Το κλίμα έχει χαλάσει στις τράπεζες και αυτό φάνηκε και σήμερα, που μετά την Πειραιώς και την Alpha ακολούθησε η πτώση της Εθνικής.
Οι συνεχείς αναφορές και υπονοoύμενα για παρεμβάσεις του κράτους στο ζήτημα των προμηθειών και η διαρκής ταλαιπωρία των μετοχών της Πειραιώς εδώ και σχεδόν 4 μήνες από το placement στα 4 ευρώ, με τη μετοχή να έχει διολισθήσει σχεδόν 20% από τα υψηλά της και την Alpha Bank στο -4,48% για φέτος μόνο προβληματισμό προκαλούν ευρύτερα για την πορεία της αγοράς. Αν οι τράπεζες δε τραβήξουν και συνεχίσουν να διορθώνουν τότε όλη η αγορά θα πάει προς τα κάτω.
Είναι σαφές πως η διαώνιση του θέματος των προμηθειών προκαλεί μεγάλη νευρικότητα στο επενδυτικό κοινό και αυτό διότι αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού όταν τοποθετήθηκαν στα placements μεγάλοι ξένοι και θεσμικοί. Και αυτό διότι η αγορά χρειάζεται ένα σαφές και ξεκάθαρο πλαίσιο και όχι ξαφνικές κινήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που όπως είπαμε αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού.
Το retail που συνεχίζει να βγάζει επιθετικές πωλήσεις υπό το φόβο του παραπάνω σεναρίου στα όσα φιλολαϊκά ακούγονται. Βέβαια δε σκέφτονται πως ένα τέτοιο μέτρο δε τόλμησε να το περάσει η Μελόνι στην Ιταλία, ή ότι θα συναντούσε την σφοδρή αντίδραση του SSM, ο οποίος διαθέτει «δικλείδα» φραγής στις διανομές μερισμάτων. Δε σκέφτηκαν μάλλον ούτε τους κορυφαίους ξένους διαχειριστές που τοποθετήθηκαν στα placements και ένα τέτοιο μέτρο θα θεωρούνταν, εκ των υστέρων αλλαγή όρων παιχνιδιού.
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας σήμερα στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών επεσήμανε πως η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτε ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία, επεσήμανε. Και κάλεσε τις ελληνικές τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση.
Το κύμα πωλήσεων που χτύπησε ξανά Πειραιώς και Alpha Bank τις οδήγησαν να σπάσουν βίαια και τους ΚΜΟ 200 πλέον με την μακροπρόθεσμη εικόνα να γυρίσει πλέον σε πτωτική. Κανένα αγοραστικό σήμα από τις δύο που προσπαθούν απλά να βγάλουν κάποια άμυνες και να μην κρεμάσουν ακόμη χειρότερα. Το μόνιμα κόκκινο φόντο στο οποίο βρίσκονται εδώ και αρκετές εβδομάδες οι δύο δεν άφησε ανεπηρέαστη την ΕΤΕ που από τα 8,174 ευρώ γύρισε βίαια χαμηλότερα στα 7,816 ευρώ.
Από την άλλη, ερωτηματικά προκαλεί η κίνηση της Optima με νέο ράλι στα 13 ευρώ και παρότι είχε αποκοπή μερίσματος 0,44 ευρώ σήμερα. Αμερικάνοι διαχειριστές χειρίζονται άψογα το χαρτί τη στιγμή που η προσφορά έχει περιοριστεί σημαντικά. Υψηλή ζήτηση και χαμηλή προσφορά έχουν φέρει τη μετοχή στο +66%. Μόνιμα με θετικό πρόσημο και ισχυρά κέρδη και για η Eurobank που έχει διαφοροποιηθεί πλήρως από την διορθωτική κίνηση των υπολοίπων.
Όσο για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, υποχωρούν σήμερα κατά 1% περίπου.
Σύμφωνα με τον Η. Ζαχαράκη της Fast Finance, «τo περιβόητο deal της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την Masdar επιτέλους πήρε σάρκα και οστά μετά από ένα χρόνο δημοσιευμάτων, ενώ από την άλλη ΕΛΠΕ και ΜΟΗ φαίνεται να επηρεάζονται βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον από την έκτακτη φορολόγηση που ανακοινώθηκε. Ο MSCI άφησε εκτός της Ελλάδα από πιθανή μελλοντική ένταξη στις αναπτυγμένες αγορές χωρίς αυτό κατ ανάγκη στην παρούσα να είναι και κακό νέο μιας και η αγορά θα έχει να περιμένει νέα».
«Η αγορά με τον τρόπο που κινείται συντηρεί το 1400 επίπεδο και όλα δείχνουν ότι θα δοκιμάσει και πάλι μία ανοδική κίνηση. Μπορεί να είμαστε σε καλοκαιρινή περίοδο παρόλα αυτά τεχνικά δεν φαίνεται να μην έχουμε συγκινήσεις το επόμενο διάστημα.
Έτσι όπως είναι στημένο το γράφημα θα πρέπει να βγάλει μία δυνατή ανοδική συνεδρίαση στο 1455-1464 επίπεδο. Το 1.428 κοντινή αντίσταση με το 1.457 και 1.464 αντιστάσεις. Το στοπ μας στην παρούσα στο 1472. Το 1.411 κοντινή στήριξη που κατοχύρωση θα μπορούσε να μας φέρει στο 1.390 επίπεδο», όπως συμπληρώνει ο κ. Ζαχαράκης.
Αρκετές οι αποκοπές μερισμάτων αυτή την εβδομάδα. Σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα διπαραγματεύονταν ΕΧΑΕ (0,25 ευρώ), Cenergy (0,08), ΟΠΑΠ (0,25 επιστροφή κεφαλαίου), Quest (0,22), Titan (0,85), ICI (2,21), ElvalHalcor (0,04), Optima (0,44), Viohalco (0,12). Την Τετάρτη επίσης έχουμε μεγάλες αποκοπές σε Metlen (1,5), MOH (1,4) Φουρλή (0,12).
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,28% υπό το βάρος των τραπεζών στις οποίες υπήρξε νέο ξεπούλημα. Ο FTSE 25 σημείωσε πτώση 0,31% και ο τραπεζικός βούλιαξε κατά 1,10% στις 1.227,84 μονάδες. Ο τζίρος εκτινάχθηκε στα 157,1 εκατ. ευρώ.
Στις τράπεζες, η Πειραιώς βούλιαξε κατά 2,57% στα 3,374 ευρώ, με τζίρο κοντά στα 20 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ επίσης διολίσθησε κατά 2,49% στα 7,82 ευρώμε υψηλό τζίρο και η Alpha κατά 1,83% στα 1,474 ευρώ.
Κέρδη 1,33% για ΕΥΡΩΒ στα 2,128 ευρώ, με την Optima στο 3,17% και τα 13 ευρώ.
Ράλι 3,54% για ΜΟΗ στα 25,16 ευρώ, με υψηλό τζίρο λίγο πριν την αυριανή διανομή μερίσματος.
Κέρδη 1,82% για ΕΕΕ στα 32,40 ευρώ πλέον, με τον ΟΤΕ στο 0,95% και τον ΟΠΑΠ στο 1,33%.
Ισχυρές απώλειες και για τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -2,47% στα 16,56 ευρώμε την ΤΕΝΕΡΓ στο 0,10% υψηλότερα με τζίρο 7,3 εκατ.
Βαριές απώλειες άνω του 2% για Aegean, Autohellas, με την Τιταν στο -5,39% και τα 28,95 ευρώ. Συγκρατημένες απώλειες για ΔΕΗ, ΔΑΑ και ΕΛΠΕ, με την ΜΠΕΛΑ σταθερή στα 27 ευρώ όπως και η Metlen στα 36,24 ευρώ.