Eurobank Equities: «Μείνετε τοποθετημένοι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου» - Ο «καταλύτης» του investment grade είναι μπροστά

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Eurobank Equities: «Μείνετε τοποθετημένοι στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου» - Ο «καταλύτης» του investment grade είναι μπροστά
Σύσταση προς τους επενδυτές να παραμείνουν στο ταμπλό του Χρηματιστήριου Αθηνών και να καρπωθούν τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - σε πρώτο βαθμό από τη DBRS και εν συνεχεία ακόμη περισσότερο από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης - απευθύνει η Eurobank Equities.

Σύσταση προς τους επενδυτές να παραμείνουν τοποθετημένοι ταμπλό του Χρηματιστήριου Αθηνών και να καρπωθούν τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας - σε πρώτο βαθμό από τη DBRS και εν συνεχεία ακόμη περισσότερο από τους αμερικανικούς οίκους αξιολόγησης - απευθύνει η Eurobank Equities.

Οι ελληνικές μετοχές κατέγραψαν ένα καλοκαίρι μάλλον πιο ήπιων και χαμηλών αποδόσεων (άνοδος 4,7% τον Ιούλιο και πτώση 1,6% τον Αύγουστο), καθώς η προοπτική της περαιτέρω αναρρίχησης των ήδη υψηλών επιτοκίων ενίσχυσε τις ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία, οδηγώντας σε διεύρυνση των risk premium για τις μετοχές εν μέσω χειρότερων συνθηκών ρευστότητας, εξαιτίας της χαμηλής εποχικότητας.

Με τις ελληνικές μετοχές να έχουν ήδη σημειώσει άνοδο 35% από τις αρχές του έτους (οι τράπεζες βρίσκονται στο +55%), το risk - reward σε βραχυπρόθεσμη βάση φαίνεται σε συμμετρία καθώς το εύθραυστο διεθνές κλίμα εξισορροπείται από τα ισχυρά εγχώρια θεμελιώδη μεγέθη, τις ελκυστικές αποτιμήσεις και τους θετικούς «καταλύτες». Δεδομένων των θετικών εγχώριων μεσοπρόθεσμων προοπτικών, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι οι επενδυτές ενισχύουν επιλεκτικά τις θέσεις τους κατά τη διάρκεια των διεθνών διορθώσεων. Η προτιμώμενη λίστα επιλογών της Χρηματιστηριακής είναι ένας συνδυασμός ποιοτικών ονομάτων με υψηλή θέση κερδοφορίας και μερισματικής πολιτικής (ΟΠΑΠ, Jumbo, Mytiineos) που συμπληρώνεται περαιτέρω από μετοχές με υψηλότερο beta και χαμηλές αποτιμήσεις, όπως η ΔΕΗ και η Τράπεζα Πειραιώς.

Το Χρηματιστήριο έχει σημειώσει άνοδο 13% από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση (21 Μαΐου) αλλά μόλις 0,5% από τον δεύτερο εκλογικό γύρο (23 Ιουνίου), καθώς η αποκρυστάλλωση του πολιτικού σκηνικού τιμολογήθηκε εν μέρει στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δύο γύρων. Συνεπώς, η ενίσχυση των θεμελιωδών μεγεθών και οι έντονα θετικές αναθεωρήσεις κερδών (τόσο για τις τράπεζες όσο και για τον κλάδο των μη χρηματοοικονομικών) διατήρησαν τις αποτιμήσεις σε πολύ ελκυστικά επίπεδα. Ενδεικτικά, ο κλάδος των μη χρηματοοικονομικών εξακολουθεί να διαπραγματεύεται με EV/EBITDA για τους επόμενους δώδεκα μήνες σε επίπεδα χαμηλότερα του 6x, στο χαμηλό άκρο του ιστορικού εύρους συναλλαγών και με discount άνω του 20% έναντι των αντίστοιχων στην ΕΕ.

Ως προς τις τράπεζες, τόσο η Alpha Bank όσο και η Τράπεζα Πειραιώς εμφανίζουν τα χαμηλότερα επίπεδα αποτιμήσεων, με δείκτη P/TBV στο 0,5x - 0,6x υποδεικνύοντας έτσι υψηλά περιθώρια για τη μείωση του χάσματος έναντι των αντίστοιχων ξένων τραπεζικών τίτλων στη βάση της πεποίθησης για την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών για μια διατηρήσιμη διψήφια παραγωγή ενσώματων ιδίων κεφαλαίων.

Με την Ελλάδα να προσφέρει την υψηλότερη δυναμική κερδών στην Ευρώπη, μια φθηνή «πηγή» κυκλικότητας, ελκυστικές αποτιμήσεις, χαμηλή τοποθέτηση, «υγιείς» μακροοικονομικές προοπτικές (μόνο εν μέρει τσαλακωμένες από τις επιπτώσεις των πρόσφατων πλημμυρών, που πιθανότατα θα κοστίσουν πάνω 1% του ΑΕΠ), σταθερό προφίλ αύξησης κερδών για εισηγμένες και τεχνικούς καταλύτες (επικείμενη αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης). Ως εκ τούτου, η Eurobank Equities αναμένει ότι η εγχώρια αγορά θα έχει υπεραποδώσει (outperform) τους επόμενους δώδεκα μήνες, αν εξαιρεθεί οποιαδήποτε σημαντική μεταβολή κινδύνου.

Σύμφωνα με τη Χρηματιστηριακή, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας έχει καλώς εκτιμηθεί ως βασικός «καταλύτης» που θα συμβάλει στην προσέλκυση επενδυτικών ροών, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα της αγοράς και οδηγώντας σε μείωση του risk - premium. Αν και η Ελλάδα έχει όντως αναβαθμιστεί σε investment grade από την Scope και την Παρασκευή από τη DBRS (με την τελευταία να είναι μεταξύ των οίκων που αποδέχεται η ΕΚΤ), οι άλλοι κύριοι οίκοι αξιολόγησης στους οποίους επικεντρώνονται κυρίως οι επενδυτές (Standard & Poor's, Fitch, Moody's) και ως εκ τούτου, αυτός ο «καταλύτης» είναι ακόμα μπροστά μας.

Επιπλέον, να τονισθεί πως σε επίπεδο αγορών - διαχειριστών, στον κλάδο των οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας κυριαρχούν οι τρεις μεγάλοι οίκοι - Moody's, Standard & Poor's και Fitch - οι οποίοι ελέγχουν το 95%, με τη Moody's και τη Standard & Poor's να καλύπτουν το 80% της διεθνούς αγοράς και τη Fitch το 15%.

Αν και ορισμένοι συμμετέχοντες στην αγορά έχουν προειδοποιήσει ότι το θέμα του re - rating ενόψει της αναβάθμισης του Δημοσίου μπορεί να έχει ήδη κάνει τον κύκλο του, η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι υπάρχουν ακόμα πολλά περιθώρια, δεδομένου του άνω του 6% του Equity Risk Premium (ERP) που είναι ενσωματωμένο στην τιμή του κλάδου των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών (περίπου 9% COE). Ενδεικτικά, μια μείωση κατά 1 ποσοστιαία μονάδα στο κόστος ιδίων κεφαλαίων θα μεταφραζόταν - ceteris paribus - σε ανοδικό περιθώριο κατά 13%. Όσον αφορά τις τράπεζες, δεδομένου του υψηλότερου COE που ενσωματώνεται στις τιμές (ξεπερνά για παράδειγμα το 17% για την Alpha και την Τράπεζα Πειραιώς), τα ανοδικά περιθώρια από τη συμπίεση του risk premium είναι πιο σημαντική.

Η Χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι μετοχές που εντάσσονται στον δείκτη MSCI Standard θα ωφεληθούν περισσότερο από την προκύπτουσα πτώση του κόστους ιδίων κεφαλαίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider