Όγδοη ημέρα ανόδου για την τουρκική λίρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όγδοη ημέρα ανόδου για την τουρκική λίρα
Το τουρκικό νόμισμα διαπραγματεύεται στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός μηνός, ήτοι από τα μέσα Απριλίου.

Ανοδικά για όγδοη διαδοχική συνεδρίαση κινείται η τουρκική λίρα, καθώς ενισχύονται οι προσδοκίες πως η Άγκυρα θα κατορθώσει να εξασφαλίσει ξένη χρηματοδότηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει την οικονομική «ζημιά» που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Όπως έχει ήδη αναφέρει από την προηγούμενη εβδομάδα το Reuters, η Τουρκία βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ιαπωνία και τη Βρετανία, προκειμένου να λάβει ξένη χρηματοδότηση (swap lines).

Λίγο νωρίτερα, το τουρκικό νόμισμα ενισχυόταν στα 6,8350 ανά δολάριο, αγγίζοντας τα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα ενός μηνός, ήτοι από τα μέσα Απριλίου. Υπενθυμίζεται εδώ ότι την Παρασκευή, η τουρκική λίρα είχε κλείσει στα επίπεδα των 6,9050 ανά δολάριο.

Κέρδη καταγράφει και το τουρκικό χρηματιστήριο, καθώς οι επενδυτές αναμένουν «κεφαλαιακές ενέσεις» στις τουρκικές τράπεζες.

«Ανεξάρτητα από όσα υποστηρίζουν Τούρκοι αξιωματούχοι, στην πραγματικότητα η τουρκική οικονομία γίνεται ολοένα και πιο κλειστή», προειδοποίησε πρόσφατα ο πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τουρκικής τράπεζας, Ibrahim Turhan.

Μείωση επιτοκίων «βλέπουν» οι αναλυτές

Την ίδια ώρα, η προσοχή αναλυτών και επενδυτών στρέφεται στην επόμενη συνεδρίαση της κεντρικής τουρκικής τράπεζας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21 Μαΐου. Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι όσοι βλέπουν μείωση των επιτοκίων. Υπενθυμίζεται εδώ ότι κατά τη διάρκεια των οκτώ προηγούμενων συνεδριάσεων, η κεντρική τουρκική τράπεζα μείωσε κατά 1.525 μονάδες βάσης, το βασικό της επιτόκιο, το οποίο σήμερα διαμορφώνεται στο 8,75%.

«Η κεντρική τουρκική τράπεζα αναμένεται να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης», προβλέπουν οι αναλυτές της Deniz Invest.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider