Πετρέλαιο: Σε υψηλά πέντε μηνών το αμερικανικό αργό - Ξεπέρασε τα 85 δολάρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Σε υψηλά πέντε μηνών το αμερικανικό αργό - Ξεπέρασε τα 85 δολάρια
επενδυτές να παρακολουθούν με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και την επίθεση της Ουκρανίας σε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου

Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο αυξήθηκαν την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου, με τους επενδυτές να παρακολουθούν με ανησυχία την κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή αλλά και την επίθεση της Ουκρανίας σε μεγάλο ρωσικό διυλιστήριο πετρελαίου, γεγονότα που προκαλούν αναταραχή όσον αφορά τον παγκόσμιο εφοδιασμό.

Το συμβόλαιο U.S. West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,44 δολ. ή 1,72%, φθάνοντας στα 85,15 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent παράδοσης Ιουνίου σημείωσε άνοδο 1,53 δολάρια ή 1,75% κλείνοντας στα 88,94 δολάρια το βαρέλι.

Τα Brent futures διαπραγματεύονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα στενό πλαίσιο μεταξύ των 75 και 85 δολαρίων το βαρέλι από την αρχή του έτους, αλλά ο αυξημένος γεωπολιτικός κίνδυνος φαίνεται να έχουν οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές.

«Η νέα εβδομάδα, ο νέος μήνας και το νέο τρίμηνο έγιναν δεκτά με κλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή με έμμεση ιρανική εμπλοκή», δήλωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην πετρελαϊκή χρηματιστηριακή PVM, σε σημείωμα που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Το Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, κατηγόρησε το Ισραήλ για τη θανατηφόρα αεροπορική επιδρομή τη Δευτέρα στο προξενείο του στη συριακή πρωτεύουσα της Δαμασκού, που φέρεται να σκότωσε τουλάχιστον επτά αξιωματικούς του.

Ο Varga προειδοποίησε ότι η πιθανότητα άμεσης εμπλοκής του Ιράν στον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς θα μπορούσε να πυροδοτήσει μια «σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή με εύλογο αντίκτυπο στον εφοδιασμό πετρελαίου».

Η Ουκρανία με τη σειρά της έπληξε την Τρίτη ένα από τα μεγαλύτερα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας με επίθεση με drone στην εξαιρετικά βιομηχανοποιημένη περιοχή Ταταρστάν νοτιοανατολικά της Μόσχας, περίπου 1.300 χιλιόμετρα από την πρώτη γραμμή της σύγκρουσης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Μέστερ (Fed): O μεγαλύτερος κίνδυνος θα ήταν να αρχίσουμε να μειώνουμε τα επιτόκια πολύ νωρίς

ΗΠΑ: Σταθερά στα 8,8 εκατ. οι κενές θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο

Γερμανία: Στο 2,3% ο πληθωρισμός το Μάρτιο - Σε χαμηλά σχεδόν τριών ετών

gazzetta
gazzetta reader insider insider