Χρέος: Το μήνυμα του 2032 - Με «δόσεις» η πρόωρη πληρωμή

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πέρυσι «σπάσαμε» για πρώτη φορά τον κουμπαρά διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ (που είχε επιβληθεί από τα μνημόνια όταν η χώρα δεν είχε πρόσβαση στις αγορές), για να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) για τις λήξεις από το 2026 έως το 2028. Πληρώσαμε ως χώρα 7,935 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ προήλθαν από τον εν λόγω «κουμπαρά» και τα υπόλοιπα από την ευρύτερη δεξαμενή διαθεσίμων. Να σημειωθεί πως ήταν η 2η (και ευρύτερη) κίνηση πρόωρης αποπληρωμής, ενώ το πρώτο βήμα ήταν η πρόωρη αποπληρωμή που έγινε το 2023.

Οι κινήσεις για φέτος και για τα επόμενα χρόνια έχουν σχεδιασθεί εδώ και καιρό, όπως έγραφε το insider. Η φετινή κίνηση και έχει αξία τουλάχιστον 5,29 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαιώθηκε από τον ΥΠΕΘΟ Κυριάκο Πιερρακάκη κατά την επίσκεψή του στον ΟΔΔΗΧ. Και πάλι τα 5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώθηκε ωστόσο από τον ΥΠΕΘΟ και κάτι ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό: Γίνεται άλμα… ετών και προπληρώνουμε φέτος, όχι τα αμέσως επόμενα έτη μετά το 2028 (έως τότε τις λήξεις τις εξοφλήσαμε το 2023 και το 2024), αλλά φέτος θα πληρώσουμε λήξεις για την περίοδο 2033-2041. Επίσης ξεκαθαρίζεται πως θα υπάρχουν συνεχείς κινήσεις κάθε χρόνο: το 2026 θα διαθέσουμε άλλα 5 δισ. από το «μαξιλάρι» και μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα το αργότερο έως το 2031 (αντί για το 2041) θα εξοφληθούν και τα 31,6 δισ. ευρώ που σήμερα απομένουν.

Η κίνηση αυτή γίνεται γιατί έτσι μειώνουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αφού «φεύγει» πιο νωρίς το ακριβό αυτό διακρατικό δάνειο του 1ου μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο με την κίνηση του 2024 «γλιτώσαμε» 150 εκατ. ευρώ. Και έτσι, όπως είχε αναφέρει και ο ΥΠΕΘΟ προ ημερών μιλώντας στην ΕΡΤ μπορούν «τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούνται να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία» και «μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις» όπως το τελευταίο πακέτο στήριξης.  

Η πρόωρη αποπληρωμή με... δόσεις

Η πρόωρη αποπληρωμή φέτος γίνεται και με άλλο «στόχο»: Για να περάσει το «μήνυμα» του 2032. Για αυτό και επιλέχθηκε άλλωστε το άλμα χρόνου, δηλαδή να πρακαμφθούν προσωρινά τα αμέσως επόμενα χρόνια (2029-2032) και να  γίνει αίτημα για την περίοδο 2033-2041. Μάλιστα για να καλυφθεί όλη αυτή η περίοδος των 9 ετών μόνο με 5,3 δισ. ευρώ (αποπληρώνουμε λήξεις 2,65 δισ. το χρόνο) θα γίνει ένα ακόμη… άλμα για να φτάσουν τα λεφτά για τόσο μεγάλη περίοδο προεξόφλησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η συζήτηση είναι η εξής: να εγκριθεί η πρόωρη αποπληρωμή ενός αναλογικού μέρους του ποσού των λήξεων κάθε χρόνο για την περίοδο 2033-2041 μέχρι να γίνει πλήρης εξόφληση. Κάτι σαν ετήσιες «δόσεις» συνολικής αξίας 5,3 δισ. ευρώ ετησίως που θα αποπληρώνουν ένα μικρό μέρος της λήξης κάθε έτους της εν λόγω περιόδου. Και τούτο θα συνεχισθεί ως τακτική και το 2026, καλύπτοντας σταδιακά και τα «ενδιάμεσα» έτη 2029-2032, ειδικά όταν/αν υπάρξει ξανά η δυνατότητα για προεξόφληση με πιο μεγάλο ποσό (σαν κι αυτό του 2024 όταν έγινε προεξόφληση 3ετίας).

Το μήνυμα του 2032 και της ανάγκης να φανεί πως πληρώνουμε τα χρέη μας για πολλά χρόνια μετά, σχετίζεται με την ανάγκη να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους «έξω». Τα τεχνικά ζητήματα έχουν λυθεί για το ποσό των αναβαλλόμενων τόκων του μνημονιακού δανείου που εγγράφονταν κανονικά ετησίως στο έλλειμμα αλλά όχι στο χρέος και θα  εμφανιζόταν ξαφνικά το 2032. Το ζήτημα λύθηκε πέρυσι, ενσωματώθηκαν σταδιακά, αναδρομικά και σε βάθος 20ετίας στο χρέος  και λειάνθηκε η σχετική καμπύλη που θα είχε διαφορετικά απότομη κορύφωση στην «ανάλυση βιωσιμότητας».

Ωστόσο, για τις αγορές έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν συνεχείς επιβεβαιώσεις. Και αυτές έρχονται με τις επιτυχείς «εξόδους» στις αγορές, αλλά και με τέτοιες εντυπωσιακές κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής. Όπως και με την ανάγκη διατήρησης υψηλών διαθεσίμων. Ειδικά σε μία συγκυρία  που παγκοσμίως τριγμοί υπάρχουν, όπως και μεγάλη ασάφεια.

Όλες οι ειδήσεις

16:30

Πώς μπορείτε να βγείτε νωρίτερα στη σύνταξη - Οι 3 κινήσεις που πρέπει να γίνουν εγκαίρως

16:24

Οι δεξιότητες που απέκτησαν όσοι μεγάλωσαν χωρίς κινητά

16:23

Ο Πούτιν διόρισε τον νέο διοικητή των ρωσικών μη επανδρωμένων δυνάμεων

16:20

Τουρκία: Κατατέθηκε στην Εθνοσυνέλευση νομοσχέδιο για τη διάλυση και τον αφοπλισμό του PKK

16:16

Κασκάρι (Fed): Ήρθε η ώρα να αρχίσουμε να αυξάνουμε σταδιακά τα επιτόκια

16:14

6 γραφικά χωριά των Κυκλάδων που αξίζει να ανακαλύψετε

16:06

Electronic Arts: Ολοκληρώθηκε η εξαγορά-μαμούθ ύψους 55 δισ. δολαρίων - Εκτός Nasdaq η μετοχή

15:54

Jackaroo: Το γνήσιο street food που τζιράρει 25 εκατ. ευρώ

15:51

ΗΠΑ: Μόλις 44.000 προσλήψεις κατέγραψε ο ιδιωτικός τομέας τον Ιούλιο

15:40

Σε κατάσταση κινητοποίησης Red Code αύριο Αττική, Βοιωτία και Εύβοια

15:34

Η κυβέρνηση Τραμπ επέστρεψε 100 δισ. δολάρια από τους δασμούς της «Ημέρας Απελευθέρωσης»

15:27

Πετρέλαιο: Άνοδος στις τιμές μετά την επίθεση των Χούθι σε σαουδαραβικό δεξαμενόπλοιο

15:10

Ρωσία: Έκρηξη με στόχο τον διευθυντή εργοστασίου παραγωγής drones στο Γεκατερίνμπουργκ

15:07

Επ. Ανταγωνισμού: Τα οριστικά αποτελέσματα για την πλήρωση 51 θέσεων

15:06

Θέουτα: «Ανυπόφορη» η κατάσταση για τα παιδιά στα κέντρα υποδοχής

14:55

Uber: Αύξηση 12% στα έσοδα το β' τρίμηνο - Επενδύει σε ρομποταξί και εξαγορές

14:49

Νέα εποχή για το Great Sea Interconnector: Σήμερα η συμφωνία με τη γαλλική Meridiam

14:43

Coca-Cola HBC: Λέει «ναι» σε νέες προϊοντικές κατηγορίες, ποντάρει στο mega deal στην Αφρική

14:38

Ζελένσκι: Οι προμήθειες εξοπλισμού της αντιπυραυλικής άμυνας είναι στο 1/3 σε σχέση με το 2025

14:34

Εξωδικαστικός: Ξεπέρασαν τα 20 δισ. ευρώ οι ρυθμίσεις οφειλών

14:29

Πυρκαγιά σε έκταση με χαμηλή βλάστηση στο Κορωπί - Ενημερωτικό μήνυμα του 112

14:23

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο ΑΘΕ - Α/Κ Πύρνας 5 και 6 Αυγούστου

14:18

Eli Lilly: Ισχυρή ζήτηση για τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας - Αναβάθμιση outlook

14:17

Disney: Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις στα κέρδη με οδηγούς τα πάρκα και το streaming

14:13

Διυπουργική υπό τον Μητσοτάκη: Τα μέτρα στήριξης για τους πυρόπληκτους

14:12

ΓΓΕΕ: Πλήρης διαφάνεια στην κρατική διαφήμιση - Eτήσια δημοσιοποίηση δαπανών όλων των φορέων

14:02

ΟΗΕ: Κίνδυνος επισιτιστικής κρίσης για επιπλέον 49 εκατ. ανθρώπους σε περίπτωση ισχυρού Ελ Νίνιο

13:56

Ένωση Ξενοδόχων Αττικής: Το α' εξάμηνο του 2026 η Αθήνα διατήρησε τη δυναμική της ως κορυφαίος προορισμός

13:55

ΟΗΕ: Τουλάχιστον 56 άνθρωποι έχουν εκτελεστεί στο Ιράν από τον Μάρτιο

13:44

Siemens Energy: Τριμηνιαία ρεκόρ χάρη στα data centers και Μέση Ανατολή


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider