Wall Street: Οι προσδοκίες για τα επιτόκια έφεραν κέρδη την Πέμπτη - Σε υψηλό 15 μηνών ο S&P 500 

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: Οι προσδοκίες για τα επιτόκια έφεραν κέρδη την Πέμπτη - Σε υψηλό 15 μηνών ο S&P 500 
Μεγάλη άνοδος για τον Nasdaq στο αμερικανικό χρηματιστήριο την Πέμπτη, αναμένοντας και τα εταιρικά αποτελέσματα.

Άνοδο για 4η συνεχόμενη μέρα κατέγραψε για την Πέμπτη η Wall Street εν μέσω των προσδοκιών των επενδυτών για «στροφή» από την πολιτική των υψηλών επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,14% ή 47,71 μονάδες στις 34.395 μονάδες.

Ο S&P 500 ισχυροποιήθηκε 0,83% ή 37,06 μονάδες στις 4.509 μονάδες. Είναι η πρώτη φορά που ο δείκτης κλείνει πάνω από τα επίπεδα των 4.500 μονάδων τους τελευταίους 15 μήνες.

Ο Nasdaq κέρδισε 1,58% ή 219,61 μονάδες στις 14.138 μονάδες.

Σημειώνεται πως και οι 3 δείκτες κινούνται προς σημαντική εβδομαδιαία άνοδο.

Οι επενδυτές ελπίζουν σε τέλος της «σφιχτής» πολιτικής της Fed

Στο επίκεντρο του θετικού κλίματος στην Wall Street για την Πέμπτη βρέθηκαν τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού κατά τον Ιούνιο, που παρουσιάσαν την ηπιότερη ετήσια άνοδο τους από τον Αύγουστο του 2020. Μαζί με τις χθεσινές ανακοινώσεις για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ κατά τον περασμένο μήνα, δίνουν στους επενδυτές «πάτημα» για το ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας (Fed) μπορεί να σταματήσει τις αυξήσεις των βασικών της επιτοκίων μετά από το καλοκαίρι.

Ωστόσο, μένει να φανεί το κατά πόσο αυτή η προσδοκία των αγορών θα γίνει πράξη, την ώρα που έχει προεξοφληθεί μια αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης από τη συνεδρίαση της νομισματικής επιτροπής της τράπεζας (FOMC) μέσα στον Ιούλιο, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Από την πλευρά της, το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας και επικεφαλής της Fed στο Σαν Φρανσίσκο, Μέρι Ντάλι, δήλωσε πως «είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι κηρύξαμε τη νίκη στον πληθωρισμό». Η ίδια υποστήριξε πως θέλει να αρχίσει να κατευθύνεται προς ένα ουδέτερο επιτόκιο καθώς οι ΗΠΑ πλησιάζουν τον στόχο της Fed για πληθωρισμό στο 2%.

Πέρα από τα επιτόκια, η Wall Street εστιάζει στις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο του 2023. Σημειώνεται πως την Παρασκευή θα ανακοινώσουν τα μεγέθη τους μεγάλες αμερικανικές τράπεζες, όπως οι JP Morgan, Citi και BlackRock.

Εμπορεύματα

Σε πολύμηνα υψηλά «σκαρφάλωσαν» για την Πέμπτη τα συμβόλαια του πετρελαίου. Τα συμβόλαια του αμερικανικού αργού, παράδοσης Αυγούστου, ενισχύθηκαν 1,5% ή 1,14 δολάρια στα 76.89 δολάρια ανά βαρέλι. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Απριλίου.

Κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του Ιουνίου βρέθηκαν για την Πέμπτη τα συμβόλαια του χρυσού, καθώς ενισχύθηκαν 2,10 δολάρια ή 0,1% στα 1.963,80 δολάρια ανά ουγγιά.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Κέρδη 1% κατέγραψε η μετοχή της Delta Airlines αφότου η αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε ιστορικό υψηλό εσόδων στα τριμηνιαία έσοδα και κέρδη χάρη στην αυξανόμενη ταξιδιωτική ζήτηση που αψηφά τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση εδώ και μήνες. Τα διεθνή ταξίδια και η ζήτηση για θέσεις premium, όπως η πρώτη θέση, ξεχώρισαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου που έληξε στις 30 Ιουνίου, ενώ η πτώση κατά 22% στο κόστος καυσίμων της Delta ενίσχυσε τα κέρδη της εταιρείας.

Άνοδο 2% σημείωσε ο τίτλος της PepsiCo με την εταιρεία να αναφέρει έσοδα ύψους 22,32 δισ. δολαρίων στο β' τρίμηνο, τη στιγμή που αναλυτές σε έρευνα της Refinitiv ανέμεναν έσοδα 21,73 δισ. δολαρίων.Ταυτόχρονα, εμφάνισε καθαρά κέρδη 2,75 δισ. δολαρίων ή 1,99 δολαρίων/μετοχή έναντι 1,43 δισ. δολαρίων ή 1,03 δολαρίων/μετοχή, ένα χρόνο νωρίτερα.

Μάκρο

Πτωτικά κινήθηκαν στις ΗΠΑ οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κατά την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Οι νέες αιτήσεις διαμορφώθηκαν σε 237.000 έναντι 249.000 την προηγούμενη εβδομάδα και ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 250.000 αιτήσεις.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

IIF: 22 δισ. δολάρια «μάζεψαν» οι αναδυόμενες οικονομίες τον Ιούνιο

Κακάο: Η μεγαλύτερη παραγωγός στον κόσμο «παγώνει» τις εξαγωγές - Εν μέσω του ρεκόρ στις τιμές

Ινδία: Σκέψεις για απαγόρευση όλων των εξαγωγών ρυζιού εκτός από το Basmati

gazzetta
gazzetta reader insider insider