Wall Street: Το «ράλι» της Nvidia αναμετράται με τις ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ

Αλέξανδρος Βέλμαχος
Μοιράσου το
Wall Street: Το «ράλι» της Nvidia αναμετράται με τις ανησυχίες για το χρέος των ΗΠΑ
Ισχυρή άνοδος για τον Nasdaq και μικρές απώλειες για τον Dow Jones στο αμερικανικό χρηματιστήριο.

Εν μέσω αντικρουόμενων τάσεων κινείται η Wall Street για την Πέμπτη, με τους επενδυτές να έχουν από τη μια πλευρά τις ανησυχίες για το ομοσπονδιακό χρέος των ΗΠΑ και από την άλλη την άνοδο που προκαλεί στον τεχνολογικό κλάδο η Nvidia.

Στην κίνηση των δεικτών, ο Dow Jones υποχωρεί 0,24% η 79,11 μονάδες στις 32.270 μονάδες.

Ο S&P 500 κερδίζει 0,43% ή 18,30 μονάδες στις 4.134 μονάδες.

Ο Nasdaq ενισχύεται 1,38% ή 171,120 μονάδες στις 12.654 μονάδες.

Οι ανησυχίες για το χρέος και τα μηνύματα των αγορών

Στην Ουάσινγκτον συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών για την αύξηση της οροφής του χρέους των ΗΠΑ, την ώρα που ενισχύονται τα μηνύματα για τις επιπτώσεις που θα είχε η μη επίτευξη συμφωνίας μέσα στις επόμενες μέρες.

Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στις διαπραγματεύσεις και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε την Πέμπτη πως «παραμένουν πολλά σημαντικά θέματα που δεν έχουν επιλυθεί», προσθέτοντας ωστόσο οι επαφές «έχουν σημειώνει ορισμένη πρόοδο για την οροφή του χρέους».

Ο ίδιος είπε πως έχει τονίσει στη διαπραγματευτική του ομάδα να εργάζεται όλο το 24ωρο για μια συμφωνία σχετικά την αύξηση της οροφής του χρέους».

Από την πλευρά τους, ο οίκοι αξιολόγησης υπογραμμίζουν τις επιπτώσεις που θα είχε η μη επίτευξη συμφωνίας, με την DBRS να θέτει υπό αναθεώρηση το ΑΑΑ για την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ.

«Ταμείο» για την ανάπτυξη του ΑΕΠ

Πέρα από τα του χρέους, οι επενδυτές αποτιμούν και τα στοιχεία για την πορεία ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας κατά το α' τρίμηνο του 2023, που έφτασε στο 1,3%, πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Το ενδιαφέρον βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) «διαβάζει» τα στοιχεία. Δεδομένου του ό,τι οι αξιωματούχοι της Fed έχουν τονίσει την ανάγκη για επιβράδυνση της οικονομίας ώστε να υποχωρήσουν οι πληθωριστικές πιέσεις, τα δεδομένα του ΑΠΕ μπορεί να δώσουν «πάτημα» στην τράπεζα για συνέχιση της αύξησης των βασικών της επιτοκίων μέχρι να υπάρξουν σημάδια για περαιτέρω «κρύωμα» της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ.

Οι αναλυτές δίνουν 40% πιθανότητες για μια νέα αύξηση των βασικών επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής (FOMC) τον Ιούνιο. Χθες και πριν από τα στοιχεία για το ΑΕΠ, οι εν λόγω πιθανότητες ήταν στο 36,4%, σύμφωνα με το FedWatch του CME Group.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Άνοδο πάνω από 20% σημειώνει η μετοχή της Nvidia στον απόηχο των ανακοινώσεων του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού για τα κέρδη και τα έσοδα στο α' τρίμηνο του 2023, καθώς η αγορά αναμένει πως η ζήτηση για τσιπ θα συνεχίσει να είναι υψηλή. Σημειώνεται πως εκτός από την υπέρβαση των προβλέψεων της αγοράς για τις επιδόσεις της Nvidia στο α' τρίμηνο του έτους, η αγορά αξιολογεί θετικά και την πρόβλεψη της εταιρείας για νέα αύξηση των πωλήσεων για το β' τρίμηνο του 2023, οι οποίες θα ανέλθουν στα 11 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας κατά σχεδόν 50% τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Μάκρο

Μείωση κατέγραψαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Μαΐου καθώς διαμορφώθηκαν σε 229.000 έναντι 242.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στις 245.000 αιτήσεις.

Εξάλλου, ο δείκτης Chicago Fed για την οικονομική δραστηριότητα στην περιοχή του Σικάγο κατά τον Απρίλιο διαμορφώθηκε στις 0,07 μονάδες έναντι 0,37 μονάδων τον Μάρτιο και ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μια μέτρηση στις -0,20 μονάδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.