Ο καλύτερος μήνας από το 2011 αναδεικνύεται ο φετινός Οκτώβριος για τις μετοχές παγκοσμίως, οι οποίες φαίνεται να ανακάμπτουν μετά από ένα εφιαλτικό τρίμηνο. Ο δείκτης MSCI All Country World βρίσκεται κοντά στο να σημειώσει άνοδο 8% -την μεγαλύτερη των τελευταίων τεσσάρων ετών- μετά από πτώση 10% που σημειώθηκε τους τρεις προηγούμενους μήνες.

H ανάκαμψη αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απομάκρυνση του ενδεχομένου αύξησης των επιτοκίων της Fed αλλά και στα μέτρα που έχουν λάβει οι κινεζικές αρχές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η οικονομία της χώρας, όπως οι συνεχόμενες μειώσεις επιτοκίων.

Οι ασιατικές μετοχές βρίσκονται κοντά στο να σημειώσουν την μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση των τελευταίων έξι ετών. Σε αντίστοιχη πορεία βρίσκονται και οι ευρωπαϊκές μετοχές με τον δείκτη Stoxx Europe 600 Index να σημειώνει την μεγαλύτερη άνοδο από τον Ιούλιο του 2009, σχεδόν εξαλείφοντας τις απώλειες του τελευταίου τριμήνου.

Ο γερμανικός δείκτης DΑX σημειώνει τις καλύτερες επιδόσεις στην Ευρώπη μετά από την πτώση 12% που σημείωσαν το τρίτο τρίμηνο του έτους οι γερμανικές μετοχές κυρίως λόγω του σκανδάλου της Volkswagen. Ωστόσο ο δείκτης ακόμη βρίσκεται χαμηλότερα από το επίπεδο του περασμένου Απριλίου.