Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές παρά τις ανησυχίες για τη ζήτηση
Η πορεία των τιμών θέτει υπό αμφισβήτηση τις προβλέψεις των διεθνών αναλυτών.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου την Πέμπτη παρά την εντεινόμενη ανησυχία για ασθενέστερη ζήτηση καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται. Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνα αλλά και η απειλή για νέους δασμούς στις εισαγωγές από το Μεξικό θα μπορούσαν να μειώσουν ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη.

Την Πέμπτη το μεσημέρι (12.58 ώρα Ελλάδος), το αργό καταγράφει άνοδο κατά 0,39% στα 51,88 δολάρια και το brent διαπραγματεύεται στα 61,06 δολάρια σημειώνοντας άνοδο κατά 0,71%.

Οι προοπτικές για τις τιμές του πετρελαίου ήταν πολύ διαφορετικές πριν από έξι εβδομάδες, όταν ο Τραμπ επέβαλε αυστηρότερες κυρώσεις σε δύο κορυφαίους παραγωγούς, το Ιράν και τη Βενεζουέλα και όταν ξέσπασε ο εμφύλιος στη Λιβύη. Μερικοί αναλυτές υπολόγισαν ότι δεν θα υπήρχε αρκετό πετρέλαιο για να διοχετευθεί στην αγορά και εκτιμούσαν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να φτάσουν στα 90 δολάρια το βαρέλι ή ακόμα υψηλότερα.

«Όλοι εκπλήσσονται και τώρα αμφισβητούν προβλέψεις για αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης», δήλωσε ο Tom Kloza από το Oil Price Information Service.

Η μείωση των τιμών του αργού πετρελαίου είναι μόνο ένα από τα πολλά σημάδια που οι αγορές έχουν στείλει τις τελευταίες εβδομάδες επισκιάζοντας τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία. Οι τιμές για άλλα βιομηχανικά προϊόντα όπως ο χαλκός, το νικέλιο και ο χάλυβας έχουν επίσης μειωθεί. Οι αγορές σε χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το παγκόσμιο εμπόριο, όπως η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Γερμανία και η Ταϊβάν, έχουν επίσης υποχωρήσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider