Καμπουρίδου (ΤτΕ): To Fintech κάνει τις συναλλαγές εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καμπουρίδου (ΤτΕ): To Fintech κάνει τις συναλλαγές εύκολες, γρήγορες και ασφαλείς
Η σύμβουλος Τεχνολογίας του Διοικητή της ΤτΕ εξηγεί τα οφέλη και τους κινδύνους που φέρνει το Fintech στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr.

Με επιτυχία κάνει τα πρώτα του βήματα ο κόμβος καινοτομίας που σύστησε η Τράπεζα της Ελλάδος τον Μάρτιο, ανοίγοντας κανάλι επικοινωνίας με τις FinΤech και τις εταιρείες τεχνολογίας που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στον χρηματοοικονομικό κλάδο της χώρας μας.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στο insider.gr η κ. Σταυρούλα Καμπουρίδου, επικεφαλής του FinΤech Hub και σύμβουλος Τεχνολογίας του διοικητή Γιάννη Στουρνάρα, αποκαλύπτει ότι μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περισσότερα από 20 ερωτήματα μέσω της ειδικής φόρμας στον ιστότοπο της ΤτΕ. Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις -κυρίως start-ups– έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον σχετικά με τους τρόπους αδειοδότησης βάσει της νέας ευρωπαϊκής οδηγίας PSD2, καθώς και στο digital onboarding και τις εξωτερικές αναθέσεις (outsourcing) από τις τράπεζες.

Το FinΤech με… απλά λόγια

Όπως εξηγεί η ίδια, το FinΤech ήρθε να «παντρέψει» δύο διαφορετικούς κόσμους: τον παραδοσιακό χρηματοπιστωτικό τομέα και τον κλάδο της τεχνολογίας. Ο πρώτος ρυθμίζεται αυστηρά από τις κεντρικές τράπεζες, σε αντίθεση με τον τεχνολογικό κλάδο που εξελίσσεται ραγδαία και «υπακούει» σε λιγότερους κανόνες.

«Για την Τράπεζα της Ελλάδος, το FinΤech δεν είναι ένα προϊόν ή μία λύση αλλά ένα ολοκληρωμένο οικοσύστημα το οποίο αποτελείται από τους υφιστάμενους παίκτες, δηλαδή τις τράπεζες, από τις νέες εταιρείες FinΤech που δημιουργούν καινοτόμα προϊόντα, από τις εταιρείες τεχνολογίας και από τους παρόχους υπηρεσιών πληροφορικής», σημειώνει η κ. Καμπουρίδου.

Στόχος αυτου του οικοσυστήματος θα πρέπει να είναι να δίνει στον χρήστη έναν τρόπο ώστε να κάνει εύκολα, γρήγορα και με ασφάλεια τις χρηματοπιστωτικές του συναλλαγές.

Οφέλη και κίνδυνοι από την απελευθέρωση της αγοράς

Η είσοδος νέων παικτών στην αγορά, με όχημα την τεχνολογία, αποκομίζει σημαντικά οφέλη για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Σε αυτά περιλαμβάνονται , σύμφωνα με τη σύμβουλο της ΤτΕ, τα προσιτά και καινοτόμα προϊόντα για τους πολίτες, εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και συμμετοχή στη χρηματοοικονομική αγορά χωρίς αποκλεισμούς.

Ταυτόχρονα, όμως, ελλοχεύουν κίνδυνοι, όπως η κυβερνοασφάλεια, η προστασία των καταναλωτών και των προσωπικών δεδομένων και, κυριότερα , η ασφάλεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος. «Εδώ έγκειται ο ρόλος της κεντρικής τράπεζας, η οποία έρχεται να διαφυλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας μέσα από την εποπτεία και την επιθεώρηση των εποπτευομένων ιδρυμάτων της», προσθέτει η κ. Καμπουρίδου.

Τι σημαίνει η κυκλοφορία ψηφιακού νομίσματος από το Facebook

Πριν λίγες ημέρες, το Facebook και 27 εταιρείες παγκόσμιας εμβέλειας ανακοίνωσαν την κυκλοφορία ενός ψηφιακού νομίσματος, το Libra Coin. Η είδηση αυτή προκάλεσε αίσθηση στην επιχειρηματική κοινότητα ανά τον κόσμο, αλλά και τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς, καθώς αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην κυκλοφορία του χρήματος.

«Στόχος των εταιρειών αυτών είναι ένα προϊόν εύχρηστο, φιλικό και γρήγορο για τον πολίτη. Αυτό, όμως, μπορεί να επιτευχθεί και με ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (Central Bank Digital Currency, CBDC) τονίζει η κ. Καμπουρίδου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας, η οποία ετοιμάζεται να εκδώσει το δικό της ψηφιακό νόμισμα τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider