ΧΑ: Ισχυρά κέρδη άνω του 6,8% τον Νοέμβριο - Εκτόξευση τζίρου λόγω MSCI

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΧΑ: Ισχυρά κέρδη άνω του 6,8% τον Νοέμβριο - Εκτόξευση τζίρου λόγω MSCI
Δυνατός μήνας ο Νοέμβριος για το ΧΑ. Κύμα εισροών λόγω MSCI σε Μυτιληναίο, ΕΤΕ, Πειραιώς.

Κινήσεις σε στενό εύρος καταγράφηκαν σήμερα στο μεγαλύτερος μέρος της συνεδρίασης εν μέσω αλλαγών στις σταθμίσεις στους δείκτες MSCI μετά δε και από την αύξηση του free float στην ΕΤΕ απο το άκρως επιτυχημένο placement, ενώ ο τζίρος εκτοξεύθηκε από τα 87,32 εκατ. ευρώ (πριν τις δημοπρασίες) σε επίπεδα άνω των 250 εκατ. ευρώ, λόγω των κινήσεων των passive funds.

Ο μήνας έκλεισε πολύ δυνατά και πλέον η αγορά αναμένει με ανυπομονησία την αυριανή αξιολόγηση από τη Fitch, καθώς αν ο αμερικανικός οίκος δώσει την επενδυτική βαθμίδα μετά την S&P θα σημάνει την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στους κορυφαίους διεθνείς δείκτες, ενώ άμεσα οφέλη θα υπάρξουν και για τις τράπεζες με τη σημαντική αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού τους και την αναβάθμιση που θα έχουν μετά την οικονομία.

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Στεριώτης, Διευθύνων Σύμβουλος κυπριακής ΕΠΕΥ, «αναμένοντας με αισιοδοξία την αυριανή (Παρασκευή) αξιολόγηση της Fitch για το αξιόχρεό της Ελληνικής Οικονομίας, ο Γενικός Δείκτης «αναμετράται» πλέον με τα υψηλά τριών μηνών και εισέρχεται στον Δεκέμβριο με «ταυρικές» διαθέσεις, οι οποίες δημιουργούν άριστες προϋποθέσεις για τη συνέχεια. Η επιλεξιμότητα των ελληνικών κρατικών Ομολόγων από τους διεθνείς επενδυτές και η συμμετοχή τους σε διεθνείς ομολογιακούς δείκτες θα γίνουν ακόμη πιο εφικτές εφόσον τα θετικά πορίσματα των DBRS, S&P και Scope Ratings επιβεβαιωθούν από έναν ακόμη Οίκο.

Αποδίδοντας, βέβαια, «τα του Καίσαρος τω Καίσαρι», το εορταστικό κλίμα στα Χρηματιστήρια προέρχεται ως επί το πλείστον από το Εξωτερικό. Το κλείσιμο θέσεων υποτιμητικής κερδοσκοπίας και η παραδοσιακή εποχιακή θετικότητα έχουν πυροδοτήσει το «εισαγόμενο» Santa Claus ράλι, ενώ τα θετικά εγχώρια επιχειρηματικά νέα με «πρωταγωνιστή» τον τραπεζικό τομέα βελτιώνουν τις αποτιμήσεις. Παγκοσμίως, οι Αγορές των Ομολόγων έχουν ηρεμήσει σε σημαντικό βαθμό ακόμη και αν χρειάστηκαν καθησυχαστικές δηλώσεις μεγαλοπαραγόντων που «έδειξαν» προς την υποχώρηση στο κόστος του χρήματος, καθώς πυκνώνουν τα «στοιχήματα» ότι οι αυξήσεις επιτοκίων έχουν ολοκληρωθεί αλλά και ότι η παγκόσμια Οικονομία θα αποφύγει την ύφεση παρά τις αδυναμίες σε Κίνα, κατασκευαστικό κλάδο ΗΠΑ κλπ.

Παράλληλα, η υπερπροσφορά νέων χρεογράφων για τη χρηματοδότηση των κρατικών ελλειμμάτων το 2024 θα δυσκολέψει εκ νέου τα πράγματα στα Χρηματιστήρια Μετοχών, τα οποία είναι «συγκοινωνούντα δοχεία» με τα Ομολογιακά και μένει να φανεί αν τα διεθνή Funds θα «απαιτήσουν» υψηλότερες αποδόσεις για να τα αγοράσουν χρεόγραφα στις δημοπρασίες. Κλείνοντας με τον Γενικό Δείκτη, αυτός καλείται να «χωνέψει» την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη κίνηση τύπου “V” των τελευταίων εβδομάδων, ενώ υποστηρικτικά λειτουργεί ολόκληρο το εύρος μέχρι τις 1.200».

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με θετικό πρόσημο τον Νοέμβριο και πιο συγκεκριμένα με κέρδη 0,31% στις 1.275,13 μονάδες, με τον τζίρο να εκτινάσσεται στα 258,38 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,54% στις 3.112,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε κέρδη 0,83% στις 1.082,70 μονάδες.

Σε επίπεδο μήνα, ο ΓΔ έκλεισε με κέρδη 6,88%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 6,32% και ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε ράλι 12,44%.

Στις τράπεζες μάλιστα, καταγράφηκε κύμα εισροών στις δημοπρασίες, με την ΕΤΕ να πρωταγωνιστεί με κέρδη 1,32% στα 6,282 ευρώ, και τζίρο 59,51 εκατ. ευρώ, ενω ακολούθησε η Πειραιώς στο 1,62% και τα 3,26 ευρώ. Ηπιότερη άνοδο για Alpha στο 0,39% και για τη Eurobank στο 0,21% και τα 1,691 ευρώ.

Κύμα εισροών υπήρξε και στη Μυτιληναίος που κατέγραψε τζίρο 36,72 εκατ. ευρώ και άνοδο 1,55% στα 36,74 ευρώ, με τον ΟΤΕ να καταγράφει μίνι ράλι 2,20% στα 13,47 ευρώ.

Ισχυρή άνοδος και για τον Τιτάν στο 1,33% και τα 19,74 ευρώ, ήτοι νέα υψηλά. Κέρδη άνω του 1,4% για την Τέρνα Ενεργειακή που δείχνει να επιστρέφει φτάνοντας στα 15,69 ευρώ.

Από την άλλη, κατοχύρωση κερδών υπήρξε σε ΕΕΕ, ΜΟΗ και ΕΛΠΕ, ενώ απώλειες 1,19% κατέγραψε η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Σημαντικές απώλειες και για την Autohellas στο -2,72% και τα 12,18 ευρώ, όπως και για την ΕΧΑΕ στο -2,25%, τη Σαράντης στο -2,73% και την Ελλάκτωρ στο -2,02%.

Από την άλλη, ραλι 10,09% κατέγραψε η ΑΒΑΞ στα 1,528 ευρώ, ενώ σημαντική άνοδο κατέγραψαν Alumil, ΕΥΑΘ, και Fourlis.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

«Εκρηκτικό» ράλι για τη μετοχή της ΑΒΑΞ αναμένει η Optima

«Ταύρος» για τις ελληνικές μετοχές η JP Morgan - Top pick η Alpha Bank

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider