Ο πληθωρισμός «κοκκινίζει» τις ευρωαγορές - Απώλειες 5% για τη BP

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο πληθωρισμός «κοκκινίζει» τις ευρωαγορές - Απώλειες 5% για τη BP
Σε αρνητική τροχιά τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το επενδυτικό «μικροσκόπιο» να επικεντρώνεται στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης αλλά και στις αποφάσεις των ΕΚΤ - Fed.

Τελευταία ενημέρωση 12:08

Οι ευρωαγορές καταγράφουν απώλειες την Τρίτη, μετά το «διάλειμμα» της Πρωτομαγιάς, καθώς οι επενδυτές είδαν τον πληθωρισμό της ευρωζώνης να «τσιμπάει» στο 7% ενώ να περιμένουν την έναρξη της συνεδρίασης της Fed για τη νομισματική πολιτική, με την αντίστοιχη της ΕΚΤ να ακολουθεί.

Στο σύνολο της Ευρωζώνης, τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν ότι ο ετήσιος δείκτης επιταχύνθηκε οριακά στο 7% έναντι 6,9% τον Μάρτιο. Μια εξέλιξη, η οποία χαρακτηρίζεται ως αρνητική από τους ειδικούς. Στα επιμέρους στοιχεία του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, οι τιμές στον κλάδο τροφίμων – αλκοόλ – καπνού ανήλθαν στο 13,6% (από 15,5% τον Μάρτιο). Στα μη ενεργειακά βιομηχανικά προϊόντα, οι τιμές διαμορφώθηκαν στο 6,2% από 6,6% τον Μάρτιο. Παράλληλα, οι τιμές στις υπηρεσίες επιταχύνθηκαν στο 5,2% από 5,1% προηγουμένως, ενώ οι τιμές στην ενέργεια «τσίμπησαν» στο 2,5% από 0,9% τον Μάρτιο. Επενδυτές και οικονομολόγοι αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε αύξηση 25 μονάδων βάσης, μειώνοντας τον ρυθμό σύσφιξης - χωρίς όμως να αποκλείεται και μία μεγαλύτερη αύξηση, των 50 μονάδων βάσης.

Επιπροσθέτως, νέα συρρίκνωση κατέγραψε η μεταποίηση στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο, ωστόσο χαμηλότερη των προκαταρκτικών στοιχείων, ενώ το κόστος των πρώτων υλών μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν τρία χρόνια. Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI της S&P Global υποχώρησε στις 45,8 μονάδες τον Απρίλιο, από τις 47,3 τον Μάρτιο, μόλις ξεπερνώντας το μέγεθος των 45,5 μονάδων των προκαταρκτικών στοιχείων και παραμένοντας κάτω από τις 50 μονάδες για 10ο διαδοχικό μήνα. Ο δείκτης παραγωγής μειώθηκε και πάλι στις 48,5 μονάδες, από τις 50,4 τον περασμένο μήνα.

Ταυτόχρονα, οι αξιωματούχοι της Fed αναμένεται να παρατείνουν την «εκστρατεία» αύξησης των επιτοκίων, διατηρώντας αμετάβλητη - προς το παρόν - την τακτική αντιμετώπισης του πληθωρισμού, παρά τους κινδύνους που αναδύονται για την αμερικανική οικονομία.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) που συνεδριάζει στις 2-3 Μαΐου, αναμένεται να αποφασίσει μία ακόμα αύξηση 25 μονάδων βάσης, συνεχίζοντας την πολιτική σύσφιξης που ξεκίνησε τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Θα πρόκειται για τη δέκατη διαδοχική αύξηση επιτοκίων. Και αυτό, ενώ ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά υψηλότερα του στόχου (2%).

Σύμφωνα με τα σήματα που έχουν εκπέμψει οι αξιωματούχοι της Fed, η FOMC θα αυξήσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού, οδηγώντας τα επιτόκια στο εύρος του 5% - 5,25%, ήτοι στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007. Όμως, στη σκιά των προβλέψεων για ύφεση, οι αξιωματούχοι της Fed βρίσκονται μπροστά σε ένα δίλημμα, αφού καλούνται να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τη μάχη κατά του πληθωρισμού ή εάν θα πρέπει να επιλέξουν να στηρίξουν την οικονομία.

Η κίνηση των δεικτών

  • Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 500 αποδυναμώνεται 0,32% στις 465 μονάδες
  • Ο Euro Stoxx 50 χάνει 0,39% στις 4.351 μονάδες
  • Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,10% στις 7.865 μονάδες.
  • Στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες 0,31% στις 15.872 μονάδες.
  • Στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει πτώση 0,48% στις 7.455 μονάδες.
  • Ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,10% στις 27.100 μονάδες
  • Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη διαμορφώνεται στις 9.167 μονάδες με -0,39%.

Οι ενεργειακές μετοχές πετρελαίου και φυσικού αερίου υποχωρούν 0,9%, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου της BP, η μετοχή της οποίας διολισθαίνει 5%. Τα κέρδη ήταν χαμηλότερα από τα εξαιρετικά αποτελέσματα του 2022, όταν οι τιμές των ορυκτών καυσίμων εκτινάχθηκαν μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Στον αντίποδα, οι τραπεζικές μετοχές κερδίζουν 1,1%, διαγράφοντας μέρος των απωλειών από το τέλος της περασμένης εβδομάδας.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη εμφάνισε στο α' τρίμηνο ο πετρελαϊκός κολοσσός BP, αν και χαμηλότερα σε σύγκριση με τα εξαιρετικά επίπεδα που είχαν αγγίξει στη διάρκεια του 2022 χάρη στην αύξηση των τιμών ορυκτών καυσίμων που επέφερε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η βρετανική εταιρεία κατέγραψε κέρδη από το κόστος αντικατάστασης (χρησιμοποιείται ως δείκτης για τα καθαρά κέρδη) ύψους 4,96 δισ. δολαρίων, καθώς αυτά επηρεάστηκαν από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Το μέγεθος έρχεται να συγκριθεί με τα 4,8 δισ. δολάρια του δ' τριμήνου και με τα 6,2 δισ. δολάρια του α' τριμήνου του 2022. Οι αναλυτές τα τοποθετούσαν στα 4,3 δισ. δολάρια, σύμφωνα με την Refinitiv. Η μετοχή της εισηγμένης στο Λονδίνο BP έχει αυξηθεί κατά 12,5% από τις αρχές του έτους. Τα οικονομικά μεγέθη έρχονται έπειτα από ένα έτος εντυπωσιακών κερδών για τις Big Oil. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες συνέτριψαν τα προηγούμενα ετήσια ρεκόρ σε μια περίοδο έντονης μεταβλητότητας για τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Τα κέρδη της BP ανήλθαν στα 27,7 δισ. δολάρια το περασμένο έτος -υπερδιπλάσια σε σχέση με τα κέρδη του 2021. Το προηγούμενο ρεκόρ στην ετήσια κερδοφορία είχε επιτευχθεί το 2008, με 26,3 δισ. δολάρια.

Ασία

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ασιατικές αγορές σήμερα, με την απροσδόκητη απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστραλίας να αυξήσει το ταμειακό της επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης στο 3,85% να επηρεάζει τις επενδυτικές διαθέσεις. Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά 0,87% και έκλεισε στις 7.270,9 μονάδες. Από την άλλη, ο ιαπωνικός Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 0,12% για να κλείσει στις 29.157,95 μονάδες, αλλά ο Topix υποχώρησε κατά 0,12% στις 2.075,53 μονάδες. Ο Kospi της Νότιας Κορέας έκλεισε με άνοδο 0,91% στις 2.524,39 μονάδες, καθώς ο πληθωρισμός της χώρας επιβραδύνθηκε σε χαμηλό 14 μηνών, στο 3,7%. Ο Kosdaq σημείωσε άνοδο 1,52% και έκλεισε στις 855,61 μονάδες. Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο 0,3%, ενώ ο δείκτης Hang Seng Tech κέρδισε 0,32%. Οι αγορές της ηπειρωτικής Κίνας ήταν κλειστές λόγω αργίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Performance Technologies: Αύξηση σε τζίρο και κέρδη μετά φόρων το 2022

Ανακούφιση και ανησυχία από την εξαγορά της First Republic Bank

Βογιατζόγλου: Αύξηση στον κύκλο εργασιών το 2022

gazzetta
gazzetta reader insider insider