Βήμα σημειωτόν στο Χρηματιστήριο με «έκρηξη» τζίρου

Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Βήμα σημειωτόν στο Χρηματιστήριο με «έκρηξη» τζίρου
«Έκρηξη» τζίρου λόγω του flow από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI. Συνέχεια ταλαιπωρίας στον τραπεζικό κλάδο. Νέα υψηλά για ΓΕΚ, Titan.

Νευρικότητα και επιμέρους προσφορά που μετά δυσκολίας καλύπτονταν σε σειρά τίτλων παρουσιάστηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών στη σημερινή συνεδρίαση, με τη στρατηγική του stock picking να παραμένει στο επίκεντρο (πρωταγωνιστές Titan, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ).

Η μεταβλητότητα ενισχύθηκε όπως και η συναλλακτική δραστηριότητα λόγω του flow από την αναδιάρθρωση των δεικτών MSCI, με την εγχώρια αγορά να χάνει περαιτέρω έδαφος στο χάρτη των αναδυόμενων τη στιγμή που «κυνηγά» την είσοδο στις αναπτυγμένες. Η μετοχή της Ελλάκτωρ τέθηκε και επίσημα εκτός από τον δείκτη MSCI Greece Small Cap, ενώ ο δείκτης MSCI Greece Standard παρέμεινε με εννέα μετοχές και συγκεκριμένα τον ΟΤΕ, τον ΟΠΑΠ, τη Jumbo, τη ΔΕΗ, τη Eurobank, την Alpha Bank, την Εθνική, την Τράπεζα Πειραιώς και τη Metlen. Ενδιαφέρον θα παρουσιάσει επίσης η νέα στάθμιση της ελληνικής αγοράς στις αναδυόμενες ελέω των επιμέρους εισορών - εκροών των passive funds.

Ευρύτερα από τον Σεπτέμβριο η αγορά βρίσκεται σε διαδοχικές καθοδικές μετατοπίσεις του εύρους διακύμανσης οι οποίες έχουν χαρακτηριστικά χαμηλότερων υψηλών και χαμηλότερων χαμηλών. Να θυμίσουμε πως και όταν η αγορά βυθίστηκε στις 1.320,77 μονάδες στις 5 Αυγούστου, έβγαλε αντίδραση μέχρι και στις 1.474,67 μονάδες στις 26 Σεπτεμβρίου, προτού υποχωρήσει εκ νέου εν συνεχεία, ενώ συνεχίζει να συντηρείται μέσω rotation.

Η αγορά διατηρείται πάνω από τις 1.400 μονάδες με ένα στενό γκρουπ μετοχών - Titan, ΓΕΚ, ΟΠΑΠ - και μένει να φανεί αν το ενδιαφέρον των long θα διαχυθεί και σε άλλους τίτλους και κυρίως προς τον τραπεζικό κλάδο, ο οποίος ακόμη ταλαιπωρείται από τα αλλεπάλληλα placements και το stock overhang (βλ. Εθνική, Πειραιώς).

Ως προς τον τελευταίο, ασκήθηκαν πιέσεις μέσω Ισπανίας καθώς η κυβέρνηση του Π. Σάντσεθ παρέτεινε κατά τρία χρόνια το φορολογικό καθεστώς των ισπανικών τραπεζων, προβαίνοντας μάλιστα και σε αναδιαμόρφωση του πλαισίου, μέσω ενός πιο προοδευτικό χαρακτήρα. Πλέον, όσο μεγαλύτερο είναι ένα πιστωτικό ίδρυμα τόσο υψηλότερος θα είναι ο φορολογικός συντελεστής. Στα πρώτα 750 εκατ. ευρώ σε έσοδα (καθαρά έσοδα από τόκους και προμήθειες) θα υπάρχει φόρος 1% που θα φτάνει έως και στο 7% σε έσοδα άνω των 5 δισ. ευρώ (υπάρχουν και ενδιάμεσα επίπεδα με 6% στα 5 δισ., 4,8% - στα 3 δισ. και 3,5% - στα 1,5 δισ.). Σύμφωνα με τον προηγούμενο τύπο, σε όλες οι τράπεζες υπήρχε ενιαίος φορολογικός συντελεστής 4,8% στα έσοδα ανεξάρτητα από το μέγεθος (αν και οι τράπεζες με έσοδα λιγότερα των 800 εκατ. ευρώ απαλλάσσονταν).

Από την άλλη, όπως σχολιάζει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance, η Goldman Sachs ενέταξε την εγχώρια αγορά σε κατάσταση «neutral» στις αναδυόμενες αγορές χωρίς παρόλα αυτά να κάνει πρόβλεψη ότι μπορεί το 2025 να υπάρχουν πονταρίσματα για την ένταξη στις ανεπτυγμένες. Φυσικά αν κάποιος γυρίσει πίσω να δει άλλες προβλέψεις θα καταλάβει ότι τις περισσότερες φορές πίσω από τις εκθέσεις κρύβονται συμφέροντα. Τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά χωρίς να δούμε ιδιαίτερες εξάρσεις στο ταμπλό σε μία περίοδο που όλοι περιμένουν να δουν την κατάληψη της πολύμηνης συσσώρευσης».

Όπως συμπληρώνει «μένει να δούμε αν το επόμενο διάστημα και μέχρι το πέσιμο της αυλαίας του 2024 μπορεί να γίνει ένα σοβαρό window dressing στην αγορά. Το θέμα είναι ότι η αγορά είναι εγκλωβισμένη σε ένα εύρος τιμών με το επίπεδο των 1.400 όπως ήταν και λογικό να είναι «στοιχειωμένο» με το παρελθόν να έχει μνήμη. Το θέμα είναι ότι ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα και σε κάθε ανοδική κίνηση καταγράφει χαμηλότερο υψηλό γεγονός που κάθε φορά που συμβαίνει προβληματίζει και για να δώσει έστω ένα έναυσμα χρειάζεται κατοχύρωση του πρόσφατου 1.434 και σε δεύτερη του 1.465. Μέχρι τότε η αγορά θα είναι ευαίσθητη σε κάθε εξωγενή παράγοντα ασχέτως αν μέχρι στιγμής απορροφά τις όποιες πιέσεις κάθε φορά που βρίσκεται κάτω από τις 1.400 μονάδες. Επίσης μένει να δούμε αν ο κορμός της αγοράς καταφέρει να κλείσει το χάσμα με τον Γενικό Δείκτη που έχει ανοίξει το τελευταίο διάστημα».

Στο ταμπλό, ο τζίρος από τα 78,8 εκατ. προ δημοπρασιών, εκτινάχθηκε στα 207,8 εκατ. ευρώ λόγω του rebalancing. Συναλλαγές ύψους σχεδόν 116 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στον FTSE 25, ενώ σχεδόν 45 εκατ. έγιναν στις τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,33% στις 1.406,20 μονάδες, με τον FTSE 25 στο 0,04% και στις 3.404,45 μονάδες και τον τραπεζικό στο 0,08% υψηλότερα στις 1.186,99 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank: Στις κορυφαίες επιλογές της ευρωπαϊκής τραπεζικής λίστας της Deutsche Bank

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider