Τα αρνητικά στοιχεία της αμερικανικής οικονομίας για το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στις διεθνείς αγορές και στο ΧΑ.
Συγκεκριμένα υπήρξε συρρίκνωση του αμερικανικού ΑΕΠ κατά 0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2025, τροφοδοτώντας φόβους στους επενδυτές ελέω της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ο οποίος διεξάγει έναν δυνητικά δαπανηρό εμπορικό πόλεμο. Αυτό ήταν το πρώτο τρίμηνο αρνητικής ανάπτυξης από το πρώτο τρίμηνο του 2022. Η πίεση οφείλεται στην αβεβαιότητα που προκάλεσαν οι δασμοί Τραμπ και τα αντίμετρα εμπορικών εταίρων των ΗΠΑ, επηρεάζοντας αρνητικά τις επιχειρήσεις. Οι καταναλωτικές δαπάνες, ο κύριος «αιμοδότης» της οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν 1,8%, αλλά ήταν πολύ ασθενέστερες σε σύγκριση με το τελευταίο εξάμηνο του 2024. Το ΑΕΠ αναμενόταν να παρουσιάσει ετήσιο ρυθμό ανόδου 0,4% το πρώτο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones.
Το Χρηματιστήριο αντέδρασε άμεσα στα αρνητικά νέα, με τις τράπεζες να αποτελούν για πολλοστή φορά τον εύκολο στόχο, συμπαρασύροντας κατά κύριο λόγο την αγορά ελαφρώς χαμηλότερα των 1.700 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,67% στις 1.698,19 μονάδες, με τον τζίρο στα 190,4 εκατ. ευρώ. Απώλειες 0,92% για τον FTSE 25 και 1,96% για τον τραπεζικό στις 1.563,96 μονάδες.
Στις τράπεζες απώλειες 2,25% για την Πειραιώς, 2,3% για την Alpha, 2,19% για την ΕΤΕ και -1,66% για την ΕΥΡΩΒ. Αντίθετη κίνηση για Κύπρου και Optima, με άνοδο άνω του 1%.
Αγοραστές και buyback σε ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και Jumbo. Κέρδη 2,12% για την ΕΕΕ στα 45,18 ευρώ, με νέα υψηλά. Ισχυρές πιέσεις σε ΔΕΗ, Metlen, ΕΛΧΑ, Viohalco και Ελλάκτωρ με απώλειες άνω του 2% και 3% αντίστοιχα.
Κέρδη για Aegean, Και νέα υψηλά για Σαράντη στο 1,81% και τα 13,5 ευρώ.
Στα αποτελέσματα, δυνατά ήταν τα νούμερα που ανακοίνωσε η ΓΕΚ αλλά και η ΑΒΑΞ. Η πρώτη αναμένει προσαρμοσμένα EBITDA της τάξης των 800 με 900 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2024, με ορίζοντα το 2028 από έργα και επενδύσεις που φέρνουν σταθερές ταμειακές ροές.
Στην… υφιστάμενη βάση, όπως φαίνεται σε σχετική εταιρική παρουσίαση, θα προστεθούν projects που αφορούν σε συμβάσεις παραχώρησης όπως η Αττική Οδός (σε ετήσια πλέον βάση, καθώς εντάχθηκε αρχές Οκτωβρίου 2024 στον όμιλο), η Εγνατία Οδός, η ενεργειακή μονάδα στην Κομοτηνή, αλλά σε βάθος χρόνου και επενδύσεις όπως το Καστέλι Ηρακλείου ή το καζίνο IRC στο Ελληνικό, αναλόγως των μεριδίων του ομίλου (γίνεται λόγος για αυτά τα δύο για pro rata άνω των 100 εκατ. ευρώ).
Από την άλλη, η επανεπένδυση των ροών της κατασκευής σε τομείς όπου η εισηγμένη διαθέτει τεχνογνωσία, όπως οι Παραχωρήσεις, η οικιστική ανάπτυξη κ.α., η συντήρηση προσεχώς περιθωρίου άνω του 10% στο EBITDA κατασκευής, η παροχή ικανοποιητικής μερισματικής απόδοσης στους μετόχους και προφανώς η ολοκλήρωση εμβληματικών έργων που είναι σε εξέλιξη ή προσεχώς εκκινούν (Γραμμή 4 Μετρό Αθήνας, FlyOver, υποδομές Ελληνικού, νοσοκομεία Στ. Νιάρχος, οδικοί άξονες Πάτρα – Πύργος, Ιωάννινα – Κακκαβιά, Μπράλος – Άμφισσα κ.α.), όπως και η διεκδίκηση νέων διαγωνισμών (ΣΔΙΤ κ.α.), αποτελούν στόχους, μεταξύ άλλων, της διοίκησης της ΑΒΑΞ.
Παράλληλα, για κοσμογονικές αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο, στη σκιά του εμπορικού πολέμου που προκαλεί η δασμολογική πολιτική των ΗΠΑ, προειδοποιεί ο επικεφαλής του ομίλου Jumbo, Απόστολος Βακάκης, αποφεύγοντας οποιαδήποτε πρόβλεψη για το μέλλον και εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία αποφασίζει να τηρήσει στάση αναμονής.
«Βρισκόμαστε στην αρχή ενός τεράστιου rebalancing. Η αγορά οδηγείται σε επανεξισορρόπηση. Στεκόμαστε πίσω και παρακολουθούμε τις εξελίξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές που ακολούθησε τη δημοσιοποίηση των οικονομικών μεγεθών του 2024, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι ο όμιλος διακρίνει πιθανές ευκαιρίες ενίσχυσης της διαπραγματευτικής του θέσης απέναντι στους Κινέζους προμηθευτές. Όπως ανέφερε, για την ώρα η κατάσταση ευνοεί τη Jumbo, στη σκιά και της ενίσχυσης του ευρώ, χαρακτηρίζοντας «ευλογία» την αποδυνάμωση του δολαρίου. Ωστόσο προειδοποίησε πως «είναι αλαζονικό να πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας, καθώς είμαστε μόνο στην αρχή».