«Φρένο» στο ράλι του φυσικού αερίου - Γιατί μειώνονται οι προοπτικές εφοδιασμού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Φρένο» στο ράλι του φυσικού αερίου - Γιατί μειώνονται οι προοπτικές εφοδιασμού
Μειώνονται οι ταχύτητες στο ράλι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου καθώς οι έμποροι αναμένουν περισσότερη πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Chevron Corp. και των εργαζομένων σε εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία.

Μειώνονται οι ταχύτητες στο ράλι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου καθώς οι έμποροι αναμένουν περισσότερη πρόοδο στις συνομιλίες μεταξύ της Chevron Corp. και των εργαζομένων σε εργοστάσιο υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αυστραλία που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Τα συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Άμστερνταμ που αποτελούν σημείο αναφοράς της Ευρώπης, υποχωρούν την Τετάρτη κατά 3,5% στα 47,72 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Το εμπόρευμα έκλεισε την Τρίτη πάνω από την ζώνη Bollinger, έναν τεχνικό δείκτη που σηματοδοτεί ότι μπορεί να είναι υπεραγορασμένο. Τα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο υποχώρησαν 4,2%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αναφοράς υποχωρούν σήμερα μετά από άνοδο σχεδόν 40% στις προηγούμενες τρεις συνεδριάσεις. Το ολλανδικό συμβόλαιο έφτασε έστω και προσωρινά τα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα για πρώτη φορά από τον Απρίλιο.

Η Ευρώπη έχει στοκάρει αλλά ο χειμώνας έρχεται

Οι τιμές εκτινάχθηκαν αυτή την εβδομάδα εν μέσω αγωνίας για τις προμήθειες , καθώς η θερμοκρασία σταδιακά υποχωρεί και έρχεται ο χειμώνας. Παρόλο που οι ευρωπαϊκοί χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι σχεδόν γεμάτοι παρέχοντας σιγουριά απέναντι στις πιέσεις ανεφοδιασμού, θα πρέπει διαρκώς να τροφοδοτούνται καθώς ήδη χάθηκαν από πέρυσι οι τροφοδοσίες από τη Ρωσία.

Η ένταση κλιμακώνεται και με τους εργαζόμενους στα εργοστάσια LNG στην Αυστραλία να δηλώνουν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν τις απεργίες τους εκτός εάν επιτευχθεί συμφωνία για τους μισθούς και τους όρους με την εταιρεία Chevron.

Μειωμένες οι προοπτικές εφοδιασμού

Ωστόσο, οι προοπτικές του εφοδιασμού παραμένουν μειωμένες αφού το Ισραήλ διέταξε το κλείσιμο ενός μεγάλου κοιτάσματος φυσικού αερίου, επικαλούμενο ανησυχίες για την ασφάλεια καθώς κλιμακώνονται οι μάχες μεταξύ του στρατού του και της Χαμάς. Αυτό θέτει σε κίνδυνο τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, καθώς το έθνος της Βόρειας Αφρικής ενδέχεται να έρθει αντιμέτωπο με μείωση εισροών στο Ισραήλ.

Παράλληλα, η αγορά φυσικού αερίου βρίσκεται σε συναγερμό μετά τη διαπίστωση διαρροής σε υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Φινλανδίας και Εσθονίας και οι ερευνητές εκτιμούν πως μάλλον η ζημιά προκλήθηκε σκόπιμα.

Εν τω μεταξύ, οι θερμοκρασίες αναμένεται να είναι 5-6 βαθμούς Κελσίου χαμηλότερες από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα στο Παρίσι και στο Λονδίνο, τις επόμενες ημέρες αυξάνοντας τις ανάγκες για θέρμανση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Exxon: Σε διαπραγματεύσεις με την Pioneer για να πληρώσει περισσότερα από 250$ ανά μετοχή

Ισραήλ: Έτοιμο για την χερσαία επέμβαση μεγάλης κλίμακας στη Γάζα

Υπεράκτια αιολικά: «Κλείδωσαν» οι διαθέσιμες περιοχές για έργα έως το 2050 – Υποψήφιο χαρτοφυλάκιο 12-15 GW

gazzetta
gazzetta reader insider insider