Με «καύσιμο» την δυναμική επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας κινούνται οι επενδυτές της Wall Street την Τρίτη, καθώς θετικά είναι τα δείγματα από την Νέα Υόρκη.

Ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκξης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε τις φάσεις επανεκκίνησης της επιχειρηματικής δραστηριότητας στο «Μεγάλο Μήλο» ξεκινώντας με πολύ συγκεκριμένους τομείς, όπως την οικοδομή, στις περιοχές που έχουν πληγεί λιγότερο από την πανδημία. Ο Κουόμο δεν έδωσε κάποιο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο η καραντίνα στην Πολιτεία λήγει στις 15 Μαΐου. Ο κυβερνήτης είχε δηλώσει προηγουμένως ότι οι περιοχές όπου έχουν καταγραφεί λίγα κρούσματα και διαθέτουν αρκετές ελεύθερες νοσοκομειακές κλίνες μπορεί να ξανανοίξουν μετά την ημερομηνία αυτήν.

Μολονότι δεν έδωσε πολλές διευκρινίσεις, το περίγραμμα που αποκάλυψε ο Κουόμο κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, είναι το πιο λεπτομερές μέχρι σήμερα για το πώς θα αρχίσουν να χαλαρώνουν οι περιορισμοί για τις επιχειρήσεις και τους κατοίκους. Όπως είπε, κατανοεί τα αισθήματα των διαδηλωτών που ζητούν μια πιο γρήγορη επανεκκίνηση, όμως προειδοποίησε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τον ιό. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η ισπανική γρίπη του 1918 ήταν πιο θανατηφόρα κατά το δεύτερο κύμα της.

Πρώτη φάση

«Μπορούμε να το κάνουμε για μια σύντομη περίοδο, όχι όμως για πάντα», είπε ο Κουόμο, αναφερόμενος στην εντολή για καραντίνα που ισχύει από τα μέσα Μαρτίου. «Αλλά η επανέναρξη είναι πιο δύσκολη από το κλείσιμο», πρόσθεσε.

Στην πρώτη φάση μπορεί να ξεκινήσουν και πάλι η οικοδομή, η μεταποιητική βιομηχανία και επιλεγμένα καταστήματα λιανικής. Θα ακολουθήσουν, στη δεύτερη φάση, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, τα μεσιτικά γραφεία και τα γραφεία ενοικίασης αυτοκινήτων ενώ στην τρίτη μπορεί να επαναλειτουργήσουν τα εστιατόρια, οι υπηρεσίες εστίασης γενικότερα και τα ξενοδοχεία. Στην τέταρτη και τελευταία φάση εντάσσονται οι χώροι ψυχαγωγίας και διασκέδασης και τα σχολεία.

Αξίζει να σημειώσουμε πως και ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια ΓΚάβιν Νιούσομ ανέφερε ότι ορισμένα από τα καταστήματα λιανικής πώλησης θ έχουν την δυνατότητα από την Παρασκευή να παραδίδουν - με ορισμένους περιορισμούς - προϊόντα σε πελάτες.

Ωστόσο οι φόβοι για τους επενδυτές παραμένουν σχετικά για ένα δεύτερο κύμα πανδημίας αλλά και για το ξέσπασμα μιας νέα σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ - Κίνας με φόντο τον κορονοϊό.

Δείκτες

Την Τρίτη ο Dow Jones ενισχύεται 1,27% στις 24.050 μονάδες, κατά 1,3% καταγράφει άνοδο ο S&P 500 στις 2.879 μονάδες, ενώ κέρδη 1,41% καταγράφει ο Nasdaq στις 8.835 μονάδες.