«Βραδυφλεγείς βόμβες» για το πετρέλαιο οι δηλώσεις του Τραμπ

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βραδυφλεγείς βόμβες» για το πετρέλαιο οι δηλώσεις του Τραμπ
Ισχυρή άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο την Τρίτη το μεσημέρι.

Ζαλάδα στις αγορές, τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και την τιμή του πετρελαίου προκαλεί η στάση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, απέναντι στην Κίνα και οι δηλώσεις του οι οποίες χαρακτηρίζονται από το γνωστό αυθορμητισμό του, ο οποίος, ωστόσο δεν αφήνει περιθώρια στις αγορές να προβλέψουν τι θα συμβεί στο εγγύς μέλλον.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στη Διάσκεψη των G7 στη Γαλλία, οι δηώσεις Τραμπ προκάλεσαν σύγχυση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι με τον εμπορικό πόλεμο, καθώς όπως ο ίδιος παραδέχθηκε, είχε «δεύτερες» σκέψεις σχετικά με τους δασμούς απέναντι στην Κίνα… Αυτές δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η «λύπη» του Αμερικανού προέδρου που δεν αύξησε περισσότερο τους δασμούς κατά της Κίνας. Κατόπιν, ο κ. Τραμπ άλλαξε και πάλι «τροπάριο» και εξέφρασε την επιθυμία να επανέλθουν οι δύο πλευρές στο τραπέζι των συζητήσεων. Μάλιστα έγινε λόγος και για τηλεφωνικές επικοινωνίες, τις οποίες οι Κινέζοι αξιωματούχοι, όπως οι ίδιοι παραδέχθηκαν, δεν τις γνώριζαν. Κληθείς να σχολιάσει σχετικά, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε απαντήσει αρκετά διπλωματικά σημειώνοντας ότι «δεν θέλω να μιλήσω για κλήσεις. Είχαμε κλήσεις. Είχαμε κλήσεις δε υψηλό επίπεδο».

Και ενώ αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την έκβαση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-Κίνας ή για το ενδεχόμενο επιδείνωσης της παγκόσμιας οικονομίας, εκείνο που είναι σίγουρο είναι ότι υπάρχει μια ασυντόνιστη στρατηγική από την πλευρά του Λευκού Οίκου. Η πλήρης έλλειψη μιας επίσημης διαδικασίας χάραξης πολιτικής καθιστά αδύνατη την πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

Η πολιτική αυτή εγείρει ανησυχίες τόσο για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες όσο και για την τιμή του πετρελαίου. Είναι ενδεικτικό ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν βρίσκεται στο 7,15 έναντι του δολαρίου, κινούμενο σε προ κρίσης επίπεδα και συγκεκριμένα στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα 11 ετών.

Η υποτίμηση αυτή δεν συμβαίνει χωρίς κινδύνους, ακόμη και για την Κίνα, η οποία έχει συσσωρευμένο χρέος. Ένα ασθενέστερο γουάν θα μπορούσε να καταστήσει πολύ δύσκολη την αποπληρωμή από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Αλλά οι παγκόσμιες επιπτώσεις είναι ίσως ακόμα πιο σημαντικές. Λόγω της βαρύτητας του γουάν ως παγκόσμιου νομίσματος, και λόγω του μεγέθους της κινεζικής οικονομίας, η εξασθένησή του θα έχει αλυσιδωτές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Στις αρχές Αυγούστου, όταν το γουάν αρχικά εξασθενούσε στο επίπεδο 7: 1 σε σχέση με το δολάριο μετά την ανακοίνωση του Tραμπ σχετικά με τους νέους δασμούς το Σεπτέμβριο, η υποτίμηση προκάλεσε την άμεση αντίδραση πολλών κεντρικών τραπεζών. Η Ινδία, η Νέα Ζηλανδία και η Ταϊλάνδη μείωσαν τα επιτόκιά τους σε μια προσπάθεια να ξεπεράσουν την ανατίμηση του νομίσματος σε σχέση με το γιουάν. Μια εβδομάδα αργότερα, το Μεξικό μείωσε τα επιτόκια. Περίπου 30 χώρες έχουν ήδη μειώσει τα επιτόκια φέτος, σύμφωνα με τον Refinitiv και τους New York Times.

Όπως εκτιμούν οι αναλυτές, θα υπάρξει και άλλος γύρος πίεσης στα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα, η λίρα της Τουρκίας υποχώρησε κατά 12% σε σχέση με το γιεν Ιαπωνίας. Αν δεν εξομαλυνθούν οι εμπορικές τριβές, τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών θα συνεχίζουν να αποδυναμώνονται στο άμεσο μέλλον, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της Societe Generale.

Είναι αυτονόητο ότι η αστάθεια των νομισμάτων και ο κίνδυνος οικονομικής ύφεσης αποτελούν «κακές» επιρροές στις τιμές του πετρελαίου. Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης δασμούς που αφορούν ειδικά στο αργό πετρέλαιο των ΗΠΑ. «Η κλιμάκωση της εμπορικής διαμάχης είναι πιθανό να επηρεάσει όχι μόνο την παγκόσμια οικονομία και, συνεπώς, τη ζήτηση πετρελαίου, αλλά και τις αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου απευθείας», ανέφερε η Commerzbank σε σημείωμα. «Εξάλλου, η Κίνα ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού πετρελαίου των ΗΠΑ τους τελευταίους μήνες».

Οι τιμές του μαύρου χρυσού κατέγραψαν την Παρασκευή μετά από την ανακοίνωση αύξησης των δασμών από την πλευρά των ΗΠΑ και της Κίνας, κάτι που πυροδότησε τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου. Ομοίως, οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος για να δώσουν, στη συνέχεια, σημάδια ανάκαμψης στην αρχή της εβδομάδας.

Την Τρίτη το μεσημέρι (14.45 ώρα Ελλάδας) το πετρέλαιο καταγράφει ισχυρή άνοδο με το αργό να διαπραγματεύεται στα 54,43 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 1,47% και το μπρεντ στα 59,40 δολάρια καταγράφοντας άνοδο 1,19%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider