Η «βουτιά» που καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου το τελευταίο διάστημα, ίσως να μην είναι τόσο παροδική, όσο κάποιοι πιστεύουν. Σε αυτή την εκτίμηση προχωρούν πολλοί διεθνείς αναλυτές, οι οποίοι θεωρούν ότι η πτωτική πορεία μπορεί να συνεχιστεί για μήνες ως αποτέλεσμα όχι μόνο των γεωπολιτικών εξελίξεων αλλά και της πτώσης της ζήτησης η οποία αναμένεται μετά το ξέσπασμα του θανάσιμου ιού στην Κίνα.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν κατά πάνω από 3% τη Δευτέρα, ενώ οι συμμετέχοντες στην αγορά ενέργειας ανησυχούν όλο και περισσότερο για την πορεία της ζήτησης καθώς ο κοροναϊός εξαπλώνεται παγκοσμίως.

Την Κυριακή, Κινέζοι αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι υπήρχαν περισσότερες από 2.700 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις κορωναϊού, συμπεριλαμβανομένων 461 ατόμων σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ  ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε 80. Ο ιός, ο οποίος ξεκίνησε στην κινεζική πόλη Wuhan, έχει εξαπλωθεί σε άλλες μεγάλες πόλεις όπως το Πεκίνο, η Σαγκάη, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ. Η Κίνα έχει προειδοποιήσει ότι η ικανότητα των κοροναϊών να εξαπλωθεί γίνεται όλο και πιο ισχυρή, κάτι το οποίο προξενεί ανησυχία στις αγορές και οδηγεί σε απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι ενώ ο ιός εξαπλώνεται μέσω επαφής του ανθρώπου με άνθρωπο, δεν υπάρχει ακόμη λόγος για παγκόσμια κήρυξη έκτακτου ανάγκης λόγω του κοροναϊού.

Την περασμένη εβδομάδα, οι οικονομολόγοι είπαν στο CNBC ότι ο κοροναϊός μπορεί τελικά να έχει μεγαλύτερη επίπτωση στο συναίσθημα παρά να λειτουργήσει ως αρνητικός παράγοντας σε μακροχρόνια βάση την οικονομία ή τις αγορές.

«Η τιμή του πετρελαίου κινείται κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι και αυτό συμβαίνει παρά τους περιορισμούς της διαχείρισης των προμηθειών που συμφώνησαν όλοι οι χώρες του ΟΠΕΚ και του ΟΠΕΚ+», δήλωσε ο Paul Gambles, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του MBMG Group στο CNBC .

Αν συνυπολογιστούν όλοι οι παράγοντες, η ζήτηση είναι αρκετά ήπια και αυτό  «δείχνει σε μια πολύ αρνητική κατεύθυνση για την τιμή», πρόσθεσε.