«Ράλι» για τον χρυσό μετά την επιθετική κίνηση της Fed

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ράλι» για τον χρυσό μετά την επιθετική κίνηση της Fed
Γενναία άνοδο καταγράφει ο χρυσός τη Δευτέρα.

Ώθηση από την τεράστια ένεση ρευστότητας που ανακοίνωσε η Fed τη Δευτέρα λαμβάνει ο χρυσός επιστρέφοντας σε νέα υψηλά.

Συγκεκριμένα η Fed ανοίγοντας πλήρως τη «βεντάλια» της εργαλειοθήκης της ανακοίνωσε πως θα αγοράσει απεριόριστο όγκο αμερικανικών ομολόγων και ενυπόθηκων χρεογράφων για να στηρίξει την αμερικανική αγορά. Παράλληλα η Fed έχει επέκτεινε και τα προγράμματα swap (προσωρινές συμφωνίες ανταλλαγής νομισμάτων σε αμερικανικά δολάρια με άλλες κεντρικές τράπεζες) «διοχετεύοντας» με φθηνό δολάριο άλλα συστήματα στα οποία ασκούνται ισχυρές πιέσεις.

Ουσιαστικά αγοράζοντας κάθε δυνατό χρέος από έντοκα γραμμάτια, ομόλογα, χρεόγραφα που φέρουν κουπόνι μέχρι και βραχυπρόθεσμα δημοτικά ομόλογα, έχει αυξήσει τρομακτικά τον ισολογισμό της στα 4,6 τρισ. δολάρια.

Αυτό που δεν έχει κάνει ακόμα, σε αντίθεση με τη Bank of Japan και τη Swiss National Bank είναι η παρέμβαση στην αγορά μετοχών. Ωστόσο αν σε αυτό το «τρενάκι του τρόμου» της Wall η Fed παρέμβει με αυτό τον τρόπο και καταγράψει ζημιές θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να την καλύψει. «Φαύλος κύκλος».

Η κίνηση αυτή ουσιαστικά καθησυχάζει μέρος των επενδυτών που μπροστά στην ανάγκη ρευστότητας προέβαιναν και σε βίαιες πωλήσεις στον χρυσό.

Συγκεκριμένα, ο χρυσός με συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου καταγράφει άνοδο 4,18% κερδίζοντας 62,10 δολάρια στα 1.547 δολάρια ανά ουγγιά. Αντίστοιχα, ο χρυσός με συμβόλαιο παράδοσης Μαϊού καταγράφει κέρδη 4,2% κερδίζοντας 62,7 δολάρια στα 1.549 δολάρια ανά ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider