Πού θα κάτσει η «μπίλια» για το ευρώ το 2020

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πού θα κάτσει η «μπίλια» για το ευρώ το 2020
Τι προβλέπουν για το ευρώ τη νέα χρονιά Nomura, Bank of America Merrill Lynch, Unicredit και Bank of Montreal.

Δίνουν και παίρνουν οι προβλέψεις των αναλυτών για τις προοπτικές του ευρώ το 2020, με την έλευση της νέας χρονιάς.

«Το ευρώ μπορεί να ενισχυθεί έως τα επίπεδα των 1,16 δολαρίων το 2020, λαμβάνοντας στήριξη από την οικονομική ανάκαμψη των ευρωπαϊκών χωρών, τη μείωση των πολιτικών κινδύνων και τη διατήρηση, όπως όλα δείχνουν, της τρέχουσας νομισματικής πολιτικής από την πλευρά της ΕΚΤ», εκτιμούν, μέσω νέας έκθεσής τους, οι αναλυτές της Nomura.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι το ευρώ αποχαιρέτησε την εβδομάδα που μας πέρασε, στα επίπεδα των 1,11 δολαρίων.

Γιατί έχασε έδαφος το 2019

Το ενιαίο νόμισμα μέτρησε απώλειες έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά τη διάρκεια του 2019, λόγω ενός συνδυασμού παραγόντων. Από την ανησυχία για τις διεθνείς εμπορικές σχέσεις έως τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία στην Ευρώπη και την αύξηση των πολιτικών κινδύνων, το ευρώ είχε λόγους για να… υποκύψει στις πιέσεις.

Ήταν τον περασμένο Σεπτέμβριο όταν το ευρώ υποχώρησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 1,10 δολαρίων – συγκεκριμένα στα επίπεδα των 1,09 δολαρίων – όταν η διεθνής επενδυτική κοινότητα αμφισβήτησε ευθέως τις προοπτικές ανάπτυξης της ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, της γερμανικής, αλλά και τις αλλαγές στην ιταλική πολιτική σκηνή.

Οι αισιόδοξοι του 2020

Ο υφιστάμενος οικονομικός κύκλος μπορεί να στηρίξει μια ανοδική πορεία για το ευρωπαϊκό νόμισμα, εξηγούν οι αναλυτές της Nomura, προβλέποντας μια σειρά από θετικές ειδήσεις στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι τους προσεχείς μήνες, όπως η εφαρμογή ενθαρρυντικών μεταρρυθμίσεων, οι εισροές κεφαλαίων και η μείωση των πολιτικών κινδύνων.

Οι αναλυτές της Nomura βλέπουν άνοδο του ευρώ στα 1,16 δολάρια μέχρι το τέλος του 2020, ενώ ισχυροποίηση του νομίσματος αναμένουν και οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch, προβλέποντας σταθεροποίηση των οικονομικών μεγεθών στην Ευρώπη και υποχώρηση των κινδύνων.

Με τη σειρά του και ο Roberto Mialich, κορυφαίος αναλυτής της UniCredit, αποκάλυψε, μιλώντας στο CNBC, πως το ευρώ θα φτάσει τα επίπεδα των 1,16 δολαρίων εφέτος.

Οι λιγότερο αισιόδοξοι του 2020

Στον αντίποδα, υπάρχουν και οι λιγότερο αισιόδοξοι αναλυτές για την πορεία του ευρώ.

«Το ενιαίο νόμισμα αναμένεται να κινηθεί σταθεροποιητικά κατά το τρέχον έτος. Μάλιστα, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, το ευρώ μπορεί να κινηθεί πτωτικά εφέτος», σχολιάζει ο Stephen Gallo, στρατηγικός αναλυτής της Bank of Montreal.

«Παρά τα όποια ενθαρρυντικά σημάδια, η οικονομία της Ευρωζώνης παραμένει εξαιρετικά ευάλωτη απέναντι στις εξελίξεις που αφορούν στο διεθνές εμπόριο», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider