Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 18 ετών έπεσε πριν από λίγες ώρες το αμερικανικό αργό με την τιμή του να πέφτει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι. 

Η παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη πτώση της ζήτησης στην ιστορία, ενώ οι έμποροι και οι αναλυτές προβλέπουν ότι η κατανάλωση θα μπορούσε να μειωθεί έως και 25% τον επόμενο μήνα εξαιτίας του εκτεταμένου lockdown καθώς εξαπλώνεται η πανδημία του COVID-19.

Οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περισσότερο από το ήμισυ τον περασμένο μήνα, καθώς η παύση σχεδόν κάθε είδους δραστηριότητας στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν μειώσει τη ζήτηση πετρελαίου.

Εξαντλείται η αποθηκευτική ικανότητα

Ενώ η ζήτηση κατέρρευσε, η προσφορά πετρελαίου αυξήθηκε επίσης γρήγορα λόγω του πολέμου τιμών μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας. Η αγορά θεωρεί ότι το πλεόνασμα θα μπορούσε να πλησιάσει τα 25 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως τον επόμενο μήνα, ένα επίπεδο που θα μπορούσε να εξαντλήσει την παγκόσμια δυναμικότητα αποθήκευσης μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση έως ότου προσαρμοστεί η αγορά. Οι παραγωγοί πιθανώς θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή σε πρωτόγνωρα επίπεδα για τη σύγχρονη βιομηχανία πετρελαίου.

Τη Δευτέρα το μεσημέρι (14.47 ώρα Ελλάδος), το αργό διαπραγματεύεται στα 20,33 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 5,49% και το μπρεντ στα 22,83 δολάρια καταγράφοντας πτώση κατά 8,42%.