ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς θα εκτιναχθούν τα EBITDA το 2028 – Η εικόνα σε Αττική Οδό και άλλες παραχωρήσεις

Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Πώς θα εκτιναχθούν τα EBITDA το 2028 – Η εικόνα σε Αττική Οδό και άλλες παραχωρήσεις
Σε επίπεδα ρεκόρ το ανεκτέλεστο, στα 6,9 δισ. ευρώ. Προσαρμοσμένα EBITDA της τάξης των 800 με 900 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2024, αναμένει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ορίζοντα το 2028 από έργα και επενδύσεις που φέρνουν σταθερές ταμειακές ροές. Τι «παίζει» με Αττική Οδό, Εγνατία και άλλες παραχωρήσεις/ΣΔΙΤ. Το αυξημένο μέρισμα.

Προσαρμοσμένα EBITDA της τάξης των 800 με 900 εκατ. ευρώ, σε σχέση με τα περίπου 400 εκατ. ευρώ που εμφάνισε το 2024, αναμένει ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με ορίζοντα το 2028 από έργα και επενδύσεις που φέρνουν σταθερές ταμειακές ροές. Στην… υφιστάμενη βάση, όπως φαίνεται σε σχετική εταιρική παρουσίαση, θα προστεθούν projects που αφορούν σε συμβάσεις παραχώρησης όπως η Αττική Οδός (σε ετήσια πλέον βάση, καθώς εντάχθηκε αρχές Οκτωβρίου 2024 στον όμιλο), η Εγνατία Οδός, η ενεργειακή μονάδα στην Κομοτηνή, αλλά σε βάθος χρόνου και επενδύσεις όπως το Καστέλι Ηρακλείου ή το καζίνο IRC στο Ελληνικό, αναλόγως των μεριδίων του ομίλου (γίνεται λόγος για αυτά τα δύο για pro rata άνω των 100 εκατ. ευρώ).

Προφανώς, η επόμενη γενιά έργων που θα μπει στο χαρτοφυλάκιο του γκρουπ (ΒΟΑΚ, μονάδες αποβλήτων, ΣΔΙΤ άρδευσης και ύδρευσης κ.α.) θα ενισχύσει περαιτέρω το εν λόγω αποτέλεσμα. Στην παρουσίαση γίνεται λόγος για εξασφαλισμένα και επερχόμενα έργα παραχώρησης που προσφέρουν εξαιρετικά ελκυστικές και εμφανείς αποδόσεις. Η δυναμική ανάπτυξης θα συνεχιστεί καθώς ο όμιλος είναι στρατηγικά τοποθετημένος για να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες.

Ανεκτέλεστο ρεκόρ

Χτες, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανακοίνωσε, για την οικονομική χρήση 2024, ιστορικό υψηλό στο ανεκτέλεστο, το οποίο πλέον ανέρχεται σε 6,9 δισ., έναντι 5,3 δισ. ευρώ το 2023, με ποσοστό άνω του 70% να αφορά ιδιωτικά έργα και έργα ιδίων επενδύσεων, με τα υπογεγραμμένα έργα να ανέρχονται σε 4,1 δισ. και επιπλέον 2,8 δισ. να βρίσκονται προς υπογραφή. Στα νέα έργα που εξασφαλίστηκαν, πέραν των έργων ιδίων επενδύσεων και των δημοσίων έργων, περιλαμβάνεται σημαντικός αριθμός εμβληματικών ιδιωτικών έργων, όπως το πρώτο στάδιο της επέκτασης του Διεθνούς Αεροδρομίου της Αθήνας σχεδόν 240 εκατ. ευρώ, σημαντικός αριθμός εμπορικών ακινήτων υψηλών προδιαγραφών (γραφεία, ξενοδοχεία κ.λπ.), ενεργειακά έργα (φωτοβολταϊκά, δίκτυα φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού), ΜΕΑ στη Β. Ελλάδα και στην Κέρκυρα ύψους άνω των 240 εκατ., αρδευτικά ΣΔΙΤ ή ύδρευσης σχεδόν 500 εκατ. (Νέστος, Κρήτη, Πρέβεζα – Αρτα, Αμάρι), το σιδηροδρομικό έργο Ν. Καρβάλη - Τοξότες ύψους 140 εκατ. ευρώ, τα έργα στη Θεσσαλία πάνω από 400 εκατ. ευρώ, EPC για Φ/Β σε Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα σχεδόν 180 εκατ., κ, συμβάσεις συντήρησης για Αττική και Εγνατία Οδό κ.α.. Στο ανεκτέλεστο του ομίλου, το μεγαλύτερο ποσοστό (24%) καταλαμβάνουν τα οδικά έργα.

Το ανεκτέλεστο δεν περιλαμβάνει έργα για τα οποία αναμένει την οριστική υπογραφή, όπως η παραχώρηση του Βόρειου Οδικού Άξονας Κρήτης (τμήμα Ηράκλειο-Χανιά), καθώς και το νέο σιδηροδρομικό έργο στη Ρουμανία. Ειδικότερα, για το πρώτο έργο η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ είναι οριστικός ανάδοχος – επενδυτής για τη σύμβαση άνω των 2 δισ. ευρώ και αναμένει την υπογραφή της, ενώ για το δεύτερο, τον Απρίλιο του 2025, ο Όμιλος αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος για νέο σιδηροδρομικό έργο ύψους 400 εκατ. στη Ρουμανία (δεν έχει ακόμη ενταχθεί στο ανεκτέλεστο, η ΤΕΡΝΑ έχει μερίδιο 69% σε κοινοπραξία με Alstom).

Η εικόνα στις Παραχωρήσεις

Όπως αναφέρεται σε εταιρική παρουσίαση, η Αττικής Οδός «έκλεισε» πέρυσι με μέση ημερήσια διέλευση 274.000 οχημάτων, ενώ Νέα Οδός και Κεντρική Οδός είχαν συνολικά έσοδα από διόδια άνω των 200 εκατ. ευρώ.

Αξιοσημείωτη είναι η αυξανόμενη συμμετοχή του τομέα Παραχωρήσεων, ο οποίος πλέον συνεισφέρει άνω του 60% της λειτουργικής κερδοφορίας, συμμετοχή που αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω με την έναρξη και των νέων έργων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη. Στον τομέα των παραχωρήσεων σημειώθηκε, όπως αναμενόταν, σημαντική αύξηση σε επίπεδο εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας. Τα έσοδα ανήλθαν σε 337,9 εκατ. από 227,5 εκατ. το 2023 (+48%), τα EBITDA στα 205 εκατ. ευρώ (+24,6%).

Η επίδοση αυτή οφείλεται αφενός στην αυξημένη κυκλοφορία οχημάτων σε ολόκληρο το δίκτυο αυτοκινητοδρόμων του Ομίλου κατά το 2024 και αφετέρου στην έναρξη, από τις 6 Οκτωβρίου 2024, της 25ετούς περιόδου παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου της Αττικής Οδού. Σημειώνεται ότι για το σύνολο του 2024, η κυκλοφορία αυξήθηκε, ετησίως, κατά 5,5% στην Αττική Οδό, κατά 8,7% στη Νέα και Κεντρική Οδό (λόγω και της παράδοσης νέων τμημάτων από τα μέσα του έτους), και κατά 3,3% στην Ολυμπία Οδό. Οι παραχωρήσεις - με εξαιρετικά ορατές και επαναλαμβανόμενες ταμειακές ροές - αντιπροσωπεύουν πλέον το 50% επί της λειτουργικής κερδοφορίας (~65% στο 4ο τρίμηνο 2024 αντιπροσωπεύει τη συνεισφορά της Αττικής Οδού). Το περιθώριο των Παραχωρήσεων ανήλθε σε 60,8%, ενώ το net profit σε 38,4 εκατ. ευρώ. Η Αττική Οδός έχει Gross Debt 2,6 δισ. και ταμείο 93 εκατ. ευρώ. Τα συνολικά έσοδα των παραχωρήσεων από διόδια ανήλθαν σε 254,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων Νέα και Κεντρική οδός έδωσαν 202,2 εκατ. και η Αττική Οδός σχεδόν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους άνω των 52 εκατ. ευρώ. Τα μεγέθη σε adj.EBITDA (συνολικά 185,9 εκατ.) ήταν σε 145,1 εκατ. και 40,8 εκατ. αντίστοιχα. Σε Νέα και Κεντρική οδό οι διελεύσεις ανήλθαν σε 60,6 εκατ. από 55,8 εκατ. το 2023 (καταγράφηκε +8,7% στην κίνηση σε σχέση με 2023, και +9% στο Q1 2025, στις 13,6 εκατ. διελεύσεις). Για το 2025-2037 αναμένει συνολικά εκτιμώμενες πληρωμές IRR 0,6 δισ. ευρώ.

Η Αττική Οδός στο τελευταίο τρίμηνο 2024 είχε συνολικά έσοδα 53,4 εκατ., adj.EBITDA 40,8 εκατ. ευρώ, margin 76,1%. Στο Q4 η κυκλοφορία ενισχύθηκε 5,5% σε ετήσια βάση και στο πρώτο τρίμηνο 2025 κατά 5,1%.

Ο όμιλος αναμένει βελτίωση προσεχώς, θετικές τάσεις στην κυκλοφορία, αυξήσεις στις τιμές των διοδίων σύμφωνα τις συμβάσεις, εισφορά σε 12μηνη βάση από την Αττική Οδό, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας για την Εγνατία Οδό αναμένεται πλέον αργά το 2025. Ήδη στο α’ τρίμηνο υπάρχει ενίσχυση στην κίνηση 3,12% στην Εγνατία, 4,1% στην Ολυμπία Οδό (Κόρινθος-Πάτρα), σε Νέα και Κεντρική Οδό +9%, ενώ η Αττική Οδός κινείται +5,1%.

Για το οικονομικό έτος 2025 οι δεσμευμένες επενδύσεις εκτιμώνται σε περίπου 0,4-0,5 δισ. που αφορούν κυρίως σε Εγνατία Οδό και IRC.

Αύξηση 60% και στο μέρισμα

Σε σχέση με χρηματοοικονομικά δεδομένα, τα ελεύθερα ταμειακά διαθέσιμα για το σύνολο του Ομίλου ανέρχονται στα 1,5 δισ. (εκ των οποίων 0,9 δισ. στη μητρική εταιρεία). Οι ταμειακές ροές από λειτουργικές δραστηριότητες για τον Όμιλο κατά το 2024 παρουσίασαν σημαντική αύξηση και ανήλθαν σε 342 εκατ., ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης λειτουργικής κερδοφορίας στους τομείς των κατασκευών και των παραχωρήσεων, αλλά και της αποτελεσματικής διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης. Ο καθαρός δανεισμός με αναγωγή (Προσαρμοσμένο Καθαρό Χρέος της Μητρικής εταιρείας) διαμορφώθηκε σε 152 εκατ. ευρώ την 31.12.2024, έναντι 316,5 εκατ. ευρώ την 31.12.2023. Το Συνολικό Προσαρμοσμένο Καθαρό Χρέος του Ομίλου (περιλαμβανομένων και των συμβάσεων project finance – δανεισμός χωρίς αναγωγή) διαμορφώθηκε την 31.12.2024 σε 3.258,5 εκατ. ευρώ, έναντι 1.605,6 εκατ. ευρώ την 31.12.2023, με την αύξηση να αποδίδεται στην ανάληψη της παραχώρησης της Αττικής Οδού. Αποτέλεσμα αυτής της ισχυρής κεφαλαιακής και χρηματοοικονομικής διάρθρωσης, καθώς και των προβλέψεων για την κερδοφορία και τις ταμειακές ροές, είναι η πρόθεση της εισηγμένης να δώσει super μέρισμα στους μετόχους της, ανταμείβοντάς τους για την εμπιστοσύνη τους. Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη Γενική Συνέλευση την αύξηση του μερίσματος χρήσης για το 2024 κατά 60% σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, στα 0,40 ανά μετοχή μετρητά (all-cash).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βογιατζόγλου: Αύξηση τζίρου, αλλά πτώση καθαρών κερδών το 2024

ΑΒΑΞ: Μερίσματα 1 δισ. από Παραχωρήσεις - EBITDA 150 εκατ. το 2028, προχωρούν τα μεγάλα έργα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Έσπευσαν να γεμίσουν οι Έλληνες - Πώς κλείνει η φετινή περίοδος

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider