Πώς θα κερδίσει το ΧΑ το στοίχημα των 2.000 μονάδων

Δημήτρης Ζάντζας
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Πώς θα κερδίσει το ΧΑ το στοίχημα των 2.000 μονάδων
Η πορεία της αγοράς προς υψηλότερα επίπεδα δε θα κριθεί μόνο από τη σημερινή αξιολόγηση της Fitch, αλλά και από τις εξελίξεις σε πολλά -και πολύ διαφορετικά μεταξύ τους- «μέτωπα». Τη Δευτέρα καλύτερη εικόνα για τις προοπτικές της Ευρωπαϊκής οικονομίας.

Στις 16 Μαρτίου 2020, ο Γενικός Δείκτης «έγραφε» στο κλείσιμο 484,40 μονάδες. Πέντε χρόνια και δύο μήνες αργότερα, διάστημα που φάνηκε… αιώνας, η αγορά βρίσκεται σχεδόν 4 φορές υψηλότερα (+270%) και δοκιμάζει τις δυνάμεις της για ακόμα πιο ψηλά.

Πόσο πιο ψηλά; Σε αυτή τη φάση, η αγορά δικαιούται να «κοιτάζει» προς τις 2.000 μονάδες, ένα επίπεδο που συνάντησε για τελευταία φορά στο α’ τρίμηνο του 2010 και, οπωσδήποτε, ένα σημαντικό ψυχολογικό όριο. Στη διαδρομή αυτή, το Χρηματιστήριο της Αθήνας θα συναντήσει μια σειρά από milestones, που για τις επόμενες 15 ημέρες περιλαμβάνουν αξιολογήσεις ξένων οίκων για την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας και ανακοινώσεις αποτελεσμάτων για βαριά «χαρτιά» του ταμπλό. Παράλληλα -και αναπόφευκτα- το «ραντάρ» των επενδυτών θα παραμένει στραμμένο και σε όσα διαδραματίζονται διεθνώς, στα «μέτωπα» του εμπορικού προστατευτισμού και των γεωπολιτικών εντάσεων. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται επίσης, τη Δευτέρα 19 Μαΐου, οι προβλέψεις της Κομισιόν για τις προοπτικές της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Θεμελιώδη

Ο Γενικός Δείκτης πρέπει να διανύσει ένα +12% για να «πιάσει» τις 2.000 μονάδες. Με βάση την εικόνα του ταμπλό, για να συμβεί αυτό θα χρειαστεί να δοθεί συνέχεια στα -καλά μέχρι στιγμής- αποτελέσματα α’ τριμήνου, τα οποία έρχονται σε συνέχεια του ρεκόρ κερδοφορίας που σημειώθηκε το 2024.

Με δεδομένο ότι το προηγούμενο έτος το 38% περίπου της συνολικής κερδοφορίας των εισηγμένων αφορούσε τις τράπεζες, και με τα εξαιρετικά ενθαρρυντικά αποτελέσματα που είδαμε από τον κλάδο στο φετινό α’ τρίμηνο, οι επισημάνσεις της ΤτΕ έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα για τη συνέχεια.

Μεταξύ των εταιρειών που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμα αποτελέσματα α’ τριμήνου, βρίσκονται και εισηγμένες με δεικτοβαρείς μετοχές. Ξεχωρίζει η ΔΕΗ που ανακοινώνει στις 20/5 (μετά το κλείσιμο), και ο ΟΠΑΠ που ανακοινώνει στις 28/5 (επίσης μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης). Πρόκειται για δύο περιπτώσεις που σίγουρα θα δώσουν «τόνο» στο ταμπλό.

Fitch και Scope Ratings

Σήμερα αναμένεται η ανακοίνωση της Fitch για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας. Από την αναβάθμιση σε ΒΒΒ- τον Δεκέμβριο του 2023, ο οίκος έχει επιβεβαιώσει την αξιολόγησή του δύο φορές, τον Μάιο και τον Νοέμβριο του 2024, διατηρώντας «σταθερό» outlook.

Στις 30 Μαΐου αναμένεται αντίστοιχη ανακοίνωση από την Scope Ratings, η οποία έχει προχωρήσει σε δύο διαδοχικές αναβαθμίσεις, τον Ιούλιο του 2024 σε ΒΒΒ- με θετικό outlook και τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους σε ΒΒΒ με σταθερό outlook.

Και στις δύο περιπτώσεις, οποιαδήποτε θετική μεταβολή μπορεί να δώσει ώθηση στο ταμπλό, ειδικά στην παρούσα διεθνή συγκυρία.

Διεθνής οικονομική συγκυρία και αγορές

Η πρόσφατη «ανακωχή» 90 ημερών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας αποτελεί θετική εξέλιξη, ωστόσο μένει να φανεί αν και με ποιους όρους θα μπορούσε να επιτευχθεί μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη συμφωνία.

Αυτό επισημαίνουν ξένοι αναλυτές, με την Goldman Sachs να περιορίζει πλέον στο 35% (από 45% προηγουμένως) την εκτίμησή της για τις πιθανότητες ύφεσης στην αμερικανική οικονομία, αναμένοντας ανάπτυξη με ρυθμό 1% φέτος. Για την Κίνα αναμένει ταχύτερη ανάπτυξη 4,6% το 2025 και 3,8% το 2026 (έναντι εκτίμησης για 4,0% και 3,5% προηγουμένως) και για την Ευρώπη αναμένει οριακή ανάπτυξη 0,3% φέτος, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για μηδενική ανάπτυξη.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι αναλυτές της UBS. Σχολιάζουν ότι η αβεβαιότητα παραμένει υψηλή και ότι οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις στην κατεύθυνση μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας (αλλά και συμφωνιών μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων εμπορικών τους εταίρων). Εκτιμούν πάντως ότι, αν οι δασμοί παραμείνουν τελικά κοντά στα επίπεδα της 90ήμερης «ανακωχής», ο αντίκτυπος στην οικονομία των ΗΠΑ θα ισοδυναμεί με μια αύξηση του ΦΠΑ κατά 2%. Κάτι που μπορεί να πιέσει βραχυπρόθεσμα την ανάπτυξη, αλλά δεν θα πυροδοτήσει ύφεση.

Οι αναλυτές της Goldman (που δίνουν overweight για τους ευρωπαϊκούς κλάδους των τραπεζών και των τηλεπικοινωνιών), αναμένουν περαιτέρω αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη, κάτι που τείνει να ευνοεί τις αποδόσεις των μετοχών. Εκτιμούν δε, ότι οι επενδυτές θα συνεχίσουν να αναζητούν μετοχές με buybacks και υψηλές μερισματικές αποδόσεις.

Από την πλευρά της η UBS υποβάθμισε σε ‘neutral’ τις αμερικανικές μετοχές, εκτιμά ωστόσο ότι σε ορίζοντα 12μήνου θα βρίσκονται υψηλότερα. Για την Ευρώπη, σημειώνει ότι μια κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Ουκρανίας θα δημιουργήσει ευκαιρίες για ευρωπαϊκές εταιρείες, κυρίως στους κλάδους των υποδομών και των πρώτων υλών, υπολογίζοντας το κόστος ανοικοδόμησης σε 486 δισ. δολάρια σε βάθος 10ετίας.

Το ελληνικό αφήγημα

Το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται στον έκτο χρόνο ανόδου και κινείται πια σε αλλεπάλληλα υψηλά 15ετίας. Αυτή τη στιγμή, όχι μόνο δεν υπάρχει κανένας εμφανής λόγος ώστε να διαφοροποιηθεί από ενδεχόμενη διατήρηση της ανοδικής τάσης στις μεγάλες ξένες αγορές, αντιθέτως, η αγορά έχει την ευκαιρία να «εξαργυρώσει» θετικές εξελίξεις, όπως το κλίμα που δημιουργεί η πρόωρη αποπληρωμή του δημοσίου χρέους και γενικότερα η βελτίωση του προφίλ χρέους της χώρας. Η δε απόφαση για προσφυγή σε βρετανικό δικαστήριο για τα warrants με ρήτρα ΑΕΠ στέλνει ένα ακόμα μήνυμα αποφασιστικότητας προς αυτή την κατεύθυνση και υπηρετεί ένα συνολικότερο ελληνικό αφήγημα σταθερότητας και ανάταξης, ικανό να προσελκύσει επενδυτές που κινούνται εξαιρετικά επιλεκτικά.

Σε μια τόσο ιδιαίτερη και επεισοδιακή συγκυρία, αν αυτό το αφήγημα δεν παραμείνει πειστικό, ακόμα κι αν ο Γενικός Δείκτης «πιάσει» αργά ή γρήγορα τις 2.000 μονάδες, αυτό από μόνο του δε θα σημαίνει τίποτα.

Είναι γνωστό ποιος την πληρώνει όταν τσακώνονται οι ελέφαντες. Η ελληνική αγορά μπορεί να βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, όμως σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον, η ψυχραιμία και η επιλεκτικότητα παραμένουν ο καλύτερος σύμμαχος του επενδυτή.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Περί εξαγορών - Αντιπροτάσεις για το ρεύμα - Απλά εξαφανίστηκαν

Reuters: Μέτωπο κατόχων warrants με ρήτρα ΑΕΠ - Στο επίκεντρο το κόστος επαναγοράς

ΕΝΦΙΑ: Ακίνητη περιουσία 778 δισ. ευρώ διαθέτουν οι Έλληνες - Τι αποκαλύπτει η «ακτινογραφία» στις 13 περιφέρειες

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider