Χρέος: Το μήνυμα του 2032 - Με «δόσεις» η πρόωρη πληρωμή

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πέρυσι «σπάσαμε» για πρώτη φορά τον κουμπαρά διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ (που είχε επιβληθεί από τα μνημόνια όταν η χώρα δεν είχε πρόσβαση στις αγορές), για να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) για τις λήξεις από το 2026 έως το 2028. Πληρώσαμε ως χώρα 7,935 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ προήλθαν από τον εν λόγω «κουμπαρά» και τα υπόλοιπα από την ευρύτερη δεξαμενή διαθεσίμων. Να σημειωθεί πως ήταν η 2η (και ευρύτερη) κίνηση πρόωρης αποπληρωμής, ενώ το πρώτο βήμα ήταν η πρόωρη αποπληρωμή που έγινε το 2023.

Οι κινήσεις για φέτος και για τα επόμενα χρόνια έχουν σχεδιασθεί εδώ και καιρό, όπως έγραφε το insider. Η φετινή κίνηση και έχει αξία τουλάχιστον 5,29 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαιώθηκε από τον ΥΠΕΘΟ Κυριάκο Πιερρακάκη κατά την επίσκεψή του στον ΟΔΔΗΧ. Και πάλι τα 5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώθηκε ωστόσο από τον ΥΠΕΘΟ και κάτι ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό: Γίνεται άλμα… ετών και προπληρώνουμε φέτος, όχι τα αμέσως επόμενα έτη μετά το 2028 (έως τότε τις λήξεις τις εξοφλήσαμε το 2023 και το 2024), αλλά φέτος θα πληρώσουμε λήξεις για την περίοδο 2033-2041. Επίσης ξεκαθαρίζεται πως θα υπάρχουν συνεχείς κινήσεις κάθε χρόνο: το 2026 θα διαθέσουμε άλλα 5 δισ. από το «μαξιλάρι» και μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα το αργότερο έως το 2031 (αντί για το 2041) θα εξοφληθούν και τα 31,6 δισ. ευρώ που σήμερα απομένουν.

Η κίνηση αυτή γίνεται γιατί έτσι μειώνουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αφού «φεύγει» πιο νωρίς το ακριβό αυτό διακρατικό δάνειο του 1ου μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο με την κίνηση του 2024 «γλιτώσαμε» 150 εκατ. ευρώ. Και έτσι, όπως είχε αναφέρει και ο ΥΠΕΘΟ προ ημερών μιλώντας στην ΕΡΤ μπορούν «τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούνται να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία» και «μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις» όπως το τελευταίο πακέτο στήριξης.  

Η πρόωρη αποπληρωμή με... δόσεις

Η πρόωρη αποπληρωμή φέτος γίνεται και με άλλο «στόχο»: Για να περάσει το «μήνυμα» του 2032. Για αυτό και επιλέχθηκε άλλωστε το άλμα χρόνου, δηλαδή να πρακαμφθούν προσωρινά τα αμέσως επόμενα χρόνια (2029-2032) και να  γίνει αίτημα για την περίοδο 2033-2041. Μάλιστα για να καλυφθεί όλη αυτή η περίοδος των 9 ετών μόνο με 5,3 δισ. ευρώ (αποπληρώνουμε λήξεις 2,65 δισ. το χρόνο) θα γίνει ένα ακόμη… άλμα για να φτάσουν τα λεφτά για τόσο μεγάλη περίοδο προεξόφλησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η συζήτηση είναι η εξής: να εγκριθεί η πρόωρη αποπληρωμή ενός αναλογικού μέρους του ποσού των λήξεων κάθε χρόνο για την περίοδο 2033-2041 μέχρι να γίνει πλήρης εξόφληση. Κάτι σαν ετήσιες «δόσεις» συνολικής αξίας 5,3 δισ. ευρώ ετησίως που θα αποπληρώνουν ένα μικρό μέρος της λήξης κάθε έτους της εν λόγω περιόδου. Και τούτο θα συνεχισθεί ως τακτική και το 2026, καλύπτοντας σταδιακά και τα «ενδιάμεσα» έτη 2029-2032, ειδικά όταν/αν υπάρξει ξανά η δυνατότητα για προεξόφληση με πιο μεγάλο ποσό (σαν κι αυτό του 2024 όταν έγινε προεξόφληση 3ετίας).

Το μήνυμα του 2032 και της ανάγκης να φανεί πως πληρώνουμε τα χρέη μας για πολλά χρόνια μετά, σχετίζεται με την ανάγκη να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους «έξω». Τα τεχνικά ζητήματα έχουν λυθεί για το ποσό των αναβαλλόμενων τόκων του μνημονιακού δανείου που εγγράφονταν κανονικά ετησίως στο έλλειμμα αλλά όχι στο χρέος και θα  εμφανιζόταν ξαφνικά το 2032. Το ζήτημα λύθηκε πέρυσι, ενσωματώθηκαν σταδιακά, αναδρομικά και σε βάθος 20ετίας στο χρέος  και λειάνθηκε η σχετική καμπύλη που θα είχε διαφορετικά απότομη κορύφωση στην «ανάλυση βιωσιμότητας».

Ωστόσο, για τις αγορές έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν συνεχείς επιβεβαιώσεις. Και αυτές έρχονται με τις επιτυχείς «εξόδους» στις αγορές, αλλά και με τέτοιες εντυπωσιακές κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής. Όπως και με την ανάγκη διατήρησης υψηλών διαθεσίμων. Ειδικά σε μία συγκυρία  που παγκοσμίως τριγμοί υπάρχουν, όπως και μεγάλη ασάφεια.

Όλες οι ειδήσεις

22:38

Τουλάχιστον 22 νεκροί από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

22:25

Ρούτε: Σημαντικός ο ηγετικός ρόλος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ

22:12

ΠΟΥ: Στη λίστα προϊόντων υγείας έκτακτης ανάγκης το 1ο διαγνωστικό τεστ για τον ιό BDBV

21:59

Βρετανία, Ολλανδία, Φινλανδία, Πολωνία σημειώνουν πρόοδο στην αμυντική συνεργασία τους

21:45

Αλγερία: Ρεκόρ αποχής στις βουλευτικές εκλογές - Πρώτο κόμμα το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο

21:32

Σύνοδος κορυφής ΝΑΤΟ: Η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή της συλλογικής άμυνας

21:20

Η Χαμάς διαλύει την κυβέρνηση της Γάζας - Επιμένει στον αφοπλισμό της το Ισραήλ

21:09

Στην Επ. Οικονομικών η Κύρωση Παραχώρησης του Χιονοδρομικού Κέντρου Βασιλίτσας - Το μήνυμα Μαρκόπουλου

20:57

Πανελλαδικές Εξετάσεις 2026: Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα των μηχανογραφικών από υποψήφιους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ

20:44

Στην Κομ η σορός του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ

20:31

«Απαγκιστρώθηκε» από τα υψηλά 2 εβδομάδων ο χρυσός με ήπιες απώλειες

20:20

ΑΑΔΕ: Ανανέωση της συνεργασίας με τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας / UNIC Athens

20:12

Μεσανατολικό: Το Ισραήλ επιμένει στον αφοπλισμό της Χαμάς

20:12

Ελεγχόμενη πτώση για πετρέλαιο μπροστά σε Σαουδική Αραβία, OPEC και Στενά του Ορμούζ

20:00

Πώς ο Τραμπ προκάλεσε το μεγαλύτερο πετρελαϊκό σοκ στην ιστορία και βγήκε αλώβητος, προς το παρόν

19:55

Γαλλία: Στη Συρία ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν

19:50

Σνάμπελ (ΕΚΤ) για Μ. Ανατολή: Η εκεχειρία δεν επαναφέρει την προπολεμική κατάσταση

19:38

Γερμανία: Εγκρίθηκε προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2027 - Περισσότερα χρήματα για την Άμυνα

19:33

Κ. Χατζηδάκης: Στη ΔΕΘ κοινωνικό πακέτο που θα γίνει πράξη

19:23

Ισχυρή ζήτηση για εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία μέσω Σιδηροκάστρου

19:17

Επέστρεψαν σε πιο χαμηλές πτήσεις οι ευρωαγορές

19:07

Φωτιά στο Ωραιόκαστρο: 5 εκατ. ευρώ για αποκατάσταση υποδομών και αρχικό επίδομα στους πληγέντες

18:58

Μητσοτάκης: Στόχος μας είναι ένας σιδηρόδρομος, που οι πολίτες θα εμπιστεύονται ξανά

18:53

Μαρκόπουλος: «Χτίζουμε με τις 72 δόσεις κουλτούρα πληρωμών και ενισχύουμε τα ελληνικά νοικοκυριά»

18:49

Alter Ego Media: Στα 5,80 ευρώ η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών από επανεπένδυση του μερίσματος

18:39

Δωδεκάλογος προστασίας από την ζέστη για ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα

18:30

Στην Άγκυρα για το ΝΑΤΟ ο Κυρ. Μητσοτάκης - Μαζί και ο Γ. Γεραπετρίτης

18:20

Deal 19 δισ. δολαρίων με Anthropic για TeraWulf - Διψήφιο ράλι για τη μετοχή

18:09

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά στην Αγία Ελένη Τροιζηνίας

18:08

Τραμπ: Μια λύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία «είναι πιο κοντά απ’ όσο νομίζει ο κόσμος»


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider