Χρηματιστήριο: Χάθηκε η πρωϊνή αντίδραση και το θετικό πρόσημο - Άντεξαν οι τράπεζες

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Χάθηκε η πρωϊνή αντίδραση και το θετικό πρόσημο - Άντεξαν οι τράπεζες
Τράπεζες, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ κράτησαν την αγορά. Αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές με sell off στα ομόλογα.

Μέχρι τις 1.240 μονάδες κατάφερε να φτάσει ενδοσυνεδριακά ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο τη Δευτέρα, προτού προσγειωθεί απότομα στη συνέχεια, χάνοντας εν τέλει και το θετικό πρόσημο στις δημοπρασίες.

Οι τράπεζες συνέχισαν να δίνουν ρυθμό και να κρατούν την αγορά, παρά το profit taking που προέκυψε στα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Μάλιστα, η κίνηση της αγοράς ήταν κόντρα στο διεθνές κλίμα αβεβαιότητας στις αγορές αγορές μετοχών.

Μοχλός για την αγορά συνεχίζει να είναι η κίνηση της Eurobank και η αποεπένδυση του ΤΧΣ που ξεκινά αυτή την εβδομάδα, στην οποία αρκετοί επενδυτές προσβλέπουν σε μια δυναμική αντίδραση, που περιορίστηκε εκ νέου σήμερα και ξανά στις δημοπρασίες, με τη Eurobank να περιορίζει σημαντικά τα κέρδη της.

Όπως αναφέρει η τράπεζα, σε συνέχεια της απόφασης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, η Eurobank Ergasias Υπηρεσιών και Συμμετοχών Ανώνυμη Εταιρεία («Eurobank») ανακοινώνει την υπογραφή σύμβασης αγοράς μετοχών υπό όρους («Conditional SPA») με το ΤΧΣ για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών που κατέχει το ΤΧΣ, ήτοι 52.080.673 κοινές ονομαστικές μετοχές, που αντιστοιχούν σε ποσοστό περίπου 1,401% του καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Eurobank (οι «Μετοχές») στην τιμή των €1.80 ανά Μετοχή (η «Προσφορά»).

Να σημειωθεί επίσης πως σε ένα αρκετά εύθραυστο περιβάλλον και σε ένα κλίμα αβεβαιότητας, εν μέσω και της έναρξης της κύκλου αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, βρίσκει τον τραπεζικό κλάδο η Optima Bank, που ετοιμάζεται να περάσει το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών.

Το ισχυρό σετ αποτελεσμάτων της τράπεζας και οι φιλόδοξοι στόχοι που καλλιεργούνται, διαμορφώνουν ένα άκρως ελκυστικό επενδυτικό «story», που θα επιδιώξει να εκμεταλλευτεί προκειμένου να «χτυπήσει» τις τέσσερις συστημικές.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα της Optima είναι πως αποτελεί μια πιο «καθαρή» - από NPEs - και ταχέως αναπτυσσόμενη τράπεζα. Συγκεκριμένα, τα NPEs αυξήθηκαν οριακά κατά 0,5 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 11 εκατ. κατά το πρώτο εξάμηνο, οδηγώντας το δείκτη NPE της τράπεζας στο 0,5% έναντι 0,6% για το 2022 και σε δείκτη κάλυψης 220% έναντι 181% το 2022. Οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν επίσης, φθάνοντας προς τα 3 δισ. ευρώ πλέον, όταν στα τέλη του 2022 άγγιζαν τα 2,177 δισ. ευρώ. Κάπως έτσι ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις διαμορφώθηκε στο 72,6% έναντι 76,9% το 2022.

Ωστόσο, με τα υπάρχοντα δεδομένα η Optima θα «παίζει» στο 1,1x - 1,2x tangible equity, κάτι που συνεπάγεται σχεδόν 100% υψηλότερα επίπεδα από τη Eurobank και την Εθνική Τράπεζα. Όπως προαναφέρθηκε, το μεγαλύτερο της πλεονέκτημα είναι ότι αποτελεί μια «καθαρή» και συνεχώς αναπτυσσόμενη τράπεζα, παραμένοντας ωστόσο χαμηλότερα από το 2% των δανείων του συστήματος, ενώ, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το πρόβλημα έγκειται στο ότι οι συστημικές θα «πολεμήσουν» με χαμηλότερα spreads και φθηνότερες καταθέσεις λόγω ρευστότητας.

Όπως σημειώνει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance «τεχνικά η αγορά κάνει την μεγαλύτερη διόρθωση του έτους θυμίζοντας παρόλα αυτά ότι ακόμα ο ΓΔ καταγράφει κέρδη της τάξεως του 30%. Η αντίδραση ήρθε στο κλείσιμο της εβδομάδας με την αγορά απλά να κλείνει στις 1200 μονάδες. Το πολύ σημαντικό είναι ότι υπάρχουν τίτλοι οι οποίοι έχουν διαφορετική συμπεριφορά από την σύνολο με κάποιες να έχουν δώσει αγοραστικά σήματα και τον ΟΤΕ να βοηθάει σημαντικά τον ΓΔ με την αντίδραση του. Μένει να δούμε αν ο μήνας που κλείνει τέλος της εβδομάδας καταφέρει να μαζέψει μέρος των απωλειών και να καλύψει αν τα καταφέρει έστω πάνω από τις 1235 μονάδες. Η κοντινότερη σημαντική αντίσταση είναι στις 1245 μονάδες. Μία κατοχύρωση και μόνο του χαμηλού σε κλείσιμο θα μπορούσε να δώσει άμεσα συνέχιση της κίνησης. Θυμίζουμε τα στοπ στους κλαδικούς είναι στον ΓΔ το 1267, στον ftse25 το 3088, στον τραπεζικό το 999 και τον ftsem στο 2075 σε κλεισίματα ημέρας».

Από την άλλη, οι διεθνείς αγορές συνεχίζουν να κινούνται σε ένα τεντωμένο σχοινί, καθώς οι αποδόσεις στα ομόλογα προκαλούν έναν έντονο προβληματισμό, ενώ καταγράφεται ένα παράλληλο sell off σε ομόλογα και μετοχές. Αν οι αποδόσεις στα ομόλογα συνεχίσουν στην ανιούσα τότε σίγουρα η κατάσταση στις μετοχές θα είναι αρκετά δύσκολη.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης παρά το υψηλό 1,85% που χτύπησε έκλεισε με πτώση 0,16% στις 1.215,80 μονάδες, με τον τζίρο στα 106,7 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,07% στις 2.975,16 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 958,38 μονάδες.

Στις τράπεζες η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 2,38% στα 2,842 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 1,45% και τα 5,59 ευρώ και τη Eurobank στο 0,99% και τα 1,535 ευρώ. Παρότι μάλιστα η τελευταία βρέθηκε μέχρι και στα 1,58 ευρώ και με σημαντικούς καταλύτες μπροστά της.

Η αβεβαιότητα είναι έκδηλη στην αγορά, καθώς ακόμη και χαρτιά που μπορούν να τραβήξουν με αρκετά θετική μπροστά τους δεν τραβάνε, όπως η ΕΧΑΕ που έκλεισε με ήπια άνοδο 0,32% στα 4,74 ευρώ.

Υψηλή διαφοροποίηση και μεικτά πρόσημα στην αγορά, με τον ΟΠΑΠ, τη ΔΕΗ και την Autohellas να κρατούν την αγορά καταγράφοντας κέρδη 1,92%, 1,5% και 1,07% αντίστοιχα. Από την άλλη, ισχυρή πτώση κατέγραψαν Μυτιληναίος (-2,25%), ΟΤΕ (-2,44%) και Viohalco (-3,64%). Ισχυρές απώλειες 2,35% για τη Σαράντης στα 7,07 ευρώ αλλά αντίδραση 1,91% για την Ελλάκτωρ.

Hard rock στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, με την EpsilonNet στο -7,87% και τα 8,20 ευρώ και την Alumil στο -4,87% και τα 2,15 ευρώ. Πτώση 2,15% για ΑΒΑΞ, 2,35% για την Profile και -3,42% για την Entersoft, τον κλάδο της πληροφορικής να επηρεάζει αρκετά από τη κατάσταση στην EpsilonNet.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πώς υποδέχεται ο τραπεζικός κλάδος την Optima στο Χρηματιστήριο

Τράπεζες: Η πρόταση της Eurobank στο ΤΧΣ ανοίγει τον χορό των εξελίξεων σε μεγάλες και μικρές

Profit taking στα ελληνικά ομόλογα συστήνει η JP Morgan

gazzetta
gazzetta readerinsiderinsider