Η αιφνίδια πρόταση-προαναγγελία του Αμερικανού Προέδρου για επιβολή δασμών 50% στην Ευρωπαϊκή Ένωση από 1ης Ιουνίου, οδήγησε την Παρασκευή σε σοβαρές απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το αρνητικό κλίμα να συμπαρασύρει πτωτικά και το Χρηματιστήριο της Αθήνας.
Έτσι, μετά από πέντε διαδοχικές κερδοφόρες εβδομάδες, κι ενώ η ελληνική αγορά είχε ξεκινήσει τις συναλλαγές με ήπια ανοδικές διαθέσεις, διέκοψε τελικά το ανοδικό της σερί «σβήνοντας» τα κέρδη των προηγούμενων τεσσάρων συνεδριάσεων.
Το κύμα ρευστοποιήσεων στις ευρωπαϊκές αγορές πυροδοτήθηκε από την ανησυχία των επενδυτών για τις επιπτώσεις που θα έχει στην αναιμική ευρωπαϊκή ανάπτυξη το «χαστούκι» των αμερικανικών δασμών. Ενδεικτικό είναι και το ράλι που ακολούθησε ταυτόχρονα στα ευρωπαϊκά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές ρευστοποιούσαν θέσεις σε μετοχές και αναζητούσαν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι αγορές τιμολογούν πλέον τρεις μειώσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος του 2025, προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, έναντι δύο μειώσεων που ανέμεναν πριν την ανάρτηση του Αμερικανού Προέδρου. Επίσης ενδεικτικό, το γεγονός ότι λίγο μετά την ανάρτηση Τραμπ, η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 10 μονάδες βάσης, έως το 2,54%.
Τα αντανακλαστικά των πωλητών έστειλαν αμέσως στο «κόκκινο» μετοχές και δείκτες, ενώ στο ελληνικό ταμπλό ο Γενικός Δείκτης «βυθίστηκε» πολύ γρήγορα έως τις 1.777,61 μονάδες. Για τον δείκτη των τραπεζών, οι απώλειες έφτασαν λίγο μετά τις 15:00 να ξεπερνούν το 4,5%.

Περιορίζοντας ελαφρά τις ενδοσυνεδριακές απώλειες, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε τελικά στις 1.802,34 μονάδες με πτώση 1,42%, με αυξημένο μάλιστα όγκο (50,71 εκατ. τεμάχια) και τζίρο συναλλαγών στα 251,2 εκατ. ευρώ. Σε εβδομαδιαία βάση, σε σχέση με το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής, ο ΓΔ υποχώρησε οριακά κατά 0,09%.
Για τον δείκτη των τραπεζών, που επίσης περιόρισε τις ενδοσυνεδριακές του απώλειες, οι συναλλαγές έκλεισαν στις 1.744,21 μονάδες, με πτώση 2,28%. Έχοντας υπεραποδώσει τις προηγούμενες ημέρες έναντι του ΓΔ, σε εβδομαδιαία βάση ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με οριακά θετικό πρόσημο (+0,33%).
Στη σύνθεση του τραπεζικού δείκτη, η μετοχή της Optima ήταν η μόνη που διαφοροποιήθηκε, ολοκληρώνοντας με άνοδο 3,04% στα 19,00 ευρώ. Στον αντίποδα βρέθηκε η Τρ. Πειραιώς με πτώση 2,88%, η ΕΤΕ με απώλειες 2,84%, ενώ πάνω από 2% υποχώρησε και η μετοχή της Eurobank στα 2,58 ευρώ. Για την Alpha Bank οι απώλειες περιορίστηκαν σε 1,89% στα 2,60 ευρώ (με αποκοπή μερίσματος).
Πέραν των τραπεζών, παρόμοια ήταν η εικόνα και στο ταμπλό της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου «διασώθηκαν» μόνο οι τίτλοι των Coca-cola HBC (+0,51% στα 47,24 ευρώ) και ΟΤΕ (+0,48% στα 16,89 ευρώ).
Στον αντίποδα, τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχθηκε ο τίτλος της Viohalco υποχωρώντας 3,48% στα 5,55 ευρώ, και ακολούθησαν οι HelleniQ Energy στο -2,89%, η Aegean στο -2,71% και η Cenergy στο -2,45%. Πτωτικά σε ποσοστό άνω του 2% κινήθηκαν και οι μετοχές των Σαράντης, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και Lamda Development.
Τον τόνο στις αγορές την ερχόμενη εβδομάδα θα δώσει, ασφαλώς, το «πόκερ» μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε., καθώς αναμένεται η επίσημη αντίδραση της δεύτερης, που στο μεταξύ έχει κάνει ήδη γνωστό ότι έχει έτοιμα αντίμετρα ύψους 95 δισ. ευρώ.