Στάση αναμονής στο ΧΑ – Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη

Δημήτρης Ζάντζας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Στάση αναμονής στο ΧΑ – Οριακή άνοδος για τον Γενικό Δείκτη
Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει η «εκεχειρία» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και ενώ ακόμα δεν υπάρχει «λευκός καπνός» για μια εμπορική συμφωνία.

Σε μια συνεδρίαση με αποδυναμωμένο τζίρο, σε σχέση με τις αμέσως προηγούμενες συνεδριάσεις, ο Γενικός Δείκτης της Λεωφόρου Αθηνών κινήθηκε πτωτικά στη μεγαλύτερη διάρκεια των συναλλαγών, κατάφερε ωστόσο στο τέλος να ανακτήσει, έστω και οριακά, το θετικό πρόσημο.

Μόλις δύο εικοσιτετράωρα πριν εκπνεύσει η «εκεχειρία» μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ, και ενώ ακόμα δεν υπάρχει «λευκός καπνός» για μια εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, οι αγορές αναμένουν μια παράταση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να έρθει το πολυπόθητο εμπορικό deal. Η αυξημένη μεταβλητότητα φαντάζει, προς το παρόν, το επικρατέστερο σενάριο, καθώς η αβεβαιότητα δεν αφορά μόνο την επίτευξη ή μη μιας συμφωνίας, αλλά και τους όρους που αυτή θα περιλαμβάνει.

Διαβάστε επίσης: Η Κομισιόν επιμένει στην επίτευξη μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ μέχρι τις 9 Ιουλίου

Όπως ανέφερε σε πρόσφατο σημείωμά της η Erste Group, η ΕΕ φαίνεται έτοιμη να κάνει παραχωρήσεις. Οι αναλυτές του αυστριακού ομίλου εκτιμούν ότι «η ΕΕ θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει μια περαιτέρω κλιμάκωση της κατάστασης. Ουσιαστικά, είναι πιθανό να αποδεχθεί έναν γενικό δασμό της τάξης του 10%, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιώξει να διαπραγματευθεί εξαιρέσεις για σημαντικές κατηγορίες αγαθών. Για να το πετύχει αυτό, πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνει παραχωρήσεις στις εμπορικές της σχέσεις με τις ΗΠΑ».

Οι ίδιοι εξηγούν ότι «δεδομένου του περιορισμένου χρονικού πλαισίου, η υπογραφή ενός μνημονίου συνεννόησης έως τις 9 Ιουλίου φαίνεται να αποτελεί πιθανή επιλογή αυτή τη στιγμή, ενώ μια πιο λεπτομερής εμπορική συμφωνία θα μπορούσε να διαμορφωθεί τους επόμενους μήνες». Πάντως, σύμφωνα με την Erste, οι ευκολότερες παραχωρήσεις που μπορεί να κάνει η ΕΕ στις ΗΠΑ αφορούν τον τομέα των εισαγωγών ενέργειας (ιδίως το υγροποιημένο φυσικό αέριο). Αντιθέτως, το άνοιγμα της ενιαίας αγοράς της ΕΕ στα αγροτικά προϊόντα των ΗΠΑ μοιάζει σχεδόν αδύνατο, καθώς το αγροτικό λόμπι είναι ιδιαίτερα ισχυρό (ιδίως στη Γαλλία).

Η ελληνική αγορά πάντως φάνηκε σήμερα να τηρεί στάση αναμονής, με μειωμένο τζίρο και με διακύμανση που για τον Γενικό Δείκτη οριακά ξεπέρασε σε εύρος τις 16 μονάδες. Εν τέλει, ο Γενικός Δείκτης «κράτησε» ξανά τις 1.900 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 1.906 και κλείσιμο στις 1.919,22 μονάδες (+0,06%).

Ο δείκτης των τραπεζών συνέχισε και σήμερα να κινείται εκατέρωθεν των 2.000 μονάδων, ένα επίπεδο το οποίο κράτησε στο κλείσιμο με άνοδο 0,40% (2.003,17 μονάδες).

Ο συνολικό τζίρος διαμορφώθηκε σε 147,1 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10,40 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Στο 1:1,2 η αναλογία ανοδικών-πτωτικών μετοχών, με 49 τίτλους σε θετικό έδαφος, 60 σε αρνητικό και 43 αμετάβλητους.

Μικτή εικόνα σε FTSE Large και Mid Cap

Παρά το υποτονικό κλίμα, υπήρξαν επιλεκτικές κινήσεις που ξεχώρισαν. Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση η Optima βρέθηκε στην κορυφή των κερδών και σε νέα υψηλά, με άνοδο 5,65% στα 21,50 ευρώ. Αξιόλογα κέρδη και για τις μετοχές των Σαράντης και ΔΕΗ, που ολοκλήρωσαν με κέρδη 4,52% και 1,77% στα 13,42 ευρώ και 14,35 ευρώ αντίστοιχα. Πάνω από 1% τα κέρδη και για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που έκλεισε στα 20,38 ευρώ (+1,39%).

Σε θετικό έδαφος ακολούθησαν, μεταξύ άλλων, οι ΟΠΑΠ (+0,76%), ΕΤΕ (+0,72%), Alpha Bank (+0,32%), Τιτάν (+0,27%) και Aegean (++0,16%). Χωρίς μεταβολή ολοκλήρωσαν οι τίτλοι των Eurobank και Motor Oil στα 3,02 και 25,00 ευρώ αντίστοιχα.

Στον αντίποδα βρέθηκαν οι Jumbo και OTE κλείνοντας με απώλειες 2,17% και 1,26%. Στο -1,07% ο ΔΑΑ στα 9,73 ευρώ, στο -0,78% η Helleniq Energy στα 7,64 ευρώ, ενώ με μικρότερες απώλειες έκλεισαν οι μετοχές των Metlen (-0,69%), Lamda Development (-0.62%), Aktor (-0,56%), Τρ. Πειραιώς (-0,46%), καθώς και οι ElvalHalcor (-0,38%), Cenergy (-0,38%) και Coca-Cola HBC (-0,10%).

Στον FTSE Mid Cap η Quest βρέθηκε σε νέα υψηλά στα 7,42 ευρώ με άνοδο 1,50%, ενώ στο +1,56% έκλεισε ο ΑΔΜΗΕ στα 3,26 ευρώ. Ανοδικά και η ΕΧΑΕ, ενισχυμένη 0,58% στα 6,94 ευρώ, παραμένοντας κοντά στα επίπεδα της προσφοράς της Euronext.

Σε αρνητικό έδαφος, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκαν οι ΟΛΠ και Profile με απώλειες 1,24% και 0,99% στα 47,60 ευρώ και 6,98 ευρώ αντίστοιψα. Στα 3,86 ευρώ το κλείσιμο της Fourlis με πτώση 0,90%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάζονται αυτή τη στιγμή

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποιοι μοιράστηκαν τις επιδοτήσεις - Δείτε online τα ονόματα και τα ποσά των δικαιούχων 

Οι φαραωνικές παροχές στο μυθικό συμβόλαιο του Κριστιάνο Ρονάλντο

Ρωσία: Αυτοκτόνησε ο πρώην υπ. Μεταφορών, λίγη ώρα μετά την αποπομπή του από τον Πούτιν

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider