Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq κόντρα στους δασμούς

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Wall Street: Νέα ρεκόρ για S&P 500 και Nasdaq κόντρα στους δασμούς
Σχετική ηρεμία επικράτησε στη Wall Street την Πέμπτη, με τους δείκτες να βρίσκουν ρυθμό μετά από ένα αρνητικό ξεκίνημα και να πατάνε σε πράσινο έδαφος πιάνοντας μάλιστα νέα ρεκόρ.

Σχετική ηρεμία επικράτησε στη Wall Street την Πέμπτη, με τους δείκτες να βρίσκουν ρυθμό μετά από ένα αρνητικό ξεκίνημα και να πατάνε σε πράσινο έδαφος πιάνοντας μάλιστα νέα ρεκόρ, με τους επενδυτές να αναλύουν με ακόμα περισσότερη ψυχραιμία τις νέες απειλητικές κινήσεις του Προέδρου Τραμπ στο τραπέζι των δασμών, αλλά και μία σειρά από εταιρικές προοπτικές και επιδόσεις που σημάδεψαν την σημερινή συνεδρίαση.

Υπό αυτό το κλίμα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,41% στις 44.639 μονάδες ενώ ο διευρυμένος S&P 500 ανέβηκε 0,27% στις 6.280 μονάδες, σημειώνοντας νέο ρεκόρ, ενώ και ο Nasdaq έκλεισε ακόμα πιο ψηλά, ,09% στις 20.630 μονάδες, σημειώνοντας επίσης ρεκόρ κλεισίματος.

Τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου ανέκαμψαν από τα χαμηλά της συνεδρίασης, καθώς η πώληση 30ετών ομολόγων ύψους 22 δισεκατομμυρίων δολαρίων έδειξε όρεξη για μακροπρόθεσμο χρέος, παρά τις ανησυχίες για το έλλειμμα των ΗΠΑ και τις επιπτώσεις των δασμών. Η απόδοση του 10ετούς ανέβηκε ανεπαίσθητα στο 4,346% και του 30ετούς υποχώρησε ελαφρά στο 4,864%.

Οι αγορές μοιάζουν να διατηρούν την ψυχραιμία τους απέναντι στις συνεχείς ανακοινώσεις και πίσω μπρος των δασμών. Σήμερα, ο αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή επιπρόσθετου δασμού 50% στον εισαγόμενο χάλυβα από την 1η Αυγούστου, επικαλούμενος την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, με τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου να οδεύουν ολοταχώς για την κατάρριψη ενός ακόμα ρεκόρ. Οι δασμοί για τις 22 χώρες που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής κυμαίνονται από 20% έως 40%, ενώ στις επιστολές σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ «ίσως» να εξετάσουν την προσαρμογή των νέων δασμολογικών επιπέδων, «ανάλογα με τη σχέση μας με τη χώρα σας».

Από την πλευρά του πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, τόνισε ότι οι αγορές έχουν εφησυχάσει υπερβολικά απέναντι στις δασμολογικές απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ επισήμανε ότι είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να ολοκληρωθεί ένα πλαίσιο δασμών».

Στο ταμπλό, η Tesla έκλεισε με κέρδη σχεδόν 5% μετά την είδηση πως προχωρά σε σχέδια επέκτασης της υπηρεσίας Robotaxi στην Καλιφόρνια και την Αριζόνα.

Εκείνη που ξεχώρισε ήταν σίγουρα της Kellogg που εκτινάχθηκε πάνω από 30% μετά την είδηση πως έκλεισε το deal εξαγοράς της εταιρείας κατασκευής δημητριακών από την Ferrero έναντι 3,1 δισ. δολαρίων, το οποίο είχε προαναγγείλει η WSJ από την Τετάρτη το βράδυ. Με την κίνηση αυτή, η εταιρεία παραγωγής σοκολάτας Ferrero επεκτείνει τις φιλοδοξίες της για επέκταση στην αμερικανική αγορά.

Επίσης, η μετοχή της Delta Air Lines ενισχύθηκε σχεδόν 12% αφού επανέφερε την πρόβλεψη της για τα κέρδη του 2025 ενώ και δήλωσε ότι αναμένει ισχυρότερες προοπτικές για τα καλοκαιρινά ταξίδια σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της Wall Street.

Παρά τις αυξανόμενες εμπορικές εντάσεις, οι αγορές των ΗΠΑ κατάφεραν να φτάσουν σε ιστορικά υψηλά, ανακάμπτοντας από τις μεγάλες απώλειες που υπέστησαν την άνοιξη.

«Είναι τρελό να σκεφτεί κανείς ότι οι αποτιμήσεις είναι πάνω από το σημείο που ξεκινήσαμε το έτος, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις αβεβαιότητες με τους δασμούς, ενώ τώρα έχουμε και μια νέα προθεσμία. Η αγορά έχει εξαιρετικά απευαισθητοποιηθεί σε όλα αυτά τα μπρος-πίσω, και νομίζω αυτό είναι για καλό», δήλωσε ο Mike Dickson, επικεφαλής έρευνας και ποσοτικών στρατηγικών στην Horizon Investment.

Στα μάκρο στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας, οι αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ υποχώρησαν για τέταρτη σερί εβδομάδα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που περιελάμβανε την αργία της Ημέρας Ανεξαρτησίας. Συγκεκριμένα, οι μειώθηκαν κατά 5.000 στις 227.000 την εβδομάδα που έληξε στις 5 Ιουλίου. Η μέση πρόβλεψη σε έρευνα του Bloomberg όπου συμμετείχαν οικονομολόγοι, ήταν ότι οι αιτήσεις θα έπιαναν τις 235.000.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχονται «τσουχτερά» ραβασάκια σε ιδιοκτήτες οχημάτων - Πάνω από 300.000 οχήματα στη ψηφιακή «απόχη»

Unicredit: Τέσσερα σενάρια μιας «σιωπηλής» χρεοκοπίας των ΗΠΑ

ΠΑΟΚ στο προσκήνιο, λιμάνι στο παρασκήνιο

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider