Γιατί το ελβετικό φράγκο έχει επιδοθεί σε ράλι

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί το ελβετικό φράγκο έχει επιδοθεί σε ράλι
Δύσκολα θα μείνει μακριά από την αγορά συναλλάγματος η κεντρική τράπεζα, προβλέπουν οι αναλυτές.

Σε ράλι επιδόθηκε την εβδομάδα που μας πέρασε το ελβετικό φράγκο, με τα επενδυτικά «πηγαδάκια» να αναρωτιούνται εάν και πότε θα αναλάβει δράση η κεντρική ελβετική τράπεζα.

Το ελβετικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε, τα προηγούμενα 24ωρα, πάνω από τα επίπεδα του 1,075 έναντι του ευρώ, για πρώτη φορά μετά τον Απρίλιο του 2017. Την ισχυροποίηση του ελβετικού φράγκου προκάλεσε η απόφαση της Ουάσιγκτον να «βάλει στο στόχαστρό της» τις κινήσεις του ελβετικού φράγκου, ζητώντας μάλιστα από την Ελβετία να αναπροσαρμόσει τις πολιτικές που εφαρμόζει σε μακροοικονομικό επίπεδο.

Δύσκολα θα μείνει μακριά από την αγορά συναλλάγματος η κεντρική τράπεζα

«Οι τελευταίες εξελίξεις καταδεικνύουν πως η κεντρική ελβετική τράπεζα δύσκολα θα παραμείνει… μακριά από την αγορά συναλλάγματος», σχολιάζει μερίδα αναλυτών που μίλησε στο Bloomberg.

Σύμφωνα με τους ίδιους «η πορεία ανάπτυξης και πληθωρισμού στη χώρα δεν θα αφήσουν πολλές επιλογές στη Swiss National Bank (SNB). Είναι θέμα χρόνου να δώσει το ‘παρών’ στην αγορά συναλλάγματος, για να αναχαιτίσει την άνοδο του φράγκου».

«Η πιθανότητα για δράση της SNB είναι πολύ μεγάλη. Μπορεί μάλιστα να έχει ήδη αναλάβει δράση…», σημειώνει ο Thu Lan Nguyen, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της SNB τον προηγούμενο Αύγουστο, η κεντρική τράπεζα ανέλαβε σημαντική δράση το καλοκαίρι, προκειμένου να αποτρέψει μια ραγδαία ισχυροποίηση του ελβετικού νομίσματος.

Όσο πιο ισχυρό καθίσταται, άλλωστε, το φράγκο, τόσο πιο δύσκολο αποδεικνύεται για τις ελβετικές εταιρείες να προάγουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

«Οι αγορές αξιολογούν τη διάθεση της SNB για παρέμβαση στην αγορά συναλλάγματος. Βραχυπρόθεσμα, η αβεβαιότητα θα διατηρηθεί», σχολιάζει ο Lee Hardman, στρατηγικός αναλυτής της MUFG Bank.

«Οι εξελίξεις πιέζουν για δράση την SNB», επισημαίνει, από την πλευρά του, ο Manuel Oliveri, της Credit Agricole.

«Μόλις η ισοτιμία ευρώ-ελβετικού υποχωρήσει κάτω από τα επίπεδα του 1,10, τότε θα αποφασίσει να αναλάβει δράση η SNB», σημειώνει η Societe Generale.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider