Άνοδος στην Wall Street την Πέμπτη, με «οδηγό» τις τεχνολογικές μετοχές

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στην Wall Street την Πέμπτη, με «οδηγό» τις τεχνολογικές μετοχές
Κέρδη 1,2% για τον Nasdaq στην πρώτη συνεδρίαση του Μαΐου, με τους επενδυτές να αναμένουν την Fed.

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street για την Πέμπτη, με πρωταγωνιστικό τον ρόλο των τεχνολογικών μετοχών και με τους επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο να προσδοκούν αλλαγή στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones κέρδισε 0,47% ή 451,09 μονάδες στις 33.062 μονάδες.

Ο S&P 500 ενισχύθηκε 0,99% ή 41,27 μονάδες στις 4.221 μονάδες.

Ο Nasdaq ισχυροποιήθηκε 1,28% ή 165,70 μονάδες στις 13.100 μονάδες.

Θα «παγώσει» η Fed;

Στο επίκεντρο της προσοχής βρίσκεται η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) και οι ανακοινώσεις που θα κάνει μετά από τη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) στις 13 και 14 Ιουνίου.

Μετά από τα σημερινά στοιχεία για τον ιδιωτικό τομέα στις ΗΠΑ, αυξάνεται η άποψη μεταξύ των επενδυτών για το ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των βασικών της επιτοκίων. Σύμφωνα με το FedWatch του CME Group, οι επενδυτές δίνουν 77% πιθανότητες για διατήρηση των επιτοκίων της τράπεζας στο σημερινό εύρος τους (5% με 5,25%) ενώ δίνουν 23% πιθανότητες για μια νέα αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης.

Σημειώνεται πως το μέλος του Δ.Σ. της τράπεζας, Πάτρικ Χάρκερ, είπε ότι «είμαι μεταξύ αυτών που πιστεύουμε πως μπορούν να παραλείψουμε την αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο».

Σημαντικό δείγμα για τις προθέσεις της Fed θα παρέχουν την Παρασκευή τα αναλυτικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας κατά τον Μάιο, ειδικότερα, το κατά πόσο η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τράπεζας έχει επηρεάσει τη διάθεση των Αμερικανών εργοδοτών για προσλήψεις.

Πέρα από τα της Fed, οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις σχετικά με το νομοσχέδιο για την οροφή χρέους των ΗΠΑ, που «πέρασε» από το Κογκρέσο. Πλέον, η υπερψήφιση του νομοσχεδίου πρέπει να γίνει και από τη Γερουσία, κάτι που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της Παρασκευής.

Εμπορεύματα

Με σημαντική άνοδο ξεκίνησαν τον Μάιο τα συμβόλαια του πετρελαίου, με τον «μαύρο χρυσό» να σταματά ένα αρνητικό σερί 3 ημερών και με την προσοχή να στρέφεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και των συμμάχων του (OPEC+).

Με κέρδη έκλεισαν την Πέμπτη τα συμβόλαια του χρυσού, φτάνοντας ενδοσυνεδριακά πάνω από τα επίπεδα των 2.000 δολαρίων ανά ουγγιά.

Μάκρο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Απριλίου έφθασαν οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, σημειώνοντας πάντως μέτρια άνοδο.

Την ίδια στιγμή, αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών εμφάνισαν οι καταστάσεις μισθοδοσίας στις ΗΠΑ τον Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ADP, με τον ιδιωτικό τομέα της χώρας να καταγράφει ακόμα έναν μήνα ανάπτυξης.

Τέλος, πτώση για έβδομο διαδοχικό μήνα κατέγραψε ο μεταποιητικός δείκτης PMI στις ΗΠΑ, καθώς διαμορφώθηκε τον Μάιο στις 46,9 μονάδες από τις 47,1 μονάδες του Απριλίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Αρνητικό «3x3» για το Χρηματιστήριο υπό το βάρος του profit taking

gazzetta
gazzetta reader insider insider