«Πετάει» το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πετάει» το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
Ιδιαίτερα θετική η ανταπόκριση των επενδυτών την πρώτη ημέρα προσφορών

«Με το δεξί» ξεκίνησε η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, καθώς, όπως αναφέρουν στο insider.gr χρηματιστηριακά στελέχη, ήδη από τις 10 το πρωί, όταν ξεκίνησε η διαδικασία υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον τόσο από θεσμικούς όσο και από ιδιώτες επενδυτές.

Όπως τονίζουν οι χρηματιστές, το γεγονός ότι το ομόλογο απευθύνεται και στους ιδιώτες, με απόδοση πολλαπλάσια από αυτή των προθεσμιακών καταθέσεων, το καθιστά ιδιαίτερα δελεαστικό. Ταυτόχρονα, οι μεγάλου βεληνεκούς επενδυτές αξιολογούν θετικά τόσο τα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας όσο και την ύπαρξη σταθερών χρηματοροών για τα επόμενα χρόνια, που εξασφαλίζουν την ομαλή αποπληρωμή των κουπονιών.

Κοντά στο 2,75% η απόδοση

Ως προς την απόδοση του ομολόγου, το εύρος έχει ορισθεί ανάμεσα στο 2,5% και το 3%, με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να αισιοδοξεί ότι το τελικό «κουπόνι» θα κλειδώσει όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαμηλότερο επίπεδο. Τραπεζικές και χρηματιστηριακές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε το insider.gr εκτιμούν ότι η τελική απόδοση θα διαμορφωθεί κοντά στο 2,75%, χωρίς όμως να αποκλείεται και λίγο χαμηλότερο κουπόνι, αν συνεχιστεί το ισχυρό ενδιαφέρον που παρατηρήθηκε κατά τις πρώτες ώρες της διαπραγμάτευσης. Σημειώνεται ότι η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη, 1η Ιουλίου στις 4 το απόγευμα. Επιπλέον, αξία θα έχει και η τυχόν υπερκάλυψη της έκδοσης, καθώς θα δώσει επιπλέον «ψήφο εμπιστοσύνης» στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείες. Τραπεζίτες και χρηματιστές θεωρούν δεδομένη την κάλυψη των 500 εκατομμυρίων, προβλέποντας ότι οι τελικές προσφορές θα είναι σαφώς υψηλότερες.

Σημειώνεται επίσης ότι συνολικά προβλέπεται να εκδοθούν έως 500.000 κοινές ανώνυμες άυλες ομολογίες, με ελάχιστο ποσό εγγραφής τα 1.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια του ομολόγου είναι επταετής. Σύμβουλος της έκδοσης του νέου ομολόγου είναι η Εθνική Τράπεζα, ενώ συντονιστές κύριοι ανάδοχοι είναι, πέραν της Εθνικής, η Τράπεζα Πειραιώς, η Eurobank και η Euroxx Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ. Ανάδοχοι έχουν οριστεί η τράπεζα Optima Bank και η BETA Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ.

Πού θα κατευθυνθούν τα κεφάλαια

Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Όμιλος, τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν θα συμβάλουν στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματός του στους τομείς των παραχωρήσεων, των υποδομών και της ενέργειας από θερμικές πηγές (σε ποσοστό 80%), ενώ μικρό μέρος των κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί και για την αναχρηματοδότηση μέρους του δανεισμού του Ομίλου.

Προτεραιότητα του επενδυτικού προγράμματος του Ομίλου, που θα χρηματοδοτηθεί από το ομόλογο, είναι η ενίσχυση των μακροχρόνιων, επαναλαμβανόμενων εσόδων του μέσα από επενδύσεις (ιδιόκτητες και με Συμβάσεις Παραχώρησης και ΣΔΙΤ) σε βασικές υποδομές.

Ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έχει δρομολογήσει ένα ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα στους τομείς των παραχωρήσεων και των υποδομών, με συμμετοχή του σε έργα συνολικού προϋπολογισμού περίπου 3,5 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider