Ανοδική εκτόνωση στο Χρηματιστήριο - «Ράλι» σε όλο το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοδική εκτόνωση στο Χρηματιστήριο - «Ράλι» σε όλο το ταμπλό
Ισχυρή αντίδραση και επάνοδος των αγοραστών στο Χρηματιστήριο. Ξεχώρισαν τράπεζες, ΔΕΗ και Intrakat.

Ισχυρή αντίδραση και επάνοδος των αγοραστών στο Χρηματιστήριο, με σημαντικό κύμα εισροών σε όλο το φάσμα του ταμπλό αλλά με μεγαλύτερη έμφαση σε τράπεζες και ΔΕΗ.

Από τη μία οι τράπεζες συνεχίζουν να αποτελούν το βασικό μοχλό κίνησης της αγοράς και από την άλλη τα όσα ανέφερε ο Γ. Στάσσης της ΔΕΗ αποτέλεσαν εφαλτήριο επιθετικών τοποθετήσεων.

Αναλυτικότερα ως προς τις τράπεζες το «σήμα» Καραβία σχετικά με τη διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ έδωσε ένα ισχυρό boost στον κλάδο. Συγκεκριμένα, ποσό ως 98,95 εκατ. ευρώ, ήτοι 1,90 ευρώ ανά μετοχή έχει προτείνει το ΔΣ της Eurobank να διατεθεί για την επαναγορά του 1,4% που κατέχει το ΤΧΣ. Φυσικά, το 1,90 ευρώ ανά μετοχή, συνεπάγεται ισχυρά ανοδικά περιθώρια για τη μετοχή τόσο της ίδιας, όσο και των υπολοίπων που θα κινηθούν προς τη φάση αποδέσμευσης από το ΤΧΣ.

Πέραν αυτού ακολούθησε και η JP Morgan που τόνισε πως παρότι οι αναβαθμίσεις στο σκέλος των καθαρών εσόδων από τόκους των ελληνικών τραπεζών μπαίνουν στο τελικό τους στάδιο, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν άκρως θετικές, με τον αμερικανικό οίκο να επανέρχεται δυναμικά γύρω από την πορεία του κλάδου, διατηρώντας την «overweight» σύσταση, με υψηλότερες τιμές στόχους.

H JP Morgan αυξάνει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των τεσσάρων συστημικών που πλέον διαμορφώνονται στα 2 ευρώ για την Alpha Bank (από 1,50 ευρώ προηγουμένως), στα 1,90 ευρώ για τη Eurobank (από 1,60 ευρώ προηγουμένως), στα 7,30 ευρω για την Εθνική Τράπεζα (από 6,30 ευρώ προηγουμένως) και στα 3,90 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς (από 2,35 ευρώ πρηγουμένως).

Παράλληλα, την πρόβλεψη ότι το 2023 θα ξεπεράσει τα 1,1 δισ. ευρώ η λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ σε επαναλαμβανόμενη βάση, προσεγγίζοντας τα 1,2 δισ., επανέλαβε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, κατά την τοποθέτησή του στη Γενική Συνέλευση των μετόχων. Στο ίδιο μήκος κύματος, επανεπιβεβαίωσε πως το 2024 η ΔΕΗ θα προχωρήσει σε διανομή μερίσματος, για την οικονομική χρήση του τρέχοντος έτους.

«Ο μετασχηματισμός της ΔΕΗ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο δρόμος για την επιχείρηση είναι "πράσινος", πελατοκεντρικός και ψηφιακός», σημείωσε ο κ. Στάσσης, προσθέτοντας ότι παρά τις πρωτόγνωρες προκλήσεις εντός του 2022, λόγω της ενεργειακής κρίσης, η εταιρεία προχώρησε αποφασιστικά στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου. Σε αυτό το πλαίσιο, έθεσε τα θεμέλια για την «είσοδό» της στην παραγωγή πράσινου υδρογόνου, μέσω της Hellenic Hydrogen, της κοινοπραξίας που δημιούργησε με τη Motor Oil. Με «όχημα» της κοινοπραξία στόχος είναι να καταστεί ηγέτιδα δύναμη στην Ελλάδα στον κλάδο του υδρογόνου, αξιοποιώντας την παραγωγική βάση της ΔΕΗ σε μονάδες ΑΠΕ και την τεχνογνωσία της Motor Oil.

Πέραν αυτών, το Χρηματιστήριο αρχίζει έστω και σταδιακά να βλέπει μια πιο άμεση χρονικά αναβάθμιση. Ενδεικτικό το ρεπορτάζ του insider.gr, καθώς στις 4 Αυγούστου καλείται ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope, να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία και κυρίως να δείξει εάν μπορεί να αποτελέσει εκ νέου τον πρώτο οίκο που θα σημάνει πλέον την επιστροφή της χώρας στο καθεστώς της επενδυτικής βαθμίδας.

Τα αντανακλαστικά των αναλυτών ήταν και παραμένουν άμεσα καθώς, ήταν οι πρώτοι, πριν από περίπου επτά μήνες, που έδωσαν το θετικό outlook στην Ελλάδα με αξιολόγηση «ΒΒ+» (μία βαθμίδα χαμηλότερα από την επενδυτική), δείχνοντας προς την κατεύθυνση ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας το επόμενο προσεχές διάστημα (την περίοδο εκείνη).

Κάπως έτσι, και μετά το πέρας της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης και τη νέα τετραετία που ανοίγεται για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, το insider.gr επικοινώνησε με τον Dennis Shen, Director της Scope Ratings και υπεύθυνο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (καθώς αναμένεται - εκτός απροόπτου - να είναι ο πρώτος που θα μιλήσει) θέλοντας να σκιαγραφήσει τις προθέσεις του οίκου με φόντο την κρίσιμη επερχόμενη αξιολόγηση.

Να σημειωθεί πως «αρκετά αισιόδοξος» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα εμφανίστηκε την Τετάρτη ο Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξη που παραχώρηση στο Bloomberg.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναφέρθηκε στην εκλογική αναμέτρηση της περασμένης Κυριακής, που ανέδειξε πρώτο και αυτοδύναμο κόμμα της ΝΔ του Κυριάκου Μητοτάκης. Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, «υπάρχει σταθερή κυβέρνηση τώρα με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή η κυβέρνηση θέλει να κάνει μεταρρυθμίσεις. Επομένες είμαι σίγουρος πως μετά από τις προγραμματικές δηλώσεις που θα κάνει η κυβέρνηση στη Βουλή, η επενδυτική βαθμίδα θα είναι θέμα εβδομάδων, αν όχι και ημερών».

Να σημειωθεί πως και η αποχώρηση του Τσίπρα από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ πιθανώς να εξαλείφει πλήρως τις όποιες αβεβαιότητες και το πολιτικό ρίσκο που μπορεί να έβλεπαν ξένοι θεσμικοί στην αγορά, και ιδιαίτερα για τις τράπεζες και τη ΔΕΗ που αρκετά αναφέρονταν από το κόμμα της Αριστεράς και τον ίδιο.

Στο ταμπλό, ισχυρό μπάσιμο των αγοραστών σε τράπεζες αλλά και άλλους δεικτοβαρείς τίτλους, καθώς η αγορά αρχίζει σταδιακά να προεξοφλεί μια πιο άμεση αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας.

Το ΧΑ αρχίζει να βγάζει εκ νέου σημαντική δύναμη και ορμή, με τον ΓΔ να ενισχύεται σήμερα κατά 2,25% στις 1.275,26 μονάδες με τον τζίρο στα 117,9 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,66% στις 3.096,70 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης μετά από μια σειρά συνεδριάσεων που πιέστηκε έβγαλε αντίδραση καταγράφοντας ράλι 4,51% στις 1.019,67 μονάδες.

Επιμέρους στις τράπεζες, η Πειραιώς ενισχύθηκε κατά 5,45% στα 2,98 ευρώ πλέον, και τη Eurobank να καταγράφει κέρδη 4,76% στα 1,53 ευρώ με τζίρο που ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ. Κέρδη 4,71% για την ΕΤΕ στα 6,05 ευρώ, με την Alpha Bank στο 3,4% και τα 1,52 ευρώ πλέον.

Ισχυρή ανοδική εκτόνωση για τη ΔΕΗ με κέρδη 4,17% στα 10,24 ευρώ και νέα ιστορικά υψηλά, όπως και για την Titan στο 3% και τα 17,16 ευρώ.

Προς τα 11 ευρώ κινείται πλέον η Aegean σημειώνοντας άνοδο σήμερα 2,69% στα 10,70 ευρώ, με την Jumbo να γράφει νέο ράλι 4,17% στα 25 ευρώ.

Ενδεικτικό το 4,2:1 ανοδικές προς αρνητικές μετοχές, με την Intrakat να σπάει αποφασιστικά τα 2,20 ευρώ στα 2,225 ευρώ και κέρδη 3,25%. Η μετοχή του ισχυρού κατασκευαστικού ομίλου έφτασε νέα ιστορικά υψηλά.

Παράλληλα και η ΕΧΑΕ ενισχύθηκε κατά 3,75% στα 5,12 ευρώ με τζίρο 3,42 εκατ. ευρώ.

Όπω έχουν αναδείξει πολλάκις οι αναλυτές η πλροφορική βρίσκεται μεταξύ των πιο «hot» κλάδων στην αγορά και έτσι η Profile πάτησε γκάζι 7,06% στα 4,40 ευρώ με την Entersoft στο 4,03% και τα 5,16 ευρώ.

Με τη «μεταβλητή» των Εθνικών Εκλογών να έχει αποσαφηνιστεί και μάλιστα με τον φιλοεπενδυτικότερο τρόπο, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει τη συσσώρευση των τελευταίων εβδομάδων, πάντοτε εν μέσω της ευρείας, μακροχρόνιας ανοδικής τάσης του, σύμφωνα με την άποψη του Πέτρου Στεριώτη.

Η μεγάλη κεφαλαιοποίηση αναμένει με «ανοιχτές αγκάλες» την επίσημη ανακοίνωση της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα, εξέλιξη που θα προσελκύσει νέες ξένες επενδυτικές εισροές στο Χ.Α. Παράλληλα, με βάση το «buy the rumor, sell the fact», κλειδί θα είναι οι αντιδράσεις στο ταμπλώ, άπαξ και η investment-grade βαθμίδα ανακτηθεί.

Σε αυτά τα πλαίσια, η συμπεριφορά των κωδικών στις μικρο-διορθώσεις (dips) θα είναι ενδεικτική του «πόσο καύσιμο έχει το ντεπόζιτο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Παραιτήθηκε από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ο Τσίπρας: «Δεν θα είμαι υποψήφιος στην εκλογή νέας ηγεσίας»

«Overweight» για τις ελληνικές τράπεζες η JP Morgan - Νέες αυξημένες τιμές στόχοι

«Σήμα» από τη Scope Ratings για αναβάθμιση της Ελλάδας τον Αύγουστο

gazzetta
gazzetta reader insider insider