Γυρνά σελίδα ο θρυλικός Ελληνοαμερικανός «σορτάκιας» Τζιμ Χάνος

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γυρνά σελίδα ο θρυλικός Ελληνοαμερικανός «σορτάκιας» Τζιμ Χάνος
Ο 65χρονος επενδυτής, σχεδιάζει να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων στους επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους.

Ο διάσημος Ελληνοαμερικανός «σορτάκιας» Τζιμ Χάνος, θα μετατρέψει το hedge fund του Chanos & Co., σε οικογενειακό γραφείο που θα παρέχει «εξατομικευμένες συμβουλές για και χαρτοφυλάκια καθώς και για περιστασιακά κερδοφόρα μακροοικονομικά στοιχεία».

Ο 66χρονος επενδυτής, που ίδρυσε το αρχικό του fund Kynikos Associates το 1985, χρησιμοποιώντας την ελληνική λέξη «κυνισμός» σχεδιάζει να επιστρέψει το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων στους επενδυτές μέχρι το τέλος του έτους καθώς τα hedge funds του έχει απώλειες περίπου 4% μέχρι στιγμής φέτος, και τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας έχουν συρρικνωθεί σε λιγότερο από 200 εκατομμύρια δολάρια από περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια το 2008.

Σύμφωνα με το CNBC, η μια από τους πιο γνωστές αρκούδες της Wall Street απέκτησε φήμη από το στοίχημά του ενάντια στην Enron, την εταιρεία ενέργειας που κατέρρευσε το 2001, καθώς και για την πιο πρόσφατη, αλλά αποτυχημένη, εκστρατεία του ενάντια στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, την οποία περιέγραψε ως «τσίρκο».

Ωστόσο, μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, απομακρύνεται από τα χρηματιστηριακά ταμπλό, καθώς η Wall Street έχει σημειώσει ράλι το 2023. Ο S&P 500 ενισχύεται σχεδόν 18% για το έτος. «Δεν είναι μυστικό ότι το μοντέλο long/short έχει δεχτεί πίεση και το ενδιαφέρον για αυτούς που επιλέγουν μετοχές με βάση τα θεμελιώδη έχει ατονίσει. Ενώ είμαι τόσο παθιασμένος όσο ποτέ με την έρευνα και τις επενδύσεις, αισθάνομαι υποχρεωμένος να κυνηγήσω αυτά τα πάθη σε μια διαφορετική δομή» υπογράμμισε. «Ακόμη και μπροστά στην πολυετή ευφορία της αγοράς, έχουμε εργαστεί σκληρά για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και τις κοινές μας προσδοκίες», πρόσθεσε.

Πιο πρόσφατα, διατήρησε ένα στοίχημα ενάντια στην Tesla του Έλον Μασκ για περισσότερα από πέντε χρόνια - και έχασε. Η μετοχή έχει εκτιναχθεί περισσότερο από 1.500% από το 2015. Ο Χάνος είχε διαφωνήσει με το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας και την αποτίμησή της και επεσήμανε το 2020 ότι τα τριμηνιαία κέρδη της προήλθαν περισσότερο από τις πωλήσεις ρυθμιστικών πιστώσεων παρά από αυτοκίνητα.

Καθ' όλη τη διάρκεια του 2023, η Tesla έκανε περικοπές στις τιμές των μοντέλων S και X στην Κίνα και κυκλοφόρησε εκδόσεις χαμηλότερου κόστους για τα οχήματά της στις ΗΠΑ, καθώς οι ανταγωνιστές κέρδιζαν έδαφος στην αγορά EV. Ωστόσο, η μετοχή της Tesla εκτοξεύεται 90% φέτος καθώς οι επενδυτές «δίνουν μάχες» για να αποκτήσουν μετοχές των Big Tech και ειδικά των Magnificent 7.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ο 65χρονος κροίσος που έχασε το 98% της περιουσίας του - Είχε 40 δισ. ευρώ το 2017

Pokemon από «χρυσάφι»: Η Tiffany & Co. κυκλοφορεί μια νέα αποκλειστική συλλογή σε Τόκιο και Νέα Υόρκη

Μπαράζ επενδυτικών κινήσεων από τη Νερά Κρήτης – Οι κινήσεις ματ για αύξηση των πωλήσεων και μείωση του κόστους παραγωγής

gazzetta
gazzetta reader insider insider