ΗΠΑ: Πάνω από τις προσδοκίες η ανάπτυξη της οικονομίας στο α' τρίμηνο - Στο 1,3%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΗΠΑ: Πάνω από τις προσδοκίες η ανάπτυξη της οικονομίας στο α' τρίμηνο - Στο 1,3%
Για το δ' τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.

Καλύτερη από τις εκτιμήσεις των αναλυτών φαίνεται πως ήταν η πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ για το α' τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία για το μεγαλύτερο ΑΕΠ του κόσμου που έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Όπως προκύπτει από αυτά, το αμερικανικό ΑΕΠ «έτρεξε» με ρυθμό 1,3% για το α' τρίμηνο του 2023 έναντι 1,1% στην προκαταρκτική μέτρηση της κυβέρνησης. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν μια μέτρηση στο 1,1%.

Σημειώνεται πως για το δ' τρίμηνο του 2022 η αμερικανική οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 2,7%.

Η προσωπική κατανάλωση για το α' τρίμηνο του 2022 αυξήθηκε 3,8% έναντι εκτίμησης των αναλυτών για 3,7%

Ο δομικός δείκτης προσωπικών καταναλωτικών δαπανών PCE -ο «αγαπημένος» δείκτης της ομοσπονδιακής τράπεζας (Fed) για τη μέτρηση του πληθωρισμού στην αμερικανική οικονομία-, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων, παρουσίασε τριμηνιαία άνοδο 5% έναντι 4,9% που ανέμεναν οι αναλυτές.

Τα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας έρχονται εν μέσω σημαντικών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ, όπως ο υψηλός πληθωρισμός, το ανεβασμένο κόστος δανεισμού για νοικοκυριά και επιχειρήσεις λόγω της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής από την Fed.

Σημειώνεται πως στις σημερινές ανακοινώσεις δεν υπολογίζεται η αναταραχή που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στις οικονομικές προοπτικές των ΗΠΑ λόγω του αδιεξόδου για το «ταβάνι» του ομοσπονδιακού χρέους της χώρας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider