Με κέρδη ολοκλήρωσαν την συνεδρίαση οι δείκτες στις ευρωαγορές έπειτα από τα χειρότερα από το αναμενόμενο στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που σημείωσε βουτιά 0,3% το α' τρίμηνο. Την ίδια ώρα οι επενδυτές επεξεργάστηκαν πληθώρα εταιρικών αποτελεσμάτων, στα οποία καταγράφεται η δυσκολία πρόβλεψης της στρατηγικής Τραμπ, όπως και δεδομένα από το πεδίο της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπου σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης «έτρεξε» με ρυθμό 0,4% τους τρεις πρώτους μήνες του 2025 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν αύξηση κατά 0,2%.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Stoxx 600 έκλεισε με κέρδη 0,45% στις 527,48 μονάδες αντιστρέφοντας τις απώλειες που κατέγραψε ενδοσυνεδριακά και κατοχυρώνοντας την έβδομη διαδοχική θετική συνεδρίασή του. Ο δείκτης έχει επιστρέψει σε τροχιά για ετήσια άνοδο παρά τις απώλειες που κατέγραψε το Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου και ολοκλήρωσε με θετικό πρόσημο έναν μήνα που χαρακτηρίστηκε από μεγάλη αστάθεια.
Ο βρετανικός FTSE 100 που χθες σημείωσε τη 12η ανοδική ημέρα, σηματοδοτώντας την καλύτερη επίδοση από το 2017, ενισχύθηκε 0,37% στις 8.494 μονάδες.
Στους υπόλοιπους δείκτες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,16% στις 22.461 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 ανήλθε με +0,5% στις 7.593 μονάδες. Στην Ισπανία και στον απόηχο του μπλάκαουτ, ο IBEX 35 υποχώρησε 0,97%, στις 13.237 μονάδες, ενώ ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε πτώση 0,71% στις 37.604 μονάδες.
Στο ταμπλό η μετοχή της Volkswagen στο Χρηματιστήριο της Γερμανίας, έχασε 2,73% μετά τη σημαντική συρρίκνωση κερδών που καταγράφηκαν στα αποτελέσματα α' τριμήνου, καθώς η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί να διαχειριστεί τις αναταράξεις που προκαλούν οι αμερικανικοί δασμοί. Η μεγαλύτερη κατασκευάστρια αυτοκινήτων στην Ευρώπη εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 2,9 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, μειωμένα κατά 37% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Παρά την πτώση στα κέρδη, τα έσοδα από πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 2,8% φτάνοντας τα 77,6 δισ. ευρώ, εξέλιξη που αποδίδεται κυρίως στην αυξημένη ζήτηση σε αγορές εκτός Κίνας.
Επιπλέον, η μετοχή της UBS στο Χρηματιστήριο της Ελβετίας, υποχώρησε οριακά κατά 0,32% παρά την ανακοίνωση για κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών το α' τρίμηνο καθώς προειδοποίησε για τον αντίκτυπο των δασμών του Τραμπ στο παγκόσμιο εμπόριο. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε 1,692 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο (1,5 δισεκατομμύρια ευρώ), έναντι μέσης πρόβλεψης 1,359 δισ. δολαρίων των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG. Τα έσοδα του ομίλου στο διάστημα διαμορφώθηκαν σε 12,557 δισ. δολάρια, έναντι προσδοκιών των αναλυτών για 12,99 δισ. δολάρια.
Μικρή πτώση κατέγραψε και η μετοχή της Barclay's στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου παρά τα υψηλότερα των εκτιμήσεων κέρδη και έσοδα που κατέγραψε το πρώτο τρίμηνο με ώθηση από τις ισχυρές επιδόσεις της επενδυτικής τραπεζικής της. Ειδικότερα, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν σε 2,7 δισ. στερλίνες (3,6 δισ. δολάρια) το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Μαρτίου, έναντι εκτιμήσεων για 2,49 δισ. στερλίνες, σύμφωνα με την LSEG. Τα έσοδα του ομίλου ανήλθαν σε 7,7 δισ. στερλίνες, πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για 7,33 δισ. στερλίνες. Και η μετοχή γύρισε αρνητικά και υποχωρεί 2,75%.
Tέλος, η μετοχή της Stellantis στο Χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραψε απώλειες 2% καθώς η αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις οικονομικές της προβλέψεις για το σύνολο του έτους λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με τον αντίκτυπο της εμπορικής πολιτικής του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, που συνεχίζει να είναι απρόβλεπτη. Ο πολυεθνικός όμιλος, στον οποίο ανήκουν brand όπως Jeep, Dodge, Fiat, Chrysler και Peugeot, ανακοίνωσε καθαρά έσοδα πρώτου τριμήνου ύψους 35,8 δισ. ευρώ (40,7 δισ. δολάρια), καταγράφοντας μία πτώση 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Στο μέτωπο της οικονομίας, με ρυθμό 0,2% αναπτύχθηκε η οικονομία της Γερμανίας στο α' τρίμηνο του 2025, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη η γερμανική στατιστική υπηρεσία.