Προεκλογικός «πάγος» στις αναβαθμίσεις για την Ελλάδα

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Προεκλογικός «πάγος» στις αναβαθμίσεις για την Ελλάδα
Η επόμενη ημερομηνία-ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 23η Αυγούστου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα της Moody΄s.

Πολύμηνη αναβολή παίρνουν οι πολυπόθητες αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας μας, αφού οι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνονται πρόθυμοι να «συνδέσουν» μια αναβάθμιση με τις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Αυτό εκτιμούν πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς σε δηλώσεις τους στο insider.gr, μετά και την πρόσφατη «ψυχρολουσία» της Standard & Poor’s που δεν προχώρησε στην πολυαναμενόμενη αναβάθμιση τη Μεγάλη Παρασκευή.

Η τελευταία αναβάθμιση έγινε από τη Moody΄s στις αρχές Μαρτίου, κατά δύο βαθμίδες, από «Caa2» σε «Β3». Η επόμενη ημερομηνία-ορόσημο για την Ελλάδα είναι η 23η Αυγούστου, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα της Moody΄s.

Όσον αφορά στους παράγοντες που μπορούν να οδηγήσουν σε μια νέα αναβάθμιση, η Moody’s αναφέρει στην τελευταία έκθεσή για την Ελλάδα, ότι «η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας θα αναβαθμιστεί εάν οι εκλογές αναδείξουν μια κυβέρνηση με μεταρρυθμιστικό χαρακτήρα, η οποία θα εφαρμόσει μια ξεκάθαρη και αξιόπιστη ατζέντα με αναπτυξιακές πολιτικές». Υπογραμμίζει δε ο οίκος αξιολόγησης ότι «δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές που θα εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση σχετικά με τους δημόσιους υπαλλήλους», κάνοντας λόγο για «αποκομματοποίηση» της Δημόσιας Διοίκησης.

Η ανάκτηση της πιστοληπτικής βαθμίδες, όμως, είναι σήμερα πιο επιτακτική από ποτέ, καθώς μόνο έτσι θα ξεκλειδώσουν σημαντικές επενδυτικές εισροές για τη χώρα μας. Είναι γνωστό ότι στα μεγαλύτερα funds παγκοσμίως, οι επενδυτικές αποφάσεις λαμβάνονται με βάση τον κίνδυνο χώρας και η Ελλάδα αποκλείεται εξ ορισμού λόγω της κατάταξής της στην κατηγορία των «σκουπιδιών» (junk) ως αποτέλεσμα της πολύχρονης κρίσης χρέους και των capital controls.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider