Morgan Stanley: «Βουτιά» 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το καλοκαίρι

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Morgan Stanley: «Βουτιά» 10% για τις ευρωπαϊκές μετοχές το καλοκαίρι
Ο δείκτης MSCI Europe Local θα διαμορφωθεί στις 1.970 μονάδες το 2023, που συνεπάγεται με «άλμα» σχεδόν 6% ανοδικά από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές ενδέχεται να διολισθήσουν έως και 10% τους επόμενους μήνες, σύμφωνα με αναλυτές της Μorgan Stanley, οι οποίοι αναμένουν ότι ο δείκτης MSCI Europe θα υποχωρήσει το καλοκαίρι καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και η ρευστότητα της αγοράς συρρικνώνεται, προτού ανακάμψει ξανά προς το τέλος του έτους.

«Η ανθεκτικότητα των μετοχών από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα είναι πιθανό να αμφισβητείται όλο και περισσότερο τους επόμενους τρεις μήνες καθώς η οικονομική δυναμική απογοητεύει και οι συνθήκες ρευστότητας σφίγγουν περαιτέρω», έγραψε ο Γκράχαμ Σέκερ, επικεφαλής της έρευνας. «Βλέπουμε να εμφανίζονται ρωγμές» έσπευσε να προειδοποιήσει.

Ο κ. Σέκερ, που νωρίτερα φέτος προέβλεψε σωστά την υπεραπόδοση των ευρωπαϊκών μετοχών έναντι των αμερικανικών, υπογράμμισε ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα επιβραδυνθεί σημαντικά τα επόμενα δύο τρίμηνα, ενώ οι ευρωπαϊκές μετοχές θα πρέπει επίσης να αντιμετωπίσουν το ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο, τη συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη και τα ζητήματα ρευστότητας.

Μετά από άνοδο σχεδόν 10 % φέτος έως τα τέλη Απριλίου, οι ευρωπαϊκές μετοχές κατέγραψαν απώλειες τον Μάιο εν μέσω ανησυχιών για επίμονο πληθωρισμό και πιθανή ύφεση. Ωστόσο, ο στρατηγικός αναλυτής της Morgan Stanley εξακολουθεί να είναι αισιόδοξος για τις ευρωπαϊκές μετοχές μακροπρόθεσμα. Ειδικότερα, αναμένει ότι η καλοκαιρινή ύφεση θα ακολουθηθεί από ανάκαμψη καθώς η Ευρώπη θα επωφεληθεί από τις πιο ανθεκτικές τάσεις στα εταιρικά κέρδη στις ΗΠΑ. Υπό αυτό το πρίσμα, εκτιμά ότι ο δείκτης MSCI Europe Local θα διαμορφωθεί στις 1.970 μονάδες για το σύνολο του 2023, που συνεπάγεται με «άλμα» σχεδόν 6% ανοδικά από το κλείσιμο της Παρασκευής.

Αναφερόμενος τέλος στον τραπεζικό και ασφαλιστικό κλάδο επισημαίνει πως θα προκύψουν δυσκολίες στην υπεραπόδοσή τους κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης και του τέλους του κύκλου αύξησης των επιτοκίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Περιορίζει τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ - Στο 25%

BAT: «Απογοήτευση» για τις ΗΠΑ - Μειωμένη η ζήτηση τσιγάρων

«Ταύρος» για την Ελλάδα η Morgan Stanley - Ισχυρή ανάπτυξη στη διετία - Πότε αναμένει την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

gazzetta
gazzetta reader insider insider