Ήπιες διακυμάνσεις άνευ ρίσκου στο Χρηματιστήριο

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ήπιες διακυμάνσεις άνευ ρίσκου στο Χρηματιστήριο
Αναζητείται αντίδραση μετά το τριήμερο πτωτικό σερί.

Ενημέρωση 11:55

Η υπεραπόδοση του Μαΐου για το Χρηματιστήριο Αθηνών αλλά και η αναδιάρθρωση των δεικτών και των θέσεων των passive funds που ακολουθούν τους δείκτες MSCI οδήγησαν σε ένα τριήμερο πτωτικό σερί.

Η κίνηση στις χθεσινές δημοπρασίες και ειδικά στις τράπεζες (ΕΤΕ κυρίως) ήταν αρκετά «άτσαλη», καθώς σε επιμέρους τίτλους έφεραν διάσπαση ισχυρών στηρίξεων. Οι εντολές πώλησης που εκτελέστηκαν από τις 17:00 και έπειται φαίνεται να αποτέλεσαν μια συνέχεια της ανδιάρθρωσης των δεικτών της MSCI.

Η αγορά κινήθηκε σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος από τις ευρωπαϊκές αγορές που μέτρησαν στα θετικά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και κυρίως του δομικού για το μήνα Μάιο. Ο επίσημος ετήσιος πληθωρισμός υποχώρησε στο 6,1% το Μάιο, από 7% τον Απρίλιο, όταν οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσει στο 6,3%. Ο δομικός πληθωρισμός, εξαιρουμένης της ενέργειας και των τροφίμων, υποχώρησε επίσης περισσότερο από το αναμενόμενο, στο 5,3% από 5,6%. Τα futures σε Ευρώπη δείχνουν νέα άνοδο, με την Ασία να αντιδρά επίσης θετικά στη συμφωνία για το όριο χρέους στις ΗΠΑ. Το σήμα από τη Wall Street πέρασε σε όλες τις αγορές και μένει να φανεί τι θα κάνει το ΧΑ, και αν το profit taking και το τεστ σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα θα υπερτερήσουν.

Εταιρικά αποτελέσματα, οι διάφορες ανακοινώσεις (Mytilineos), οι θετικές συστάσεις από τους ξένους οίκους (Jefferies, Moody's, Axia) και ο πληθωρισμός αποτελούν τα «όπλα» των long.

Στα εταιρικά, «talk of the town» αποτελούν τα όσα δήλωσε ο Ε. Μυτιληναίος και η νέα στρατηγική του ομίλου, που όπως φάνηκε, θα έχει ένα πιο διευρυμένο πλάνο και ακόμη υψηλότερους στόχους ανάπτυξης. Η δυσκολία «αναρρίχησης» της Mytilineos στην επενδυτική βαθμίδα και η δυσανάλογα χαμηλή τιμή διαπραγμάτευσης της μετοχής της, αποτελούν τους δύο βασικούς λόγους που συνηγορούν υπέρ της απόφασης μεταφοράς της έδρας της Mytilineos στο εξωτερικό, όπως διαφάνηκε από τις δηλώσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, Ευάγγελου Μυτιληναίου, στη χθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση. Αντίθετα, υπέρ της παραμονής στην Ελλάδα συνηγορούν οι προοπτικές που θα δημιουργούσε στην εθνική οικονομία και το επιχειρείν η ανάκτηση από τη χώρα μας της επενδυτικής βαθμίδας.

Στα εταιρικά, με θετικό τρόπο και ισχυρές αποδόσεις ξεκίνησε το 2023 για τα Malls του ομίλου Lamda Development ενώ αυξητικοί είναι οι ρυθμοί και στις πωλήσεις στη μεγάλη επένδυση του ομίλου στο Ελληνικό, όπου οι εργασίες σταδιακά θα γίνονται πιο εμφανείς στο κοινό όσο πλησιάζουμε στο τέλος του 2023. «Επιτυγχάνεται περαιτέρω πρόοδος τρίμηνο με τρίμηνο και η εταιρεία θα δείχνει τη δυναμική της όσο προχωρούν οι εργασίες», σημείωσαν στελέχη του ομίλου στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη προς τους αναλυτές με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου του 2023.

Στο πολιτικό σκηνικό και στη δημοσκόπηση της Metron Analysis για το Mega, η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου βρίσκεται στις 19,1 μονάδες.

Αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,7%, το ΠΑΣΟΚ 10,2%, το ΚΚΕ 6,7%, η Ελληνική Λύση 3,8%, η Πλεύση Ελευθερίας 4,2%, Νίκη 3,3%, ΜέΡΑ25 2,2%, αδιευκρίνιστη ψήφος 8,5%. Στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά έχουν ως εξής: ΝΔ 41%, ΣΥΡΙΖΑ 19,1%, ΠΑΣΟΚ 11,7%, ΚΚΕ 7,6%, Ελληνική Λύση 4,4%, Πλεύση Ελευθερίας 4,8%, Νίκη 3,8%, ΜέΡΑ25 2,5%, λοιπά κόμματα 5,1%. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 25 Μαΐου – 30 Μαΐου, σε δείγμα 1.202 ψηφοφόρων.

Όπως εύστοχα σχολίασε ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, «η αγορά αρχίζει επιτέλους να προπορεύεται της ελληνικής οικονομίας κάτι που είχαμε ξεχάσει». Οι 1.075 μονάδες αποτελούν σημαντική στήριξη και πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει «ανοίξει πανιά» για το επόμενο επίπεδο των 1.400, που δοκίμασε το 2013. Το μεγάλο «stop» σε μήνα είναι στις 998 μονάδες, ενώ οι περισσότεροι περιμένουν μία διόρθωση είτε για να μπουν στην αγορά, είτε για να κλείσουν «short» θέσεις. O ταλαντωτής στο intraday στα χαμηλά του, πάει να δώσει και πάλι το έναυσμα για ανοδική. Οι 1.246 και 1.269 είναι επόμενα επίπεδα, ενώ οι 1.218 κοντινή στήριξη, που διάσπαση και μόνο θα μας φέρει αντιμέτωπους με το «stop» του 1.189 σε κλείσιμο ώρας. Ο Ηλίας Ζαχαράκης θυμίζει, ότι για τον τραπεζικό δείκτη το ημερήσιο «stop long» βρίσκεται στις 956 μονάδες, ενώ στο intraday γράφημα, ο δείκτης είναι «short» με το «stop» στις 988 μονάδες σε κλείσιμο ώρας.

Το ενδιαφέρον στρέφεται στην αντίδραση των τραπεζών, αλλά και σε δεικτοβαρείς τίτλους όπως η Mytilineos, ο ΟΤΕ, η ΔΕΗ, η ΜΟΗ. Διατηρείται σε υψηλά επίπεδα η Aegean με πρώτο στόχο τα 10 ευρώ. Αργία τη Δευτέρα που ενδέχεται να έχει κάποιο ρόλο για τους short term.

Ο Γενικός Δείκτης κινείται ήπια ανοδικά στις 1.211 μονάδες με τον τζίρο να ξεπερνά οριακά τα 15 εκατ. ευρώ, με 3 εκατ. σε πακέτα. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 0,3% στις 2.932,41 μονάδες και ο τραπεζικός βρίσκεται στο 0,52% και στις 957,78 μονάδες.

Υπεραποδίδει στις τράπεζες η Eurobank με κέρδη 1,06%, με την ΕΤΕ στο 0,49% και την Alpha Bank στο 0,44%. Οριακά υψηλότερα στο 0,07% η Πειραιώς.

Ήπια ανοδικά επιστρέφουν ΔΕΗ και Aegean αλλά και Lamda, Τέρνα Ενεργειακή. Ανοδικά ο ΟΤΕ στο 0,62% με τον ΟΠΑΠ να υπεραποδίδει με κέρδη 1,65% στα 16,01 ευρώ.

Βαραίνει την αγορά η κίνηση της ΜΟΗ, και η αδυναμία που εμφανίζει η ΕΕΕ. Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Μυτιληναίος, με τους επενδυτές να ψάχνονται μετά τα όσα δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mytilineos: Τι θα κρίνει την απόφαση για μεταφορά της έδρας στο εξωτερικό

Θεοφιλίδη (ΕΤΕ): Προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας η στήριξη των ΜμΕ, αύξηση μεριδίου 30% από 1/1/23 – Πρωτιά στην ψηφιοποίηση

Lamda - Ελληνικό: Υψηλό ενδιαφέρον για κατοικίες, «ανοιχτή» η αναθεώρηση τιμών – Οι εισπράξεις, η θωράκιση, τα δάνεια

gazzetta
gazzetta reader insider insider