HSBC: Τι συμβαίνει στις αγορές αφού φτάσουν σε ιστορικά υψηλά;

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
HSBC: Τι συμβαίνει στις αγορές αφού φτάσουν σε ιστορικά υψηλά;
Υπάρχει γενικά ένα επίπεδο προσεκτικών κινήσεων μεταξύ των επενδυτών που τοποθετούνται στις αγορές μετοχών, όταν αυτές διαπραγματεύονται σε υψηλά όλων των εποχών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η HSBC.

Υπάρχει γενικά ένα επίπεδο προσεκτικών κινήσεων μεταξύ των επενδυτών που τοποθετούνται στις αγορές μετοχών, όταν αυτές διαπραγματεύονται σε υψηλά όλων των εποχών, όπως αναφέρει σε ανάλυσή της η HSBC.

Συνήθως, ένας αριθμός παραγόντων επηρεάζει την απόδοση των αγορών, όταν βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά. Από τη bullish πλευρά οι αναλυτές διαπιστώνουν ότι το 2024 είναι αρκετά ευνοϊκό, με σχετικά χαμηλές αποτιμήσεις, υψηλά περιθώρια EBIT και ισχυρό ROE. Αυτά τα υποστηρικτικά μέτρα ευθυγραμμίζονται καλά ιστορικά υψηλά του 2005 και του 2006, όταν η αγορά σημείωσε θετικές αποδόσεις για τους επόμενους δώδεκα μήνες. Επιπλέον, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων και των αποδόσεων των ομολόγων φαίνεται να ενθαρρύνουν τους επενδυτές προς τις αγορές μετοχών.

Από την άλλη πλευρά, ωστόσο, υπάρχουν λόγοι που καθιστούν τους επενδυτές πιο προσεκτικούς. Οι συναινετικές προβλέψεις για τα EPS και το ΑΕΠ παραμένουν από τις χαμηλότερες σε όλα τις περιόδους από το 2005, όταν οι αγορές κατέγραφαν ιστορικά υψηλά. Το αδύναμο επιχειρηματικό κλίμα, τα αυξημένα μέτρα αντίληψης κινδύνου όπως η ανεστραμμένη καμπύλη απόδοσης και το υψηλό επίπεδο συγκέντρωσης των αγορών αποτελούν επίσης πιθανές αιτίες ανησυχίας.

Μεταξύ 2005 και 2007 οι ευρωπαϊκές μετοχές (FTSE Europe) διαπραγματεύονταν σε υψηλό περίπου μία φορά ανά εννέα συνεδριάσεις. Μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) το 2008-09, χρειάστηκαν άλλα οκτώ χρόνια για να χτυπήσει νέο ιστορικό υψηλό, το 2017. Έκτοτε, ο δείκτης έχει καταγράψει νέο ιστορικό υψηλό δύο φορές ανά έτοχς, εκτός από το 2023. Μέχρι στιγμής για φέτος, ο δείκτης FTSE Europe διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά περίπου μία στις πέντε συνεδριάσεις.

Η HSBC προτείνει ένα συνδυασμό κυκλικών και αμυντικών κλάδων με σύσταση «overweight» για την Ευρώπη.

- Θετική οπτική: Μετοχές με ισχυρό ιστορικό υπεραπόδοσης σε σχέση με τον δείκτη FTSE Europe όταν οι αγορές διαπραγματεύονται σε ιστορικά υψηλά.

Αρνητική οπτική: Ευρωπαϊκές εταιρείες που εμφανίζονται ευάλωτες (για τους επόμενους δώδεκα μήνες) όταν η αγορά συναλλάσσεται σε υψηλά όλων των εποχών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Βακάκης: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη Μέση Ανατολή και ζητά αύξηση της παραγωγικότητας

Motor Oil - Ελλάκτωρ: Στην «τελική ευθεία» η συμφωνία για την Ηλέκτωρ – Ποια είναι η επόμενη μέρα 

gazzetta
gazzetta reader insider insider