Χρηματιστήριο: Απόρθητο το «φρούριο» των 900 μονάδων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Απόρθητο το «φρούριο» των 900 μονάδων
Ο τίτλος της αγοράς με τις καλύτερες επιδόσεις παγκοσμίως δεν «απογείωσε» το ελληνικό χρηματιστήριο. Οριακά τα κέρδη για τον Γενικό Δείκτη.

Απόρθητο μοιάζει το «φρούριο» των 900 μονάδων για το Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κινείται οριακά χαμηλότερα στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά να μην κατορθώνει τελικά να διασπάσει ανοδικά το στόχο της.

Σήμερα, Τετάρτη, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 895,03 μονάδες, καταγράφοντας οριακή άνοδο 0,36% και παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο αναδεικνύεται η αγορά με τις καλύτερες επιδόσεις, με κέρδη 45% το τρέχον έτος. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε υψηλότερη τιμή στις 898,65 μονάδες (+0,76%). Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 69,427 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 27.286.901 μετοχές.

«Η ελληνική αγορά ανακάμπτει μετά από μια δεκαετία κρίσης. Καθώς οι ελληνικές μετοχές βγαίνουν στο ξέφωτο, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες οι ξένοι επενδυτές να τις προτιμήσουν», σημειώνει σε νέο δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

H εικόνα στο ταμπλό

Στη συνεδρίαση της Τετάρτηςε, υπεραπέδωσαν οι μετοχές της Lamda Development, του ΟΠΑΠ, της Jumbo και της Coca Cola HBC.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 0,57%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,18 %.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Lamda Development(+2,69%), του ΟΠΑΠ (+2,26%), της Jumbo(+1,69%), της Coca Cola HBC (+1,68%) και της Ελλάκτωρ(+1,68%). Αντιθέτως, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Τέρνα Ενεργειακή (-1,78%), της Motor Oil(-1,75%), της Viohalco(-1,07%) και της Εθνικής(-0,75%). Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι δείκτες της Ακίνητης Περιουσίας (+2,45%) και των Πρώτων Υλών (+2,22%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν οι δείκτες του Πετρελαίου(-1,36%) και της Υγείας (-0,56%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Eurobank και η Alpha Bank διακινώντας 9.347.634 και 5.673.286 μετοχές, αντιστοίχως. Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Alpha Bank με 10,678 εκατ. ευρώ και η Εθνική με 9,429 εκατ. ευρώ.

Ανοδικά κινήθηκαν 67 μετοχές, 46 πτωτικά και 27 παρέμειναν σταθερές. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Παϊρης+29,89% και Δούρος+18,42%. Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: SATO -13,21% και ΣΙΔΜΑ-6,72%.

«Ψηφίζουν» Ελλάδα επενδυτές και αναλυτές

«Υπάρχουν λόγοι για να είμαστε αισιόδοξοι για το ελληνικό χρηματιστήριο το 2020, ιδίως αν η οικονομία συνεχίσει να βελτιώνεται. Το momentum για την Ελλάδα έχει αλλάξει μετά τις εκλογές του Ιουλίου», υποστηρίζουν οι αναλυτές της Mazars Financial Planning, αναγνωρίζοντας «την προθυμία της νέας κυβέρνησης να προωθήσει μειώσεις φόρων και φιλικές προς τις επιχειρήσεις πολιτικές».

Όπως επισημαίνουν, το κλειδί για να ξεδιπλωθεί περισσότερη αξία στις ελληνικές μετοχές είναι η αγορά ομολόγων, τα οποία επιβεβαιώνουν πως το κλίμα για την Ελλάδα αλλάζει και η χώρα δεν θεωρείται πια «το προβληματικό παιδί» της Ευρώπης, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο της χώρας στο νέο γύρο Ποσοτικής Χαλάρωσης της ΕΚΤ. «Υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν ακόμη για να χαρακτηριστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμη η ελληνική οικονομία, ωστόσο αν η θετική τάση διατηρηθεί, το momentum για τις ελληνικές μετοχές μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω το 2020».

«Η Ελλάδα παραμένει μια… λιχουδιά για εμάς», σχολιάζει, από την πλευρά του, ο Emiel Van Den Heiligenberg της Legal & General Investment Management και επισημαίνει πως παρά το υψηλό δημόσιο χρέος, τα θετικά στοιχεία για την ελληνική οικονομία ολοένα και αυξάνονται. «Όσο θα βελτιώνονται οι οικονομικοί δείκτες της χώρας, τόσο πιο ρεαλιστική θα γίνεται η πιθανότητα για την Ελλάδα να αναβαθμιστεί στην κλίμακα του ΒΒΒ και να κερδίσει το εισιτήριο για την Ποσοτική Χαλάρωση της ΕΚΤ», τονίζει.

Εστιάζοντας στις προοπτικές των τραπεζικών μετοχών η Piraeus Securities, υποστηρίζει πως η περαιτέρω άνοδος θα εξαρτηθεί από έναν σταθερό ρυθμό εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της κυβέρνησης και από τις συνεχιζόμενες προσπάθειες, από την πλευρά των τραπεζών, να μειώσουν τον όγκο των «κόκκινων» δανείων που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι για το τρέχον έτος, τα κέρδη του τραπεζικού δείκτη στο ελληνικό χρηματιστήριο έχουν πιάσει επίπεδα «ρεκόρ».

Στα τέλη Οκτωβρίου, οι αναλυτές της Bank of America ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εκ νέου την κάλυψη των τραπεζικών μετοχών, επικαλούμενοι τη βελτίωση της γενικής τους εικόνας, λόγω της ενίσχυσης των επιπέδων ρευστότητας, της ανόδου των τιμών στο real estate και του κυβερνητικού σχεδίου «Ηρακλής» που στοχεύει στη μείωση των κόκκινων δανείων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider