Από τα ιστορικά χαμηλά, στην «κορυφή»: Το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις αυτή τη στιγμή

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από τα ιστορικά χαμηλά, στην «κορυφή»: Το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις αυτή τη στιγμή
Από τα ιστορικά χαμηλά, «αναδύθηκε» στο νόμισμα με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο, ενώ οι αναλυτές «βλέπουν» περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Ο λόγος για την πακιστανική ρουπία.

Από τα ιστορικά χαμηλά, «αναδύθηκε» στο νόμισμα με τις κορυφαίες επιδόσεις στον κόσμο, ενώ οι αναλυτές «βλέπουν» περαιτέρω περιθώρια ανόδου. Ο λόγος για την πακιστανική ρουπία.

Ήταν μόλις στις αρχές του Σεπτεμβρίου όταν το νόμισμα βρισκόταν στα ιστορικά χαμηλά επίπεδα των 307 ρουπιών, έναντι του δολαρίου, σύμφωνα με στοιχεία του LSEG και όπως μεταδίδει το CNBC. Έκτοτε, έχει σημειώσει «άλμα» 8%, φθάνοντας στις 275 έναντι του δολαρίου, σημειώνοντας όχι μόνο τα μεγαλύτερα κέρδη μεταξύ άλλων νομισμάτων, αλλά και γνωρίζοντας τις καλύτερες επιδόσεις αυτόν τον μήνα.

Αυτό αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σστην καταστολή ενός εκτεταμένου παράνομου εμπορίου δολαρίων που δρομολόγησε η κυβέρνηση, ενισχύοντας το νόμισμα.

«Η ρουπία του Πακιστάν παρέμεινε το νόμισμα με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο τον Σεπτέμβριο του 2023» δήλωσεο Tahir Abbas, επικεφαλής έρευνας στην Arif Habib Limited.

«Το νόμισμα αναμένεται να ενισχυθεί περαιτέρω, δεδομένης της συνέχισης της καταστολής και της επιβολής της κρατικής πολιτικής» επεσήμανε μάλιστα.

Πάντως, δεδομένων των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πακιστάν, εγείρονται ερωτήματα ως προς το εάν αυτή η ενδυνάμωση της ρουπίας έχει τις βάσεις της σε θεμελιώδη μεγέθη.

«Το ερώτημα είναι αν το ράλι της ρουπίας συνιστά προσωρινή ανάκαμψη ή μια ένδειξη ότι τα θεμελιώδη μεγέθη είναι ευνοϊκά» δήλωσε ο Steve Hanke, καθηγητής στο Johns Hopkins University, παρατηρώντας ότι γεωπολιτικοί και εσωτερικοί παράγοντες έχουν βαρύνει πολύ τη ρουπία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ψηφιακό ευρώ: Συνεδριάζουν σήμερα οι κεντρικοί τραπεζίτες – Τα χαρακτηριστικά και τα οφέλη του digital euro

Ποιος θα πληρώσει το σχεδόν ένα τρισ. ευρώ που χρωστάει η ΕΕ;

Πληθωριστικές πιέσεις και γεωπολιτικός κίνδυνος «ζαλίζουν» τα ελληνικά αλκοολούχα ποτά – Η κυριαρχία του ούζου

gazzetta
gazzetta reader insider insider