Συνέχεια στις «υψηλές πτήσεις» για την Aegean - Νέα τιμή στόχος από τη Eurobank Equities

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέχεια στις «υψηλές πτήσεις» για την Aegean - Νέα τιμή στόχος από τη Eurobank Equities
Υψηλά περιθώρια για τη μετοχή της Aegean από τη Eurobank Equities. Ψηλώνει έσοδα και κέρδη. Βλέπει μέρισμα από τη χρήση του 2023.

Αξιοσημείωτη δυναμική έχει επιδείξει η Aegean μέχρι στιγμής για το τρέχον έτος, έχοντας πετύχει θετικά EBITDA ύψους 19 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο, που χαρακτηρίζεται συνήθως από ζημιές, με μόχλευση για την αύξηση των εκκρεμών εσόδων (υψηλότερα κατά 30% έναντι του αντίστοιχου χορνικού διαστήματος του 2019) κυρίως χάρη στην ισχυρή τιμολόγηση (οι ναύλοι αυξήθηκαν κατά 11% σε ετήσια βάση και κατά 30% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019) και τους υγιείς όγκους (αυξημένη επιβατική κίνηση κατά 11% έναντι του πρώτου τριμήνου του 2019).

Ως αποτέλεσμα, οι καθαρές ζημιές της εταιρείες μειώθηκαν στα 14 εκατ. ευρώ, αρκετά καλύτερα από τα 35 εκατ. ευρώ που ήταν στο πρώτο τρίμηνο του 2019. Επιπλέον, η παραγωγή ρευστότητας ήταν ισχυρή, σύμφωνα με τη Eurobank Equities, με την Aegean να αυξάνει την καθαρή ταμειακή της θέση κατά περισσότερο από 130 εκατ. ευρώ, έναντι 393 εκατ. ευρώ στα τέλη του 2022.

Δεδομένου του ισχυρού πρώτου τριμήνου και των ισχυρών ενδείξεων για τη θερινή περίοδο, η Χρηματιστηριακή αυξάνει τις εκτιμήσεις της για τα έσοδα για το 2023 κατά 5% (στα 1,6 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε ετήσια βάση) κυρίως ως αποτέλεσμα των καλύτερων ναύλων από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως (σταθερά, στα 20 ευρώ περίπου περισσότεροι επιβάτες έναντι του 2019).

Η Eurobank Equities εξακολουθεί να αναμένει αύξηση κατά 18% σε ετήσια βάση στα διαθέσιμα επιβατο - χιλιόμετρα (ASK) και αύξηση κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες στους συντελεστές φορτίου, η οποία αναμένει ότι θα φτάσει κοντά στα επίπεδα του 2019. Αν και εκτιμά ότι θα παραμείνουν οι προκλήσεις σε επίπεδο κόστους, με το μέσο κόστος ανά χιλιομετρική θέση (CASK - εκτός καυσίμων) στο +4% σε ετήσια βάση, βλέπει μια σταδιακή αποσυμπίεση του κόστους καυσίμων και χαμηλότερο από το αναμενόμενο κόστος συντήρησης. Συνολικά, η Eurobank Equities αύξησε σημαντικά (κατά 18%) τα EBITDA του 2023 στα 355 εκατ. ευρώ, υποδηλώνοντας αύξηση κατά 29% σε ετήσια βάση.

Παράλληλα, η μετοχή της Aegean ενισχύθηκε άνω του 40% από τα προ πανδημίας επίπεδά της, αξιοποιώντας τη βελτιωμένη δυναμική των κερδών και τις ισχυρές τάσεις της καλοκαιρινής ζήτησης και τις προοπτικές του τουρισμού. Παρά το ράλι (άνω του 110% από τις αρχές του έτους), η αποτίμηση παραμένει ελκυστική στ 5,2x σε 12μηνο fwd EV/EBITDAR, καθώς τα κέρδη έχουν επίσης αυξηθεί παράλληλα.

Με τη μετοχή να διαπραγματεύεται με discount άνω του 20% έναντι των καλύτερων στην κατηγορία ομοτίμων, έχοντας έναν πολύ ισχυρό ισολογισμό και βρισκόμενη σε μια καλή θέση για να συνεχίσει τις διανομές μερισμάτων (η Χρηματιστηριακή υποθέτει μέρισμα 0,26 ευρώ από τα κέρδη του 2023), η Eurobank Equities υποστηρίζει ότι το risk reward παραμένει άκρως ελκυστικό. Εκτιμά ότι η Aegean παίζει με ένα δείκτη EV/EBITDAR στο 5,8x για το 2023, σύμφωνα με τον ιστορικό μέσο όρο και λίγο υψηλότερο από την προηγούμενη υπόθεσή της Χρηματιστηριακή (5,5x) για να αντικατοπτρίζει την καλύτερη προβολή των κερδών και χαμηλότερα ελληνικά ασφάλιστρα κινδύνου μετά τις εκλογές.

Ως αποτέλεσμα, η Eurobank Equities αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 13,9 ευρώ, πράγμα που σημαίνει 5,6x για το 2024 ως προς τον δείκτη EV/EBITDAR.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

JP Morgan: Αναβαθμίζει τις ελληνικές μετοχές σε «overweight» - Στις κορυφαίες επιλογές η Alpha Bank

HIG Capital: Ενδιαφέρον για ΟΛΘ εφόσον πουλάει ο Σαββίδης - Επενδύσεις άνω του 1,5 δισ.

Bitcoin: Κέρδη 84% για το α' εξάμηνο του 2023 - Οι επόμενοι καταλύτες για τα crypto

gazzetta
gazzetta reader insider insider