.

Μόνο αν ξεφύγουμε από αυτές τις νοοτροπίες και αγκυλώσεις, θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ενεργειακός κόμβος και να απολαύσει ένα σύγχρονο ενεργειακό σύστημα, ασφαλές και αξιόπιστο, επιτυγχάνοντας παράλληλα τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει σε ότι αφορά στις ΑΠΕ, στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση εκπομπών ρύπων. Συνεπώς το κλίμα είναι θετικό και μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Χρειάζεται ωστόσο σωστός προγραμματισμός, βούληση, συνεργασία και αρκετή δουλειά από όλους τους εμπλεκόμενους στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider