Μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά το ΧΑ υπό το βάρος του profit taking - Συνέχεια στον υψηλό τζίρο

Newsroom
Viber Whatsapp
Μοιράσου το
Μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά το ΧΑ υπό το βάρος του profit taking - Συνέχεια στον υψηλό τζίρο
Συνέχισε ανοδικά το ΧΑ μετά το ράλι, αλλά έμεινε μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά.

Συνέχισε μεν ανοδικά αλλά κατέβασε ελαφρώς ταχύτητα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά το Χρηματιστήριο, κάτι που προμηνύονταν μετά τη χθεσινή «εκρηκτική» άνοδο.

Όπως ανέφερε το insider.gr, η πρόσδεση στο ισχυρό «άρμα» ανόδου και τάσης, ενδέχεται να επιφέρει μια μερική κατοχύρωση κερδών από χαρτοφυλάκια που θα θελήσουν να διαφυλάξουν μέρος της υπεραπόδοσης (αποτυπώθηκε και στις χθεσινές δημοπρασίες αλλά και στο δεύτερο μισό της σημερινής συνεδρίασης), με αρχική διάσπαση των 1.260 μονάδων και μια μετέπειτα πιθανή πλάγια διόρθωση. Παράλληλα, παρά την αυτονόμηση του Χρηματιστηρίου, οι έξωθεν πιέσεις προβληματίζουν σε ένα βαθμό και τους επενδυτές που τοποθετούνται στα ελληνικά assets.

Στο ταμπλό, κυριάρχησε ένα επιλεκτικό ενδιαφέρον («stock picking») που θα παραμείνει καθώς η χθεσινή αγοραστική ένταση καταλάγιστηκε και τη θέση της παίρνει το όποιο ξεκαθάρισμα, ωριμότητα επιλογών και αναδιαμόρφωση των στρατηγικών. Βέβαια, υπήρξαν χαρτοφυλάκια που προς τα μέσα της συνεδρίασης άρχιζαν τοποθετούνται σε ακόμη υψηλότερες τιμές, στέλνοντας το Γενικό Δείκτη υψηλότερα των 1.210 μονάδων, ωστόσο τόσο το πτωτικό άνοιγμα της Wall όσο και το profit taking από ποιο βραχυπρόθεσμου ορίζοντα χαρτοφυλάκια, χαμήλωσαν αλλά κράτησαν τον «πήχη» την αγοράς πάνω από τις 1.200 μονάδες. Την ίδια στιγμή ο τραπεζικός δείκτης έδειξε να περνά τα επίπεδα των 1.000 μονάδων που είχε να δει εδώ και πέντε χρόνια, αλλά το κλείδωμα κερδών δεν επέτρεψε ένα κλείσιμο πάνω από το χιλιάρικο.

Ωστόσο, οι 1.261 μονάδες αποτελούν τον πρώτο στόχο των «long», με τη ζώνη των 1.400 μονάδων και των υψηλών του 2013 να αποτελούν ένα ουσιαστικό επίπεδο στόχου και τις 1.140 μονάδες να γυρνούν σε μια σημαντική στήριξη.

Βασικός μοχλός παραμένουν οι τράπεζες, με τη Goldman Sachs να διατηρεί την εποικοδομητική της στάση, παραθέτοντας τους παράγοντες που μπορούν να διευρύνουν το εν εξελίξει ράλι.

Από την άλλη, σε αλλαγή σύστασης από «buy» σε «ουδέτερη» για τη μετοχή της Eurobank προχώρησε η Citi, θέτοντας τιμή στόχο στα 1,70 ευρώ από 1,60 προηγουμένως, για λόγους αποτίμησης μετά από τις πολύ ισχυρές επιδόσεις που έχει καταγράψει ο τίτλος κατά τους τελευταίους δύο μήνες και ειδικά μετά το εκλογικό αποτέλεσμα. Ευρύτερα, μετά από ένα ισχυρό σετ αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο, που χαρακτηρίζονται από την ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, η Citi αυξάνει τις εκτιμήσείς της για τα υποκείμενα κέρδη κατά 9% για εφέτος, κατά 5% το 2024 και κατά 6% το 2025, στη βάση μιας πιο θετικής αξιολόγησης για τα περιθώρια, περιορίζοντας επίσης την εκτίμηση της για τα κόστη ώστε να αντικατοπτρίζει την πώληση της θυγατρικής της τράπεζας στη Σερβία που αναμένεται προς το τρίτο τρίμηνο.

Παράλληλα, η προεξόφληση της άμεσης ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, αποτελεί το Νο.1 «καταλύτη» για το ΧΑ. Η Standard & Poor's επισήμανε χθες πως θα μπορούσε να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εάν διατηρηθεί η δημοσιονομική πειθαρχία κατά την εκτιμώμενη περίοδο που θέτει, έως το 2026. Παράλληλα, οι θετικές αναθεωρήσεις των αξιολογήσεων είναι επίσης πιθανό να εξαρτηθούν από το εάν η επόμενη κυβέρνηση διατηρήσει τον ρυθμό υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενισχύοντας έτσι την οικονομική ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος κινήθηκε τόσο η Moody's, που έκρινε το εκλογικό αποτέλεσμα ως «credit positive» (πιστωτικά θετικό), όσο και η DBRS που θεωρεί πως η διατήρηση και η συνέχεια της πολιτικής και της εφαρμογής ενός μεταρρυθμιστικού πλαισίου και υλοποίησης των επενδύσεων μπορούν να ενισχύσουν την ανάπτυξη της οικονομίας συμβάλλοντας σε πιθανές πιστωτικές βελτιώσεις στην αξιολόγηση του οίκου.

Ακολούθησε και η Scope που τόνισε πως για να ανακτήσει η Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα θα πρέπει να δοθεί έμφαση στη δυναμική των μεταρρυθμίσεων, στη συνετή δημοσιονομική στάση και στην ενισχυμένη σχέση με την Ευρώπη, που αποτελούν τους παράγοντες που στήριξαν τις πρόσφατες αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας.

Επιστρέφοντας στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης έφτασε να καταγράφει άνοδο μέχρι και πάνω από 1% στις 1.219,07 μονάδες (υψηλό), αλλά στο βωμό του profit taking υποχώρησε προς τις 1.205,30 μονάδες με άνοδο 0,33%. Ο τζίρος παρέμεινε πολύ υψηλός, ξεπερνώντας τα 218 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 έκλεισε με άνοδο 0,02% στις 2.959,98 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε μια άτακτη υποχώρηση, αφότου χτύπησε παροδικά τις 1.000 μονάδες κλείνοντας με πτώση 0,37% στις 987,77 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς συνέχισε σε ρυθμούς ράλι κλείνοντας στο 4,09% και στα 2,80 ευρώ, με την Alpha Bank να καταφέρνει να διατηρεί το θετικό πρόσημο κλείνοντας στο 1,09% και στα 1,385 ευρώ, ενώ με απώλειες έκλεισαν ΕΤΕ (-3,43%) και Eurobank (-0,89%).

Μοιρασμένα τα πρόσημα στο ταμπλό, με την ΕΧΑΕ (5,11%), τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (4,84%), την Aegean (3,66%) και την ΕΥΔΑΠ (2,01%) να ηγούνται της ανόδου και τις ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΕΕ και Viohalco να ακολουθούν με ηπιότερες θετικές μεταβολές.

Από την αντίπερα όχθη, το profit taking βάρυνε τις μετοχές της Titan, του Ελλάκτωρ, της Μυτιληναίος, της Lamda και της Jumbo.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Οι «καταλύτες» που μπορούν να διευρύνουν το εν εξελίξει «ράλι»

Τράπεζες: Τα οφέλη από το αποτέλεσμα της κάλπης – Τρέχουν στη... λεωφόρο της επενδυτικής βαθμίδας

Κοινωνικός τουρισμός 2023: Οι προϋποθέσεις χορήγησης 300.000 δωρεάν voucher διακοπών - Όλη η απόφαση

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider