Ο κρίσιμος Ιούνιος για τη στερλίνα – Φόβοι για νέες πιέσεις στο βρετανικό νόμισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο κρίσιμος Ιούνιος για τη στερλίνα – Φόβοι για νέες πιέσεις στο βρετανικό νόμισμα
Οι traders που δραστηριοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά προκλήσεων τον προσεχή Ιούνιο.

Σε δεινή θέση βρίσκεται το βρετανικό νόμισμα, οδεύοντας στην τέταρτη μηνιαία πτώση (τον μήνα Μάιο) για το 2020, ενώ μια μακρά λίστα κινδύνων προαναγγέλλει νέο κύμα αναταραχής τον Ιούνιο.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, οι traders που δραστηριοποιούνται στην αγορά συναλλάγματος αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με σειρά προκλήσεων τον προσεχή Ιούνιο. Τον επόμενο μήνα λήγει η προθεσμία που έχει στη διάθεσή του το Λονδίνο να παρατείνει τη μεταβατική περίοδο για το Brexit, ενώ ολοένα και αυξάνεται η πιθανότητα για αρνητικά επιτόκια στη Βρετανία, την ώρα που η χώρα επιχειρεί την επανεκκίνηση της οικονομίας της μετά το lockdown που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι τον Ιούνιο θα συμπληρωθούν 4 χρόνια από τον ταραχώδη Ιούνιο του 2016, όταν πραγματοποιήθηκε το δημοψήφισμα, στο οποίο επικράτησαν οι φωνές υπέρ του Brexit.

Μόνο για τον Μάιο του 2020, η στερλίνα μετρά απώλειες 3% έναντι του δολαρίου, ενώ διαπραγματεύεται πέριξ των 1,2240 δολαρίων.

Περισσότερο «πόνο» για τη στερλίνα προβλέπουν οι αναλυτές

«Όσο θα προχωράμε προς τον Ιούνιο, τόσο θα αυξάνεται η αβεβαιότητα για το Brexit και θα ενισχύεται η μεταβλητότητα στο βρετανικό νόμισμα», εκτιμά ο Neil Jones της Mizuho Bank.

Η μεταβατική περίοδος για το Brexit ολοκληρώνεται στα τέλη του 2020, όπερ σημαίνει πως Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν περιθώριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου για να συμφωνήσουν σε μια νέα εμπορική συμφωνία που θα συμφέρει τις εμπλεκόμενες πλευρές. Η δεύτερη επιλογή είναι να παραταθεί η μεταβατική περίοδος, ωστόσο αυτό μπορεί να γίνει μόνο έως τις 30 Ιουνίου. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών θα επανεκκινήσουν την 1η Ιουνίου.

Η επόμενη συνεδρίαση της Bank of England στις 18 Ιουνίου αναμένεται να δώσει τον δικό της τόνο στην πορεία της στερλίνας, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» σε μείωση των επιτοκίων σε αρνητικά επίπεδα.

«Το ενδεχόμενο των αρνητικών επιτοκίων θα αυξήσει τις πιέσεις προς τη στερλίνα», προβλέπει η Jane Foley της Rabobank International.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider