Ανοδικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδικές κινήσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες με τους επενδυτές να αναλύουν τα αποτέλεσματα σημαντικών εταιρειών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Τελευταία ενημέρωση: 15:40

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Πέμπτη, με τους επενδυτές να αναλύουν τα αποτέλεσματα σημαντικών εταιρειών για το τέταρτο τρίμηνο του 2023 από ένα ευρύ φάσμα κλάδων.

Πιο αναλυτικά, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 διαπραγματεύεται στα επίπεδα των 486 μονάδων, καταγράφοντας κέρδη 0,12%, με τον κλάδο ειδών οικιακής χρήσης να σημειώνει άνοδο 0,9% ενώ αυτός του πετρελαίου και του φυσικού αερίου υποχωρεί 0,6%. Ο δείκτης Eurostoxx 50 βρίσκεται στις 4.714 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,77%.

Στους επιμέρους δείκτες, ο γερμανικός DAX στην Φρανκφούρτη σημειώνει κέρδη 0,50% στις 17.007 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 βρίσκεται στα επίπεδα των 7.673 μονάδων, σημειώνοντας άνοδο 0,82%. Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 κινείται στο -0,02% και βρίσκεται στις 7.628 μονάδες, ενώ στο Μιλάνο ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύεται 0,63% στις 31.171 μονάδες. Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης τέλος, ο ισπανικός IBEX 35 βρίσκεται στις 9.950 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 0,63%.

Στο ταμπλό, βουτιά άνω του 17% σημειώνει η μετοχή του δανέζικου ναυτιλιακού κολοσσού Maersk μετά τη δημοσιοποίηση του outlook για την κερδοφορία του 2024 στο οποίο κυριάρχησε η «υψηλή αβεβαιότητα» εν μέσω των διαταραχών στην Ερυθρά Θάλασσα. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι αναστέλλει τις επαναγορές μετοχών εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας. Η Maersk αναμένει EBITDA μεταξύ 1 και 6 δισ. δολαρίων φέτος, σε σύγκριση με τα 9,6 δισ. δολάρια που κατέγραψε το 2023. Ο αντίκτυπος αυτής της κατάστασης προκαλεί νέα αβεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί αυτό από την πλευρά της κερδοφορίας στη διάρκεια του έτους», δήλωσε στο CNBC ο CEO, Vincent Clerc».

Μία καλύτερη από τα αναμενόμενα πτώση κατέγραψαν τα καθαρά κέρδη της Unilever για το 2023, λόγω του δυνατού τελευταίου τριμήνου, όπου η εταιρεία πούλησε περισσότερα προϊόντα, για πρώτη φορά εδώ και πάνω δύο χρόνια. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε πως προχωρά σε ένα νέο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών από το β' τρίμηνο του 2024. Η Unileve ανακοίνωσε καθαρά κέρδη ύψους 6,49 δισ. ευρώ (6,99 δισ. δολάρια) για το 2023, σε σύγκριση με τα 7,64 δισ. ευρώ το 2022 και την πρόβλεψη της FactSet που «έβλεπε» 6,23 δισ. ευρώ. Τα έσοδα για το τελευταίο τρίμηνο του 2023 αυξήθηκαν κατά 4,7%, ελάχιστα καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η μετοχή της εταιρείας κατέγραψε άνοδο 3,9% σήμερα στο Λονδίνο, η μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή άνοδο εδώ και τέσσερις μήνες.

Υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη της Siemens στο προηγούμενο τρίμηνο, παρά το γεγονός πως η μονάδα αυτοματισμού του γερμανικού κολοσσού (Digital Industries) είδε επιβράδυνση της δραστηριότητάς της, κυρίως εξαιτίας της μειωμένης ζήτησης που καταγράφηκε στην περιοχή της Ασίας. Ειδικότερα, τα βιομηχανικά κέρδη της Siemens ανήλθαν στα 2,72 δισ. ευρώ για το τρίμηνο που έληξε στα τέλη Δεκεμβρίου, υψηλότερα από την πρόβλεψη των αναλυτών για κέρδη 2,64 δισ. ευρώ. Τα κέρδη της εταιρείας ήταν αυξημένα κατά 3% σε ετήσια βάση. Η μετοχή της Siemens ενισχύεται πάνω από 1,5%.

Ελαφρώς καλύτερα από το αναμενόμενο ήταν τα κέρδη που ανακοίνωσε για το τέταρτο τρίμηνο η Credit Agricole, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας. Υποχώρησαν 25% από ένα έτος νωρίτερα σε 1,33 δισ. ευρώ (1,43 δισ. δολάρια), αλλά ήταν υψηλότερα από το 1,28 δισ. ευρώ των μέσων εκτιμήσεων των αναλυτών. Η μετοχή της τράπεζας διαπραγματεύεται στο -5,21%.

Η μετοχή της Societe Generale υποχωρεί 0,18% μετά την ανακοίνωση απότομης μείωσης στα καθαρά κέρδη τέταρτου τριμήνου. Παρά αυτή την πτώση, η τράπεζα κατάφερε να ξεπεράσει τις προβλέψεις των αναλυτών, καταγράφοντας καθαρά κέρδη 430 εκατ. ευρώ. Αυτό το νούμερο, αν και υψηλότερο από τα 404 εκατ. που αναμενόταν, αποτέλεσε μία μεγάλη πτώση, της τάξης του 60%, από τα 1,07 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν το αντίστοιχο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς.

Ασιατικά χρηματιστήρια: Ρεκόρ 34 ετών για τον Nikkei

Ο Nikkei της Ιαπωνίας οδήγησε τα κέρδη στα χρηματιστήρια στην περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού την Πέμπτη, αγγίζοντας νέα υψηλά 34 ετών, μετά από την γνωστοποίηση της έκθεσης πως η κεντρική τράπεζα της χώρας δεν θα προχωρήσει σε επιθετική σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής. Σύμφωνα με το Reuters, ο υποδιοικητής της Bank of Japan, Shinichi Uchida, δήλωσε ότι η τράπεζα είναι απίθανο να αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια, ακόμη και μετά τον τερματισμό της πολιτικής αρνητικών επιτοκίων. Ο Νikkei έκλεισε 2,06% υψηλότερα στις 36.863,28 μονάδες μετά από πτώση δύο ημερών, ενώ ο Topix έκλεισε 0,5% υψηλότερα.

Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng υποχώρησε κατά 1,27% στις 15.878 μονάδες μετά την πτώση 6,14% της μετοχής της Alibaba, που δεν κατάφερε να πιάσει την πρόβλεψη των αναλυτών για τα έσοσα του τριμήνου Δεκεμβρίου.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο CSI 300 έκλεισε 0,64% υψηλότερα στις 3.364,93, διευρύνοντας το θετικό σερί του σε τέσσερις συνεδριάσεις. Ο δείκτης Shanghai έκλεισε με άνοδο 1,28% στις 2.865 μονάδες, ενώ ο Shenzhen Component ενισχύθηκε 1,29% ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση στις 8.820 μονάδες.

Τη μεγαλύτερη πτώση τους από το 2009 σημείωσαν οι τιμές καταναλωτή της Κίνας τον Ιανουάριο, ενώ οι τιμές παραγωγού κατέγραψαν μείωση για 16ο μήνα διαδοχικό μήνα, υπογραμμίζοντας το βάθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει το Πεκίνο για την αναδιοργάνωση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε 0,8% τον Ιανουάριο σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για πτώση 0,5% σε δημοσκόπηση του Reuters και σημειώνοντας την τέταρτη διαδοχική πτώση. Σε μηνιαία βάση, ωστόσο, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,3% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο, ελαφρώς πιο αδύναμος από τις μέσες προσδοκίες για 0,4%.

Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε 0,31%, καταγράφοντας κέρδη για τρίτη σερί ημέρα.

Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης KOSPI διαμορφώθηκε στις 2.620 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 0,41%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq ενισχύθηκε κατά 1,81%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider