Χρέος: Το μήνυμα του 2032 - Με «δόσεις» η πρόωρη πληρωμή

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πέρυσι «σπάσαμε» για πρώτη φορά τον κουμπαρά διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ (που είχε επιβληθεί από τα μνημόνια όταν η χώρα δεν είχε πρόσβαση στις αγορές), για να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) για τις λήξεις από το 2026 έως το 2028. Πληρώσαμε ως χώρα 7,935 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ προήλθαν από τον εν λόγω «κουμπαρά» και τα υπόλοιπα από την ευρύτερη δεξαμενή διαθεσίμων. Να σημειωθεί πως ήταν η 2η (και ευρύτερη) κίνηση πρόωρης αποπληρωμής, ενώ το πρώτο βήμα ήταν η πρόωρη αποπληρωμή που έγινε το 2023.

Οι κινήσεις για φέτος και για τα επόμενα χρόνια έχουν σχεδιασθεί εδώ και καιρό, όπως έγραφε το insider. Η φετινή κίνηση και έχει αξία τουλάχιστον 5,29 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαιώθηκε από τον ΥΠΕΘΟ Κυριάκο Πιερρακάκη κατά την επίσκεψή του στον ΟΔΔΗΧ. Και πάλι τα 5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώθηκε ωστόσο από τον ΥΠΕΘΟ και κάτι ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό: Γίνεται άλμα… ετών και προπληρώνουμε φέτος, όχι τα αμέσως επόμενα έτη μετά το 2028 (έως τότε τις λήξεις τις εξοφλήσαμε το 2023 και το 2024), αλλά φέτος θα πληρώσουμε λήξεις για την περίοδο 2033-2041. Επίσης ξεκαθαρίζεται πως θα υπάρχουν συνεχείς κινήσεις κάθε χρόνο: το 2026 θα διαθέσουμε άλλα 5 δισ. από το «μαξιλάρι» και μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα το αργότερο έως το 2031 (αντί για το 2041) θα εξοφληθούν και τα 31,6 δισ. ευρώ που σήμερα απομένουν.

Η κίνηση αυτή γίνεται γιατί έτσι μειώνουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αφού «φεύγει» πιο νωρίς το ακριβό αυτό διακρατικό δάνειο του 1ου μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο με την κίνηση του 2024 «γλιτώσαμε» 150 εκατ. ευρώ. Και έτσι, όπως είχε αναφέρει και ο ΥΠΕΘΟ προ ημερών μιλώντας στην ΕΡΤ μπορούν «τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούνται να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία» και «μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις» όπως το τελευταίο πακέτο στήριξης.  

Η πρόωρη αποπληρωμή με... δόσεις

Η πρόωρη αποπληρωμή φέτος γίνεται και με άλλο «στόχο»: Για να περάσει το «μήνυμα» του 2032. Για αυτό και επιλέχθηκε άλλωστε το άλμα χρόνου, δηλαδή να πρακαμφθούν προσωρινά τα αμέσως επόμενα χρόνια (2029-2032) και να  γίνει αίτημα για την περίοδο 2033-2041. Μάλιστα για να καλυφθεί όλη αυτή η περίοδος των 9 ετών μόνο με 5,3 δισ. ευρώ (αποπληρώνουμε λήξεις 2,65 δισ. το χρόνο) θα γίνει ένα ακόμη… άλμα για να φτάσουν τα λεφτά για τόσο μεγάλη περίοδο προεξόφλησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η συζήτηση είναι η εξής: να εγκριθεί η πρόωρη αποπληρωμή ενός αναλογικού μέρους του ποσού των λήξεων κάθε χρόνο για την περίοδο 2033-2041 μέχρι να γίνει πλήρης εξόφληση. Κάτι σαν ετήσιες «δόσεις» συνολικής αξίας 5,3 δισ. ευρώ ετησίως που θα αποπληρώνουν ένα μικρό μέρος της λήξης κάθε έτους της εν λόγω περιόδου. Και τούτο θα συνεχισθεί ως τακτική και το 2026, καλύπτοντας σταδιακά και τα «ενδιάμεσα» έτη 2029-2032, ειδικά όταν/αν υπάρξει ξανά η δυνατότητα για προεξόφληση με πιο μεγάλο ποσό (σαν κι αυτό του 2024 όταν έγινε προεξόφληση 3ετίας).

Το μήνυμα του 2032 και της ανάγκης να φανεί πως πληρώνουμε τα χρέη μας για πολλά χρόνια μετά, σχετίζεται με την ανάγκη να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους «έξω». Τα τεχνικά ζητήματα έχουν λυθεί για το ποσό των αναβαλλόμενων τόκων του μνημονιακού δανείου που εγγράφονταν κανονικά ετησίως στο έλλειμμα αλλά όχι στο χρέος και θα  εμφανιζόταν ξαφνικά το 2032. Το ζήτημα λύθηκε πέρυσι, ενσωματώθηκαν σταδιακά, αναδρομικά και σε βάθος 20ετίας στο χρέος  και λειάνθηκε η σχετική καμπύλη που θα είχε διαφορετικά απότομη κορύφωση στην «ανάλυση βιωσιμότητας».

Ωστόσο, για τις αγορές έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν συνεχείς επιβεβαιώσεις. Και αυτές έρχονται με τις επιτυχείς «εξόδους» στις αγορές, αλλά και με τέτοιες εντυπωσιακές κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής. Όπως και με την ανάγκη διατήρησης υψηλών διαθεσίμων. Ειδικά σε μία συγκυρία  που παγκοσμίως τριγμοί υπάρχουν, όπως και μεγάλη ασάφεια.

Όλες οι ειδήσεις

23:26

Ελβετία: Οι εξαγωγές όπλων αυξήθηκαν σημαντικά το 2025

23:15

Ο Νετανιάχου καλεί τους Ιρανούς να είναι έτοιμοι να ανατρέψουν το καθεστώς

22:55

Πετρέλαιο: Έκλεισε κάτω από τα 85 δολάρια - Αλαλούμ με την ανάρτηση του Ράιτ

22:48

Wall Street: Ήπια πτώση για S&P 500 και Dow – Μεταβλητότητα λόγω Μέσης Ανατολής και πετρελαίου

22:25

Ο πρόεδρος Τραμπ αξιώνει από το Ιράν την αποναρκοθέτηση του Στενού του Χορμούζ

22:10

Βουλή: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση επί του πορίσματος της Εξεταστικής για ΟΠΕΚΕΠΕ

22:07

Βουλγαρία: Οι αρχές βεβαιώνουν ότι έχουν επαρκή αποθέματα καυσίμων

21:57

Ιράν: «Δεν επιδιώκουμε κατάπαυση του πυρός», δηλώνει ο πρόεδρος του ιρανικού κοινοβουλίου

21:54

Κέρδη σχεδόν 2% για τον χρυσό

21:37

Μερτς: Καλεί το Ισραήλ να εγκαταλείψει σχέδια προσάρτησης εδαφών στη Δυτική Όχθη

21:30

Ένα σούπερ-τάνκερ πέρασε από το Ορμούζ μεταφέροντας ιρανικό πετρέλαιο στην Κίνα

21:14

Reuters: Έως και 150 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν τραυματιστεί στον πόλεμο με το Ιράν

21:09

Συμφωνία της Hellenic Cables με την Alliander για καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης

21:09

Μια ανάρτηση του υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ έριξε το πετρέλαιο προτού διαγραφεί

21:06

Axios: Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές του Ιράν

21:03

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για τους υγειονομικούς κινδύνους από τη «μαύρη βροχή» στο Ιράν

20:55

Ιράν: «Ταχεία αποκλιμάκωση» ζητά ο Πούτιν

20:49

Εκρήξεις στην πρωτεύουσα του Μπαχρέιν

20:43

Λίβανος: Σφοδρά πλήγματα στη Βηρυτό, ο ισραηλινός στρατός προωθείται στα νότια

20:37

Ποιες είναι οι πλουσιότερες γυναίκες στον κόσμο

20:35

Β. Μακεδονία: Επαναλειτουργεί μετά από 13 χρόνια ο αγωγός πετρελαίου Θεσσαλονίκης - Σκοπίων

20:15

Ρωσία: Έξι νεκροί και 37 τραυματίες από την ουκρανική επίθεση στο Μπριάνσκ

19:57

Forbes: Μία ανάσα από το 1 τρισ. η περιουσία του Έλον Μασκ - 3.428 δισεκατομμυριούχοι στον πλανήτη

19:50

Οι 21 Έλληνες δισεκατομμυριουχοι της λίστας του Forbes - Ποιος είναι στην κορυφή

19:40

Από τις πυρκαγιές καυσίμων στην Τεχεράνη μέχρι τα όπλα: Εκατομμύρια τόνοι CO₂ το αποτύπωμα των πολέμων

19:39

Rebound 2% στις ευρωαγορές

19:29

Παπασταύρου: «Εθνική υπόθεση η ανάπτυξη στον τομέα των υδρογονανθράκων»

19:25

Το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Dragon απέπλευσε για την Κύπρο

19:25

Πόλεμος στο Ιράν: Οι προειδοποιήσεις που αγνόησε ο Τραμπ και τα μαθήματα από το Ιράκ

19:17

Ζελένσκι: «Ουκρανοί ειδικοί στην αναχαίτιση drones αναχωρούν για τον Κόλπο»

gazzetta
gazzetta reader insider insider