Χρέος: Το μήνυμα του 2032 - Με «δόσεις» η πρόωρη πληρωμή

Δήμητρα Καδδά
Viber Whatsapp
Μοιράσου το

Πέρυσι «σπάσαμε» για πρώτη φορά τον κουμπαρά διαθεσίμων των 15,7 δισ. ευρώ (που είχε επιβληθεί από τα μνημόνια όταν η χώρα δεν είχε πρόσβαση στις αγορές), για να αποπληρώσουμε πρόωρα τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου (GLF) για τις λήξεις από το 2026 έως το 2028. Πληρώσαμε ως χώρα 7,935 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ προήλθαν από τον εν λόγω «κουμπαρά» και τα υπόλοιπα από την ευρύτερη δεξαμενή διαθεσίμων. Να σημειωθεί πως ήταν η 2η (και ευρύτερη) κίνηση πρόωρης αποπληρωμής, ενώ το πρώτο βήμα ήταν η πρόωρη αποπληρωμή που έγινε το 2023.

Οι κινήσεις για φέτος και για τα επόμενα χρόνια έχουν σχεδιασθεί εδώ και καιρό, όπως έγραφε το insider. Η φετινή κίνηση και έχει αξία τουλάχιστον 5,29 δισ. ευρώ, όπως επιβεβαιώθηκε από τον ΥΠΕΘΟ Κυριάκο Πιερρακάκη κατά την επίσκεψή του στον ΟΔΔΗΧ. Και πάλι τα 5 δισ. ευρώ θα προέρχονται από το «μαξιλάρι» των 15,7 δισ. ευρώ.

Επιβεβαιώθηκε ωστόσο από τον ΥΠΕΘΟ και κάτι ακόμη, ιδιαίτερα σημαντικό: Γίνεται άλμα… ετών και προπληρώνουμε φέτος, όχι τα αμέσως επόμενα έτη μετά το 2028 (έως τότε τις λήξεις τις εξοφλήσαμε το 2023 και το 2024), αλλά φέτος θα πληρώσουμε λήξεις για την περίοδο 2033-2041. Επίσης ξεκαθαρίζεται πως θα υπάρχουν συνεχείς κινήσεις κάθε χρόνο: το 2026 θα διαθέσουμε άλλα 5 δισ. από το «μαξιλάρι» και μαζί με τα υπόλοιπα διαθέσιμα το αργότερο έως το 2031 (αντί για το 2041) θα εξοφληθούν και τα 31,6 δισ. ευρώ που σήμερα απομένουν.

Η κίνηση αυτή γίνεται γιατί έτσι μειώνουμε το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους αφού «φεύγει» πιο νωρίς το ακριβό αυτό διακρατικό δάνειο του 1ου μνημονίου. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο με την κίνηση του 2024 «γλιτώσαμε» 150 εκατ. ευρώ. Και έτσι, όπως είχε αναφέρει και ο ΥΠΕΘΟ προ ημερών μιλώντας στην ΕΡΤ μπορούν «τα πρωτογενή πλεονάσματα που δημιουργούνται να φτάνουν γρηγορότερα και καλύτερα στην κοινωνία» και «μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις» όπως το τελευταίο πακέτο στήριξης.  

Η πρόωρη αποπληρωμή με... δόσεις

Η πρόωρη αποπληρωμή φέτος γίνεται και με άλλο «στόχο»: Για να περάσει το «μήνυμα» του 2032. Για αυτό και επιλέχθηκε άλλωστε το άλμα χρόνου, δηλαδή να πρακαμφθούν προσωρινά τα αμέσως επόμενα χρόνια (2029-2032) και να  γίνει αίτημα για την περίοδο 2033-2041. Μάλιστα για να καλυφθεί όλη αυτή η περίοδος των 9 ετών μόνο με 5,3 δισ. ευρώ (αποπληρώνουμε λήξεις 2,65 δισ. το χρόνο) θα γίνει ένα ακόμη… άλμα για να φτάσουν τα λεφτά για τόσο μεγάλη περίοδο προεξόφλησης.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες η συζήτηση είναι η εξής: να εγκριθεί η πρόωρη αποπληρωμή ενός αναλογικού μέρους του ποσού των λήξεων κάθε χρόνο για την περίοδο 2033-2041 μέχρι να γίνει πλήρης εξόφληση. Κάτι σαν ετήσιες «δόσεις» συνολικής αξίας 5,3 δισ. ευρώ ετησίως που θα αποπληρώνουν ένα μικρό μέρος της λήξης κάθε έτους της εν λόγω περιόδου. Και τούτο θα συνεχισθεί ως τακτική και το 2026, καλύπτοντας σταδιακά και τα «ενδιάμεσα» έτη 2029-2032, ειδικά όταν/αν υπάρξει ξανά η δυνατότητα για προεξόφληση με πιο μεγάλο ποσό (σαν κι αυτό του 2024 όταν έγινε προεξόφληση 3ετίας).

Το μήνυμα του 2032 και της ανάγκης να φανεί πως πληρώνουμε τα χρέη μας για πολλά χρόνια μετά, σχετίζεται με την ανάγκη να μην υπάρχει καμία αμφιβολία στους «έξω». Τα τεχνικά ζητήματα έχουν λυθεί για το ποσό των αναβαλλόμενων τόκων του μνημονιακού δανείου που εγγράφονταν κανονικά ετησίως στο έλλειμμα αλλά όχι στο χρέος και θα  εμφανιζόταν ξαφνικά το 2032. Το ζήτημα λύθηκε πέρυσι, ενσωματώθηκαν σταδιακά, αναδρομικά και σε βάθος 20ετίας στο χρέος  και λειάνθηκε η σχετική καμπύλη που θα είχε διαφορετικά απότομη κορύφωση στην «ανάλυση βιωσιμότητας».

Ωστόσο, για τις αγορές έχει μεγάλη σημασία να υπάρχουν συνεχείς επιβεβαιώσεις. Και αυτές έρχονται με τις επιτυχείς «εξόδους» στις αγορές, αλλά και με τέτοιες εντυπωσιακές κινήσεις πρόωρης αποπληρωμής. Όπως και με την ανάγκη διατήρησης υψηλών διαθεσίμων. Ειδικά σε μία συγκυρία  που παγκοσμίως τριγμοί υπάρχουν, όπως και μεγάλη ασάφεια.

Όλες οι ειδήσεις

23:15

Συλλήψεις για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών στην Καστοριά

22:46

Χαρακόπουλος: Με πίστη στις δυνάμεις μας, κοιτάμε μπροστά

22:18

Θεσσαλονίκη: Συνελήφθη 19χρονος για παράνομη μεταφορά τριών αλλοδαπών

21:47

Πατούλης: Ο ΙΣΑ συνεχίζει την πορεία ψηφιακού εκσυγχρονισμού

21:18

Δυτική Ελλάδα: Αυξήθηκαν οι παραβάτες οδηγοί που εμπόδιζαν την ελεύθερη κίνηση των ατόμων με αναπηρίες

20:59

Ο Νίκος Παππάς νέος γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ

20:48

Δύο Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ιρανική επίθεση στην Ιορδανία, ένας αγνοείται

20:39

Μοτζταμπά Χαμενεΐ: Το μέτωπο της αντίστασης θα δώσει αξέχαστα μαθήματα στις ΗΠΑ

20:30

Ουγγαρία: Ο πρόεδρος Σούλιοκ υπέγραψε τη συνταγματική μεταρρύθμιση με την οποία τερματίζεται η θητεία του

20:19

Μποτσουάνα: Ανησυχητικά υψηλός αριθμός νέων ανδρών στρατολογήθηκαν από τη Ρωσία για να πολεμήσουν στην Ουκρανία

20:09

Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε έναν πυρήνα της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο

20:01

Μουντιάλ 2026: Η FIFA εντόπισε 7 εκατομμύρια υβριστικά σχόλια κατά παικτών και μελών ομάδων

19:30

Το πρώτο «ομοσπονδιακό» βήμα της ΕΕ για την Ένωση Αποταμιεύσεων και Επενδύσεων

19:23

Γαλλία: Ο δήμος του Παρισιού διπλασίασε τον φόρο επί των κενών κατοικιών - Ελπίζει να μπουν στην αγορά 20.000 σπίτια

19:15

Ολλανδία: Εκκενώθηκε συνοικία στη Χάγη, αφού εντοπίστηκε ένα εργαστήριο παρασκευής συνθετικών ναρκωτικών

19:08

Οι χώρες του Κόλπου αποκαλούν «εγκλήματα πολέμου» τις ιρανικές επιθέσεις σε πολιτικές υποδομές

18:59

Ιράν: «Θάνατος στους ξεπουλημένους» - Οι σκληροπυρηνικοί απειλούν τους μετριοπαθείς

18:17

Σδούκου: Το ΠΑΣΟΚ έχει πάρει διαζύγιο με την αλήθεια

17:55

Κυψέλη: Εντοπίστηκε σορός γυναίκας σε προχωρημένη σήψη μέσα σε βαλίτσα

17:50

Καναδας: Ο στρατός ετοιμάζεται να εκκενώσει κοινότητα του Οντάριο καθώς ο καπνός από τις πυρκαγιές «πνίγει« τις ΗΠΑ

17:39

Πυροσβεστική: Τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς από πρόθεση σε Αττική και Ηράκλειο Κρήτης

17:35

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΥΡΙΑΚΗ- Kίνα: Αντεπίθεση στην τεχνητή νοημοσύνη και η μάχη για τους κανόνες της νέας εποχής

17:09

Συνελήφθη 68χρονος με πάνω από 55 κιλά κάνναβης σε ΙΧ αυτοκίνητο στη Φλώρινα

17:00

Ρεύμα: Τα «μπλε» τιμολόγια τις προτιμήσεις των καταναλωτών – Τι δείχνουν τα στοιχεία για το πρώτο τετράμηνο του έτους

16:54

Telecom Italia: Το Διοικητικό Συμβούλιο στηρίζει την πρόταση εξαγοράς από την Poste Italiane

16:28

Χωρίς ενεργό μέτωπο η πυρκαγιά σε αγροτοδασική έκταση στην Επισκοπή Εύβοίας

15:48

Γερμανία: Ο Γενς Σπαν υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των CDU/CSU

15:43

Γκάνος (Alpha Real Estate Services): Οι τέσσερις παράγοντες που στηρίζουν την ελληνική αγορά ακινήτων

15:25

Κίνα: Δηλώνει ότι θα λάβει μέτρα για την κρατικοποίηση της British Steel από το Ηνωμένο Βασίλειο

15:10

Εξαρθρώθηκε κύκλωμα διακίνησης ναρκωτικών σε Γλυφάδα και Βούλα


reader insiderinsiderinsiderinsiderinsider