Απώλειες στη Wall Street: Πιέσεις από τις αποδόσεις των ομολόγων - Φόβοι για Fed και επιτόκια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Απώλειες στη Wall Street: Πιέσεις από τις αποδόσεις των ομολόγων - Φόβοι για Fed και επιτόκια
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,57% στις 34.443 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 4.465 μονάδες, ενώ ο Nasdaq απώλεσε 1,06% στις 13.872 μονάδες.

H Wall Street «κοκκίνισε» την Τετάρτη, με τον Σεπτέμβριο να επιβεβαιώνει τη φήμη του ως αδύναμος μήνας για τις αγορές των μετοχών, υπό το βάρος της ανόδου των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων, ενώ ενισχύθηκαν εκ νέου οι επενδυτικές ανησυχίες ότι η Fed θα συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων.

Ο Dow Jones υποχώρησε 0,57% στις 34.443 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,7% στις 4.465 μονάδες, ενώ ο Nasdaq απώλεσε 1,06% στις 13.872 μονάδες. Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν, επιβαρύνοντας ξανά τα assets, ενώ πιεζόμενες από τα επιτόκια, οι τεχνολογικές μετοχές παρουσίασαν χαμηλές πτήσεις. Τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν η Nvidia και η Tesla, με βουτιά άνω του 3% η καθεμία. Η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων της Τετάρτης συνέπεσε με τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία που τροφοδότησαν ανησυχίες σχετικά με την πιθανότητα περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ, αυξήθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο. Τόσο οι εξαγωγές όσο και οι εισαγωγές αυξήθηκαν τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές αυξήθηκαν 1,6% στα 251,7 δισ. δολάρια τον Ιούλιο, μετά από τρεις διαδοχικούς μήνες πτώσης. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,7% στα 316,7 δισ. δολάρια, στην τρίτη μηνιαία αύξησή τους φέτος. «Μακροπρόθεσμα, το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται. Το εμπόριο υποφέρει από την κατάσταση στην Ουκρανία και την πρόσφατη επιδείνωση των παγκόσμιων προοπτικών. Η ασθενής ζήτηση από την Ευρώπη και την Κίνα ώθησε τις εξαγωγές προς τα κάτω» υπογραμμίζεται σε σχόλιο του MarketWatch. Ταυτόχρονα, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υποχώρησαν ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, αλλά όχι αρκετά για να αναθερμάνουν την ζήτηση.

Παράλληλα, ο συνολικός όγκος αιτήσεων για στεγαστικά δάνεια υποχώρησε 2,9% την περασμένη εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη, σύμφωνα με τον εποχικά προσαρμοσμένο δείκτη της Mortgage Bankers Association. Το μέσο επιτόκιο συμβολαίου για ένα σταθερό στεγαστικό δάνειο 30 ετών μειώθηκε 10 μονάδες βάσης στο 7,21% από 7,31%, για δάνεια με 20% προκαταβολή. «Οι αιτήσεις για στεγαστικά δάνεια μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1996, παρά τη μείωση των επιτοκίων των στεγαστικών», δήλωσε ο οικονομολόγος Joel Kan στο CNBC. «Τα επιτόκια παρέμειναν πάνω από 1% υψηλότερα σε σύγκριση με πριν από ένα χρόνο, παρά τα ανάμεικτα στοιχεία για την υγεία της οικονομίας και τα σημάδια μιας ψυχρής αγοράς εργασίας».

Εντωμεταξύ, η πιο πρόσφατη έκδοση της Μπεζ Βίβλου της Fed έδειξε πως η οικονομία των ΗΠΑ σημείωσε μέτρια ανάπτυξη τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ενώ υπήρξε επιβράδυνση στις αυξήσεις των τιμών. Μέρος των απωλειών οφείλεται στις τιμές του πετρελαίου, οι οποίες ανήλθαν σε υψηλό από τον Νοέμβριο μετά την απόφαση Ριάντ και Μόσχας να παρατείνουν τις εθελοντικές περικοπές στην παραγωγή. «Η αύξηση των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει τον πληθωρισμό και, σε συνδυασμό με μια ισχυρότερη από το αναμενόμενο οικονομία, οι επικείμενες αποφάσεις της Fed για τα επιτόκια θα έχουν βαρύνουσα σημασία» εκτιμά ο Μοχάμεντ Ελ - Εριάν της Allianz. «Δεν πρόκειται να κάνουν αυξήσουν τα επιτόκια αυτόν τον μήνα, αλλά θα κρατήσουν ανοιχτή την πόρτα για το μέλλον», πρόσθεσε ο έμπειρος οικονομολόγος.

Εμπορεύματα

Νέα κέρδη κατέγραψε το πετρέλαιο την Τετάρτη, με τις τιμές στις ΗΠΑ να σημειώνουν την ένατη συνεχόμενη άνοδο - στο μεγαλύτερο σερί ημερήσιων κερδών από τις αρχές του 2019. Aναλυτικότερα, το αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύθηκε 1%, για να διαμορφωθεί στα 87,54 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» κινήθηκαν ανοδικά για 9η συνεχόμενη συνεδρίαση, στο μεγαλύτερο ημερήσιο σερί κερδών από τον Ιανουάριο του 2019.

Το αργό πετρέλαιο Brent παράδοσης Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 0,6%, στα 90,60 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, σημειώνοντας άνοδο για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση, ολοκληρώνοντας τη διαπραγμάτευση σε υψηλό από τις 16 Νοεμβρίου. Η βενζίνη παράδοσης Οκτωβρίου κέρδισε 0,8% στα 2,60 δολάρια το γαλόνι, ενώ το πετρέλαιο θέρμανσης παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε 0,8% στα 3,19 δολάρια το γαλόνι. Τέλος, το φυσικό αέριο παράδοσης Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 2,51 δεολάρια ανά εκατομμύριο βρετανικές θερμικές μονάδες, με απώλειες 2,8%.

Ο χρυσός κατέγραψε πτώση για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την Τετάρτη, με τις τιμές των πιο ενεργών συμβολαίων του να διαμορφώνονται σε χαμηλό από τις 25 Αυγούστου, σύμφωνα με τα στοιχεία του FactSet. Το πολύτιμο μέταλλο βρέθηκε υπό νέο κλοιό ποιήσεων την Τετάρτη, καθώς τα ισχυρότερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ «ενίσχυσαν τις προσδοκίες σχετικά με τα επιτόκια της Fed ότι θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», όπως εκτίμησε μιλώντας στο MarketWatch ο Λουκμάν Οτουνούγκα, διευθυντής ανάλυσης αγοράς της FXTM.

«Το πολύτιμο μέταλλο παραμένει κάτω από το έλεος της ανατίμησης του δολαρίου και των αυξανόμενων αποδόσεων του Δημοσίου» επεσήμανε με τον χρυσό παράδοσης Δεκεμβρίου να υποχωρεί 0,4%, για να διαμορφωθεί στα 1.944,20 δολάρια η ουγγιά στην Comex. Το ασήμι παράδοσης Δεκεμβρίου υποχώρησε σχεδόν 1,6%, στα 23,50 δολάρια η ουγγιά. Ο χαλκός παράδοσης Δεκεμβρίου διαμορφώθηκε στα 3,79 δολάρια η λίβρα, με πτώση1,6%. Η πλατίνα παράδοσης Οκτωβρίου διολίσθησε 2% στα 915,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το παλλάδιο παράδοσης Δεκεμβρίου απώλεσε 0,3% στα 1.210,70 δολάρια η ουγγιά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κυριάρχησε η νευρικότητα στο ΧΑ - Πτώση με χαμηλό τζίρο

Ενεργειακές και πληθωριστικές ανησυχίες έφεραν απώλειες στις ευρωαγορές

Mega - deal στην κυβερνοασφάλεια: Η Thales εξαγοράζει την Imperva για 3,6 δισ. δολάρια

gazzetta
gazzetta reader insider insider