Wall Street: Ο Nasdaq έκλεισε πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 17.000 μονάδες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Ο Nasdaq έκλεισε πρώτη φορά στην ιστορία του πάνω από τις 17.000 μονάδες
Με ρεκόρ έκλεισε η συνεδρίαση της Τρίτης για τον Nasdaq ο οποίος με ώθηση από το ράλι της Nvidia, ολοκλήρωσε τις συναλλαγές για πρώτη φορά πάνω από τις 17.000 μονάδες.

Πάνω από το κρίσιμο όριο των 17.000 μονάδων έκλεισε για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Nasdaq, με ώθηση από το ράλι της Nvidia.

Η μετοχή της Nvidia κατέγραψε άνοδο σχεδόν 7% και πλέον η εταιρεία που κυριαρχεί στα τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, διεκδικεί από την Apple τον τίτλο της δεύτερης πιο πολύτιμης εταιρείας του πλανήτη.

Στο ταμπλό, ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε 0,59% στις 17.019 μονάδες, καταφέρνοντας να διατηρήσει μέχρι το κλείσιμο το ρεκόρ που «άγγιξε» ενδοσυνεδριακά. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones αποδυναμώθηκε 0,55% στις 38.852 μονάδες με απώλειες 216,73 μονάδων, ο διευρυμένος S&P 500 βρέθηκε με +0,02% στις 5.306 μονάδες.

Άλμα 25% έκανε η μετοχή της Gamestop καθώς η δημιουργός video games ανακοίνωσε την άντληση 933 εκατ. δολαρίων, που προήλθαν από την πώληση περίπου 45 εκατ. κοινών μετοχών.

Οι δείκτες της Wall Street έχουν πετύχει νέα ρεκόρ το τελευταίο διάστημα, καθώς οι επενδυτές «ποντάρουν» στο ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα ξεκινήσει να μειώνει τα επιτόκια φέτος. Ο επικεφαλής της αμερικανικής ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας στη Μινεάπολης, Νιλ Κασκάρι επισήμανε ωστόσο, σήμερα, ότι η Fed θα πρέπει να περιμένει σημαντική πρόοδο στον πληθωρισμό πριν μειώσει τα επιτόκια. Τόνισε επίσης ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε ακόμη και να αυξήσει τα επιτόκια εάν ο πληθωρισμός δεν υποχωρήσει περαιτέρω. «Δεν νομίζω ότι πρέπει να αποκλείσουμε τίποτα σε αυτό το σημείο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι αγορές των ΗΠΑ παρέμειναν κλειστές λόγω της αργίας για την Ημέρα Μνήμης (Memorial Day), ενώ στη συνεδρίαση της Παρασκευής, νέο ρεκόρ όλων των εποχών πέτυχε ο Nasdaq, καθώς τα κέρδη της Nvidia αντιστάθμισαν τις ανησυχίες ότι η Fed θα καθυστερήσει τις μειώσεις των επιτοκίων.

Επιστροφή της Wall Street μετά από 100 χρόνια στο Τ+1

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επέστρεψε σήμερα, μετά από 100 χρόνια, στο σύστημα Τ+1, που σημαίνει ότι ο διακανονισμός των συναλλαγών θα γίνεται πλέον εντός 24 ωρών. Η αλλαγή, που μειώνει στο ήμισυ τον χρόνο ολοκλήρωσης κάθε συναλλαγής, θα αφορά επίσης τις συναλλαγές στον Καναδά και το Μεξικό.

Η επαναφορά του Τ+1 έχει στόχο να μειώσει τον κίνδυνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Παρολ' αυτά, είναι πολύ πιθανό να παρουσιαστούν ορισμένες δυσκολίες στην αρχή, όπως η δυνατότητα των διεθνών επενδυτών να προμηθευτούν εγκαίρως δολάρια, ή ο περιορισμένος χρόνος για τη διόρθωση λαθών.

Η εποχή του Τ+1 τη δεκαετία του 1920, που χαρακτηρίστηκε από εντυπωσιακή απόδοση των μετοχών, τερματίστηκε επειδή η χειρωνακτική φύση των συναλλαγών καθιστούσε αδύνατη τη διαχείριση των ολοένα και αυξανόμενων συναλλαγών.

Ο χρόνος διακανονισμού έφτασε τις 5 ημέρες. Μειώθηκε στις 3 ημέρες τη δεκαετία του 1990, εν μέρει λόγω των επιπτώσεων από το κραχ της Μαύρης Δευτέρας του 1987 και έπειτα στις 2 ημέρες το 2017, ούτως ώστε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τη σύγχρονη χρηματιστηριακή αγορά.

Η μετάβαση στη 1 ημέρα διαφέρει λόγω του μεγέθους και της κλίμακας της αγοράς σήμερα, της πολυπλοκότητας των διασυνοριακών επενδύσεων και του γεγονότος ότι οι ΗΠΑ αφήνουν πίσω πολλές άλλες επικράτειες.

Μάκρο

Στα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, σε νέο επίπεδο ρεκόρ σκαρφάλωσαν οι τιμές των κατοικιών των ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης S&P CoreLogic Case-Shiller που αξιολογεί τις τιμές σε 20 μητροπολιτικές περιοχές, ενισχύθηκε 0,3% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.

Οι τιμές των κατοικιών αυξήθηκαν κατά 7,4% τους τελευταίους 12 μήνες που έληξαν τον Μάρτιο, κερδίζοντας ελαφρώς την εκτίμηση των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones Newswires και της Wall Street Journal, που έβλεπαν τον δείκτη να σημειώνει αύξηση 7,3%.

Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, ανέκαμψε τον Μάιο μετά από τρεις μήνες φτάνοντας τις 102 μονάδες, από την αναθεωρημένη μέτρηση των 97,5 μονάδων του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με το Conference Board.

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal ανέμεναν ότι ο δείκτης θα μειωνόταν και πάλι, το Μάιο στις 96 μονάδες.

Την Παρασκευή αναμένεται η έκθεση για τα προσωπικά εισοδήματα και τις προσωπικές δαπάνες (PCE).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider